659 yıllık kilise tarihi eser sayılmadı

659 yıllık kilise tarihi eser sayılmadı

Depremde hasar alan Hatay’daki 659 yıllık Aziz Georgios Kilisesi için ‘tarihi eser statüsünde olmadığı’ gerekçesiyle yıkım kararı çıktı. Karara tepki gösteren İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, yapının acilen tescillenmesi çağrısında bulundu. Kilisenin tescilli olduğu iddia ederek, Polat’a yanıt veren bir Kültür Bakanlığı yetkilisinin ise kiliseleri karıştırdığı ortaya çıktı. Kilisenin tarihi eser statüsünde olmaması ise kamuoyunda şaşkınlık yarattı.

SALİHA SULTAN

Hatay’da depremde hasar gören tarihi yapılar arasında yer alan 659 yıllık Aziz Georgios Kilisesi için ‘tarihi eser statüsünde olmadığı’ gerekçesiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yıkım kararı verildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Sarılar köyünde bulunan kilisenin tarihi eser statüsüne alınmayarak, yıkım kararı alınmasına tepki gösterdi.

mh.jpg
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat

Twitter üzerinden depremde kilisede gerçekleşen hasarın görüntülerini paylaşan Polat, tarihi yapıda 2 sene önce yapılan restorasyonun yanlışlığına da dikkat çekerek yıkım kararını ‘cinayet’ olacağını kaydetti.

Polat, paylaşımında şunları yazdı:

“659 yıllık Hatay Aziz Georgios Kilisesi’ni tarihi eser statüsüne almayarak yıkım kararını kim vermişse acilen dursun. Bugüne kadar tescillenmemesi incelenmeli. Daha 2 senelik restorasyona rağmen hasar alması yanlış restorasyondan Cinayet olur! Yapı acilen tescillenmeli.” Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Birol İnceciköz adlı bir yetkili ise Polat’ın paylaşımına verdiği yanıtta kilisenin tescilli olduğunu ileri sürerek, bir başka kilisenin, İskenderun’da bulunan Aziz Nikola Kilisesi’nin fotoğraflarını paylaşarak bir skandala imza attı.

kar02-manset444.jpg

BAKANLIK YETKİLİSİ İSKENDERUN’DAKİ KİLİSE İLE KARIŞTIRDI

Polat’ın paylaşımlarına cevap veren Kültür ve Turizm Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı İnceciköz, “Bahsettiğiniz yapı zaten tescilli, bakanlığımızın ilgili tüm birimleri şu an sahada tespit çalışmaları gerçekleştiriyor. Milletçe birlik ve beraberlik içinde olduğumuz bu günlerde kamuoyunu yanlış yönlendiren paylaşımlarda bulunmanın kültürümüzde yeri olmadığını belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.

reer.jpg

Polat ise Bakanlık yetkilisinin yanıta eklediği fotoğrafların Aziz Nikola Kilisesi’ne ait olduğunu vurgulayarak, İnceciköz’e “Keşke bilgisini verdiğiniz kilisenin hangi kilise olduğuna, bizim bahsettiğimizle bir alakası olmadığına baksaydınız. Altınözü Aziz Georgios Kilisesi diye İskenderun Aziz Nikola Kilisesi’nin bilgisini veriyorsunuz. Tescil fişini de göndereyim. Aralarında 79 km var” ifadeleriyle cevap verdi. Polat’ın, yanıtına Aziz Nikola Kilisesi’nin tescil fişini de eklediği görüldü.

Öte yandan, depremde ciddi hasar alan 659 yıllık kilisenin tarihi eser statüsünde olmaması kamuoyunda şaşkınlık yarattı.

TAVANI ÇÖKTÜ KİLİT TAŞI DÜŞTÜ

Türkiye’nin 10 ilinden büyük yıkıma ve kayba neden olan depremlerde Hatay’daki inşa tarihi 1364 olarak bilinen Aziz Georgios Rum Ortodoks Kilisesi de hasar aldı. Sarılar Mahallesi’nde yer alan tarihi yapının tavanının bazı kısımları çöktü, kubbe ve duvarlarının bazı bölümleri yıkıldı. Duvarlarda derin çatlaklar da oluştu. Aziz Georgios Rum Ortodoks Kilisesi Papazı Yuhanna Papasoğlu, 12 Şubat’ta Anadolu Ajansı’na verdiği mülakatta, bölgedeki en kadim kiliselerden biri olan yapıda ciddi hasarın oluştuğunu belirtti.

Kilit taşı yöntemiyle inşa edilen kilisenin ortada bulunan kilit taşının düştüğünü ve bu yüzden üst kısmın tamamen zarar gördüğünü aktaran Papasoğlu, “Taşıyıcı kolonlarımızdan da ikisi düştüğü için restorasyonun söz konusu olduğunu düşünmüyoruz. Tabii ilk başta evleri zarar gören halkımızın, evlerinin restorasyonundan sonra kilisemizin restorasyonu mu olacak yoksa artık yeniden mi inşa edilecek, o sürece tekrardan gireceğiz” ifadelerini kullandı. 1881 yılındaki depremde de hasar gördüğü belirtilen kilisenin son restorasyonu 2019-2022 tarihleri arasında yapıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN