ABD'nin Montana eyaletinde TikTok yasaklandı! İşte yasaklama nedeni...

ABD'nin Montana eyaletinde TikTok yasaklandı! İşte yasaklama nedeni...

Montana, Çin menşeli sosyal medya uygulaması TikTok'u yasaklayan ilk ABD eyaleti oldu. Montana Valisi Greg Gianforte, uygulamanın yasaklanmasının güvenlik sebebiyle olduğunu ileri sürdü.

ABD'de TikTok’u yasaklayan ilk eyalet Montana oldu.

Montana Valisi Greg Gianforte Çarşamba günü TikTok'u eyalette yasaklayan bir yasa tasarısını imzaladı.

Gianforte, daha sonra TikTok'u "Montanalıların kişisel ve özel verilerini Çin Komünist Partisinden korumak için" yasakladığını açıklayan bir tweet attı.

Ocak ayında yürürlüğe girecek olan yasa tasarısı, özellikle TikTok'u hedef olarak gösteriyor ve uygulamanın eyalet sınırları içinde çalışmasını yasaklıyor. Yasa ayrıca, sosyal medya uygulamasını barındırdığı tespit edilen Google Playstore, Apple Appstore gibi uygulama mağazaları da dahil olmak üzere, kuralı ihlal edenler için günlük 10 bin ABD Doları tutarında para cezası öngörüyor.

TİKTOK'TAN KARŞI HAMLE

TikTok,CNN'e yaptığı açıklamada Montana'daki kullanıcıların haklarını savunmak için baskı yapacağını açıkladı.

“Vali Gianforte, eyalet genelinde yüzbinlerce insanı güçlendiren bir platform olan TikTok'u yasa dışı bir şekilde yasaklayarak Montana halkının Birinci Değişiklik haklarını ihlal eden bir yasa tasarısını imzaladı. Biz Montana içindeki ve dışındaki kullanıcılarımızın haklarını savunmak için çalışmaya devam ederken, Montanalılara kendilerini ifade etmek, geçimlerini sağlamak ve topluluk bulmak için TikTok'u kullanmaya devam edebilecekleri konusunda güvence vermek istiyoruz."

"ANAYASAYA AYKIRI"

TikTok'un üye olduğu bir teknoloji ticaret grubu olan NetChoice, Montana tasarısını anayasaya aykırı olarak nitelendirdi.

NetChoice'nin baş hukuk danışmanı Carl Szabo, “Hükümet, ister bir gazetede, ister bir web sitesinde veya bir uygulama aracılığıyla olsun, anayasal olarak korunan konuşmaya erişme özgürlüğümüzü engelleyemez. Bu yasayı uygularken Montana yönetimi, vatandaşlarının kullanmak istediği bir web sitesine ve uygulamaya erişimi engelleyerek ABD Anayasasını, yargı sürecini ve ifade özgürlüğünü yok sayıyor” dedi.

CASUSLUK ŞÜPHESİYLE YASAKLANIYOR

TikTok uygulaması Çin merkezli ByteDance şirketine ait.

Pek çok ABD'li yetkili, Çin hükümetinin TikTok aracılığıyla ABD verilerine erişebileceğine dair endişelerini dile getirse de şu ana kadar Çin hükümetinin ABD'deki TikTok kullanıcılarının kişisel bilgilerine eriştiğine dair hiçbir kanıt yok.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN