B vitamini deposu, kışın vazgeçilmezi, çıtır çıtır kızartmalık meyve tezgahlara indi! Kilosu 150 TL'den satışa çıktı

B vitamini deposu, kışın vazgeçilmezi, çıtır çıtır kızartmalık meyve tezgahlara indi! Kilosu 150 TL'den satışa çıktı

Türkiye'de kışın habercisi olan meyve, tezgahlara inmeye başladı. Özellikle Karadeniz bölgesinde yetiştirilen bu meyvenin kilosu 150 TL'den alıcıya ulaşıyor. İşte, B vitamini deposu olan o kış meyvesi...

Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde orman köylüsünün geçim kaynağı arasında yer alan kestane, ormanlık alanlardan toplanmaya başlandı.

Ormandan toplanan kestaneler, İnebolu'da salı günleri kurulan halk pazarında satışa sunuldu. Kilosu 150 TL'den alıcı bulan kestanenin fiyatının yüksek olmasına rağmen vatandaşlardan çıkar çıkmaz rağbet gördü.

Kış aylarında sobaların üzerinde kavrularak kebabı da yapılan kestanenin bollaşmasıyla birlikte fiyatının da düşmesini bekleniyor.

"KESTANE HASADIMIZ BAŞLADI"

Ormanlık alandan topladığı kestaneleri İnebolu'da kurulan halk pazarında satan Hüseyin Başoğlu, şunları söyledi:

"İlçemiz halk pazarına yılın ilk kestanesini getirdik ve kestane hasadımız başlamıştır. Kestane, bu sene gayet az olduğundan kestane ağacına çıkarak kilo şeklinde topluyoruz. Halk arasında 'katil arı' olarak bilinen gal arısı kestane ağaçlarını ve bal üretimini olumsuz etkiledi.

Zararlı gal arısının tek konakladığı yer kestane ağaçları olurken, katil arının verdiği zarar yüzünden kestane rekoltesi ile kestane balı üretimi ciddi oranlarda azaldı. Ayılar bahçemizdeki meyve ve ağaçlarını büyük zarar verdi.

Köylerimizde bahçelerimizde geceleri nöbet tutar hale geldik. Devletimizin bu ayı olayına biran önce çözüm bulmasını istiyoruz. Devlet bizlerin yanında ise inşallah ona da bir çözüm bulunur."

kestane-ne-zaman-cikiyor-1.jpg

KESTANENİN FAYDALARI NELER?

C vitamini içeriği ile kolesterol düşürücü etkisi vardır. Ayrıca kestanenin içinde bulunan Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri kolesterol seviyesini olumlu yönde etkiler.

Kestanenin içindeki ikincil bitki maddeleri yüksek bir antioksidan potansiyele sahiptir ve vücuttaki iltihaplanmayı önler. Antioksidan özellikleri ile kalp hastalıklarına ve kansere karşı da koruma sağlamaktadır.

Kestane, lif ve karbonhidratları nedeniyle oldukça doyurucu bir besindir. Ve uzun süre tokluk sağlar. Bağırsak florasını destekler, kabızlığı önler. Lif içeriği sayesinde bağırsaklarda yavaş emilir ve kan şekerinin çabuk yükselmesine neden olmaz. Bu özelliği ile şeker hastaları da kontrollü olarak bu besini tüketebilirler.

Kestane kalsiyum, fosfor ve magnezyum içeriğiyle kemikleri ve dişleri sağlıklı tutar.

Kestanedeki fosfor ve B vitaminleri sinir sistemi için faydalı. B vitamini sinirleri güçlendirir ve beyindeki mutluluk hormonu serotonin üretimini destekler. Sinir sistemi, vücudun birçok bölgesini kontrol etmekten sorumlu olduğu için çok önemli. Kestane, vücudunuza bol miktarda antioksidan sağlayarak sinir sistemi için faydalı ve bu da zihinsel sağlığın gelişmesine katkıda bulunur.

Kestane, zengin amino asit içeriğine sahip. Bu nedenle vegan beslenen kişiler, yaşlılar ve sporcular da kestane tüketebilirler. İster bütün, ister un şeklinde olsun, kestane, çölyak hastalığı veya glüten intoleransı olan kişiler için iyi bir kaynak.

kestanenin-sagliga-faydalari-neler-2.jpg

KESTANE NEYE İYİ GELİR?

Kestane, lezzeti ve besleyici özelliklerinin yanı sıra sağlık yararları açısından da faydası olan bir meyve. Kestane yararları incelendiğinde öne çıkan bazı özellikler şöyle sıralanabilir:

BESLEYİCİ ÖZELLİKLERİ

Kestane, zengin bir besin profiline sahip olan ve birçok vitamin, mineral ve lif içeren besleyici bir gıdadır. C vitamini, B vitaminleri, manganez, bakır, potasyum ve folat gibi besin maddeleri içerir. Bu besin maddeleri ise vücudun sağlıklı şekilde çalışmasına yardımcı olur. Kestane, diğer kuruyemişlerle karşılaştırıldığında daha az yağ oranı düşüktür ve daha az kalori içerir. Kestane, tek başına günlük beslenme ihtiyacının yüzde 15'ini karşılar.

ANTİOKSİDAN KAYNAĞI

Kestane, antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, vücuttaki zararlı mikroorganizmalarla savaşır ve hücre hasarını azaltmaya yardımcı olabilir. Kestanedeki antioksidanlar, yaşlanma sürecinin yavaşlamasına ve çeşitli hastalıklara karşı koruma sağlayabilir. Yapılan araştırmalarda, kestanenin içinde bulunan gallik asit ve ellagik asit gibi antioksidanların kalp hastalığı riskini düşürmeye, insülin direncini düşürmeye ve çeşitli kanser türlerinin yayılımını durdurmaya yardımcı olabilir.

KALP SAĞLIĞI

Kestane, doymamış yağ asitleri içerir ve doymamış yağlar, kalp sağlığını desteklenmesine ve kolesterol seviyelerinin dengede kalmasına yardımcı olabilir. Kestane, kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu etkisi olan iyi bir potasyum kaynağıdır ve bu hastalıklara karşı koruyucu etkisi olabilecek fenoller, flavonoidler içerir.

SİNDİRİM SAĞLIĞI

Sindirim sistemi sağlığı için faydalı olan lif, kestanede yüksek oranda bulunur. Lif, sindirim sürecini düzenler, bağırsak hareketlerini destekler ve kabızlık riskini azaltır. Kestane lif bakımından zengin içeriğe sahip olduğu için kilo yönetimine de katkıda bulunabilir.

İNFLAMASYONUN AZALTILMASI

Kestane, vücutta serbest radikal hasarının neden olduğu iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilecek C vitamini, gallik asit, ellagik asit ve polifenoller gibi çeşitli antioksidanlar içerir. Kestane tüketmek, inflamasyonun azaltılmasına katkı sağlayabilir. Böylece, yaşlanma süreci yavaşlatılabilir ve çeşitli hastalıklara karşı koruma sağlanabilir.

ANTİKANSER ÖZELLİKLER

Kestanede bulunan ellajik asit gibi bazı antioksidanlar, tümör hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını baskılayabilir. Yapılan çalışmalar kestanenin özellikle, prostat, kolon, ve meme kanserlerinde ilerlemenin önüne geçilebileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, kestanenin kanserdeki potansiyel etkilerini ortaya koymak için daha fazla bilimsel araştırmaya ihtiyaç bulunmaktadır.

kestane-ne-zaman-cikiyor-3.jpg

KESTANE TOK TUTAR MI?

Yüksek lif içeriği sayesinde kestane, tok tutma özelliğine sahiptir. Ayrıca lifler besinlerin emilimini yavaşlatır, şeker ve kolesterol seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur. 3 adet orta boy pişmiş kestane, 1 ince dilim ekmek değişimi olarak tüketilebilir.

KESTANE NEREDE YETİŞİR?

Genellikle ılıman iklim şartlarını seven kestane ağacı Türkiye'de en çok Marmara ve Ege kıyıları ile Doğu Karadeniz bölgesinde yetişir. Kestane yetiştiriciliği için yüksekliği 400 - 1000 m civarında, gevşek topraklı ve kireç miktarının az olduğu bölgeler tercih edilmelidir. Güneş alan ve nemi fazla alan yerlerde konumlandırılması önerilen kestane fidanı dikildikten bir yıl sonrasında meyve vermeye başlar.

KESTANE MEYVE Mİ, SEBZE Mİ?

Kestane, meyve özelliklerini taşıyan bir besin türü. Özellikle kış aylarında tüketilen kestane, meyve olarak kabul ediliyor. Kestane ağaçta yetişen bir yiyecek. Ağaçta yetişen ürünler yetkililer tarafından meyve olarak adlandırılıyor. Kestane de ağaçta yetişen bir ürün olarak, tüm yetkililer tarafından meyve olarak kabul ediliyor.

kestanenin-sagliga-faydalari-neler-1.jpg

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN