İstanbul’a ne zaman kar yağacak? İstanbul’a bu haftakar yağacak mı?

İstanbul’a ne zaman kar yağacak? İstanbul’a bu haftakar yağacak mı?

İstanbul yaşayan herkesin merak ettiği soru İstanbul’a kar ne zaman yağacak? İstanbul o büyüleyici kar manzarasına kavuşacak mı? İşte detaylar…

İstanbul'a kar ne zaman yağacak sorusu uzun süredir kar yağışını bekleyen vatandaşlar tarafından soruluyor. Meteorologlar, yüksek basınç nedeniyle olmayacak olan önümüzdeki hafta kar ihtimalinden bahsediyorlar. Yılbaşı için kar bekleyen İstanbullular sonunda kar yağışına kavuşacak. Peki İstanbul'a kar ne zaman yağar? İşte konunun uzmanlarından detaylar...

istanbul

İSTANBUL İÇİN KAR AÇIKLAMASI GELDİ

Meteoroloji danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, "Yüksek basıncın etkisi Türkiye üzerinde etkili oluyor. Bu nedenden dolayı da zaten Türkiye'de yağış yok. Bu kadar uzun süre yüksek basıncın Türkiye üzerinde etkili olması beklenen bir olay değil. Yüksek basınç ne demek, yüksek basınç kararlı bir dönem demek. Yani rüzgâr yok, dağılım yok. Dolayısıyla sis oluşuyor. Bu yüksek basıncın özelliklerinden biridir. Sis oluştuğu zaman da hava kirliliği hat safhaya çıkıyor. İstanbul'un ocak ayı uzun yıllar en yüksek sıcaklık derecesi 9 derecedir. Şu anda bugün 11-12 derece, hafta sonu da 14 dereceye çıkacak. Sıcaklık ortalamanın üzerinde. Kar yağması için 5 derecenin altına düşmesi lazım. Bu nedenden dolayı da ufukta da kar görünmüyor. Sıcaklıklar bu şekilde devam edecek gibi görünüyor. Kar ne zaman gelecek? İstanbul'a biraz daha var görünmüyor ama önümüzdeki ayın 10'unda bir soğuk hava dalgası girişi var Türkiye'ye ama Marmara'da kar yağışı yapacağını pek tahmin etmiyorum. Anadolu'ya bir kar yağışı gelecek ayın 10'undan sonra." Açıklamasını yaptı.

AMANSIZ ELLİ SOĞUKLARI GELİYOR

AA muhabiri Köse, başladığı günden itibaren şiddeti artacak bu havaların, adını "amansız" kelimesinden aldığına dikkati çekerek, "Amansız kelimesi mana olarak 'aman vermez, acımasız, cana kıyıcı, hoşgörüsüz, gaddar, zalim' olarak geçmektedir. Anlamından da anlaşılacağı üzere bu soğuklar, uzun soluklu 50 gün sürdüğü ve aman vermediği için atalarımız bu ismi vermişlerdir." diye konuştu.

Amansız elli soğuklarında soğuklar aralıksız şekilde devam eder. Bu zamanlar da 10 gün kara kış, 31 gün zemheri ve 9 gün gücüğünle toplam 50 gün olarak sürer. Amansız elli soğukları, diğer soğuklara göre daha uzun sürmektedir.

AMANSIZ ELLİ SOĞUKLARI NE ZAMAN GELECEK?

Normalde şartlar da amansız elli soğukları 4 Ocak gibi başlaması gerekiyorken, Omega blokajı sebebiyle yüksek basınçtan dolayı bir hafta sapmayla 11 Ocak'ta başlayacak.

AMANSIZ ELLİ SOĞUKLARI NE KADAR SÜRECEK?

11 Ocak'ta başlaması beklenen amansız elli soğuklarının şubat ayı sonunda bitmesi bekleniyor.

METEOROLOJİ'DEN 5 GÜNLÜK İSTANBUL HAVA DURUMU TAHMİNİ

8 Ocak 2023 Pazar gününe kadar kar yağmayacak. Tam tersi, hafta sonu sıcaklar artacak.

İSTANBUL'A NE ZAMAN KAR YAĞACAK?

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, kar yağışı öncesi ulaşımın, iletişimin ve enerjinin kesintiye uğramaması için İstanbulluların hayatını kolaylaştıracak önlemleri değerlendirmek üzere İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nün Hasdal Yerleşkesinde düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada bu durumu dile getirdi. Vali Yerlikaya, geçen kış yağan yoğun kar yağışı öncesi ve sonrası alınan tedbirleri ve organizasyonu büyük ölçüde geliştirmek için çalıştıklarını vurgulayarak, alınacak tedbirler konusunda kurumların önerilerini birlikte değerlendireceklerini söyledi. Yerlikaya, bölge meteoroloji müdürlüğünün olası aşırı veya şiddetli yağışlara ilişkin raporuna bağlı olarak, ilgili vali yardımcılarının kendi sorumluluk alanlarında aktif olarak çalıştıklarını ve beslenme ve yemek hizmeti verdiklerini gösterdi. Vatandaşlar için kriz durumlarında Kızılay’ın, 101 noktada 162 araç, 300 çalışan ve 2.000 gönüllü ile görev yapacağını söyledi.

 Vali Yerlikaya, "İlimizde müdahale noktası olarak belirlenen ve müdahale ekiplerinin bekleyeceği, Büyükşehir Belediyesi, Karayolları, Jandarma, Emniyet, Sağlık ve Kızılay ekiplerinin bulunacağı noktalar dijital harita sistemi üzerinde işlendi." bilgisini verdi.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN