Tarla sahiplerine kötü haber! O işlemi yapmayanların tarlası elinden alınacak

Tarla sahiplerine kötü haber! O işlemi yapmayanların tarlası elinden alınacak

Tarım sektöründeki maliyetlerin artması ve çiftçilerin üretim yapma koşullarının zorlaşmasıyla ilgili olarak TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, tarlası olanlar için kritik uyarılarda bulundu. O işlemi yapmayanların tarlarına devlet el atacak!

Suiçmez, Cumhuriyet’e verdiği röportajda; çiftçilerin gübre, mazot, ilaç, yem ve tohum kullanımında yurtdışına bağımlı olduğunu belirtti. Mazotun litre fiyatının 19 liradan 40 liraya yükseldiğini ve gübrenin fiyatının da arttığını ifade eden Suiçmez, çiftçilerin bu fiyat artışları nedeniyle nasıl üretim yapacaklarını sorguladı.

img-6387.jpeg

Suiçmez, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, buğdayda yüzde 87, mısırda yüzde 77, pirinçte yüzde 65, arpada yüzde 67, ay çiçeğinde yüzde 60, kırmızı mercimekte yüzde 57 oranında kendine yeten bir ülke olduklarını belirtti. Suiçmez, temel ürünlerin ülkede daha fazla ekilmesi için uzun vadeli politikalar ve çiftçilerin önünü görebilecekleri somut önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Çiftçilerin üretimde kalabilmesi için gübre, mazot, ilaç, yem ve tohum kullanımının temel koşul olduğunu ifade eden Suiçmez, bu ürünlerin fiyatlarının yükselmesiyle çiftçilerin zor durumda kaldığını dile getirdi. Suiçmez, çiftçilerin traktörlerinin özel tüketim aracı olmadığını ve KDV ve ÖTV oranlarının düşürülmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, desteklerin artırılması gerektiğini ve gübre fiyatlarının artışına rağmen çiftçilere gübre kullanmamaları talimatının verilmemesi gerektiğini ifade etti.

Suiçmez, zorunlu tarımsal üretim planlamasının gündemde olduğunu ve çiftçilerin ne ekeceklerine tarım ilçe müdürlükleri ve bakanlığın karar vereceğini belirtti. Bu düzenlemeyle ürünleri ekmeyen çiftçilere önce uyarı, ardından destekten men ve idari para cezası verileceğini ifade etti. Ayrıca, üst üste iki yıl arazisini ekmeyen çiftçilerin arazilerinin devlet tarafından elinden alınarak başka bir kişiye kiralanacağını belirtti.

Suiçmez, atıl arazilerin tarıma kazandırılmasıyla ilgili maddeyi değerlendirerek, arazisini üst üste iki yıl ekmeyen çiftçilerin tarlalarının elinden alınarak başkasına kiralanacağını belirtti. Ancak bu durumun çiftçilerin tarımdan çekilmesine ve arazilerin çok uluslu şirketlerin eline geçmesine neden olabileceğini belirtti. Ayrıca, kiracıların bu maliyetlerle ve yetersiz desteklerle kar elde edip edemeyeceğinin de belirsiz olduğunu ifade etti. Suiçmez, yasanın meclisten tartışılmadan çıkarıldığını ve bakanlığın da ne yapacağını bilmediğini belirtti.

Maliyetlerin artmasıyla birlikte üretim krizinin artacağını ve gıda enflasyonunun yükselerek tüketicilerin daha pahalı gıda tüketmek zorunda kalacağını ifade eden Suiçmez, yerel seçimlere kadar fiyatların kontrol altında tutulabileceğini ancak sonrasında fahiş fiyat artışlarının yaşanabileceğini belirtti. Suiçmez, tüketicilerin domatesin 1 liraya ineceğini beklememeleri gerektiğini ve bu durumun çiftçilerin üretim yapmaması anlamına geleceğini ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN