Sabri Ülker Vakfı’ndan 2035 için korkutan Türkiye uyarısı: Toplumun yarısından fazlası obez olabilir

Sabri Ülker Vakfı’ndan 2035 için korkutan Türkiye uyarısı: Toplumun yarısından fazlası obez olabilir

Sabri Ülker Vakfı’nın Tiflis’te düzenlenen ‘Beslenme ve Toplum Sağlığı Uluslararası Konferansı’nda Türkiye için alarm veren veriler ortaya konuldu. “Dünyada bir yandan yetersiz beslenme nedeniyle gelişim sorunları yaşayan çocukların olduğu toplumlar varken bir yandan da obezite bir salgın gibi çocuklar arasında yaygınlaşıyor” denilen konferansta “2035 yılında Türkiye’deki yetişkinlerin yarısından fazlası obez olma riski altında” tespiti yapıldı.

AYŞEGÜL BAĞCI BEYER

Sabri Ülker Vakfı’nın katkılarıyla Tiflis’te düzenlenen ‘Beslenme ve Toplum Sağlığı Uluslararası Konferansı’nda; Türkiye, Gürcistan, İngiltere, Macaristan ve İrlanda gibi pek çok ülkeden uzman ve akademisyenler iki gün boyunca beslenmenin sağlık üzerindeki etkileri, obezite ve çocuklarda yetersiz beslenme gibi konuları ele aldı. Konferansta uzmanların iyi örnekleri paylaştıklarını belirten Sabri Ülker Vakfı Genel Sekreteri Özlem Üliç Çatar “Hedefimiz bu gibi konferans ve etkinliklerle bir bilim köprüsü görevi üstlenmek, bilimsel bilginin ve deneyim paylaşımlarının çoğalmasını sağlamak” dedi.

3-4 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen konferansta, dünyadan seçkin bilim insanları halk sağlığı ve sağlıklı beslenme konularında en güncel bilgileri paylaştı. Değişen yeme alışkanları ve beslenmenin hastalıklara etkileri ele alındı.

OBEZİTE SALGINIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ

Konferansa konuşan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nur Baran Aksakal “Dünyada bir yandan yetersiz beslenme nedeniyle gelişim sorunları yaşayan çocukların olduğu toplumlar varken bir yandan da obezitenin bir salgın gibi çocuklarda da yaygınlaştığı toplumlarla karşı karşıyayız. Her iki beslenme sorunu da maalesef sağlığı oldukça olumsuz etkiliyor. Dünya Obezite Atlası tarafından eylül ayında yayınlanan bir rapora göre, 2035 yılına kadar dünyanın yarısının obezite veya fazla kilo problemi ile yaşayacağı öngörülüyor.

Raporda, obezite ve fazla kilonun 4 milyardan fazla insanı etkileyeceği ve en hızlı artışın ise çocuklarda görüleceği belirtiliyor. Türkiye’nin de değerlendirildiği rapora göre, 2035 yılında ülkemizdeki yetişkinlerin yarısından fazlası obez olma riski altında. Bu nedenle gerek ailelerin gerekse ilk basamak sağlık kuruluşu olan aile hekimlerinin bu konuda eğitilmesi, gençlere ve çocuklara sağlıklı beslenme konusunda yol gösterilmesi büyük önem taşıyor” dedi.

BİLİM KÖPRÜSÜ OLUŞTURUYORUZ

Sabri Ülker Vakfı Genel Sekreteri Özlem Üliç Çatar ise “Sabri Ülker Vakfı olarak hedefimiz bu gibi konferans ve etkinliklerle bir bilim köprüsü görevi üstlenmek ve farklı ülkelerden uzmanları bir araya getirerek bilimsel bilginin ve deneyim paylaşımlarının çoğalmasını sağlamak” ifadesini kullandı.

Konferansın ilk gününde, İngiltere ve Türkiye’de sağlık ve beslenme karşılaştırması ve iyi örnekler, Avrupa’da obezite salgını, yaşa göre protein ihtiyacının belirlenmesi, çocuklarda yetersiz beslenmenin önlenmesi için eğitim programı örnekleri gibi konular ele alındı. Konferansın ikinci gününde ise workshop programlarında tıp profesyonelleri için bir beslenme müfredatı geliştirme ve sunma, optimum beslenmeye ulaşmada gıda endüstrisinin rolü gibi konular işlendi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN