Vinç operatörü ne iş yapar? Kimler vinç operatörü olabilir? Vinç operatörü olma şartları

Vinç operatörü ne iş yapar? Kimler vinç operatörü olabilir? Vinç operatörü olma şartları

Meslek seçimleri sırasında bazı hususlar ön planda tutulur. Özellikle kariyer hedefi olan kişilerde olan bazı yeteneklere göre meslek seçimleri yapılır ve bu da en doğru olan yöntemdir. İnşaat sektörü alanında ise vinç operatörlüğü yapan kişilere ihtiyaç duyulur. Bu kapsamda vinç operatörü olarak çalışmak isteyenler ise 'Vinç operatörü ne iş yapar?' 'Kimler vinç operatörü olabilir?' sorularına yanıt arıyorlar. İşte, Vinç operatörü olma şartları.

Vinç operatörleri genellikle sanayi ve inşaat işlerinde çalışırlar. Liman ve demir yollarında ayrıca madenlerde de vinç operatörlerine çok fazla ihtiyaç duyulur. Makine ve büyük araç gereçlerin yanı sıra bu tarz büyük cisimleri taşımaya ve farkı yerlere yerleştirmede vinçler kullanılır. Bu vinçleri ise tecrübeli olarak vinç operatörleri kullanırlar.

Vinç operatörlüğü dışarıdan bakıldığında kolay gibi görünse de aslında çok zor bir meslektir ve riski yüksektir. En küçük bir hata kazalara yol açarken bu işi gerçekten iyi bilen birisinin yapması gerekli olarak görülür. bileceğinden dolayı bu işi gerçekten iyi yapanların yapması gereken bir iştir diyebiliriz. Vinç operatörleri esnek çalışan sistemiyle çalışırlar ve bu esnek çalışmaya zorlu hava şartları da dahildir. Böyle durumlarda hata yapmadan çalışmak çok önemlidir.

Vinç operatörü olma şartları

Vinç operatörü olma şartları

Vinç operatörü yapabilecek olan kişilerden mutlaka tam kapsamlı bir sağlık raporu istenir. Çünkü en küçük dikkatsizlikleri ve hatalar büyük kazalara ve dönüşü olmayan sonuçlara yol açabilir.

Her isteyen maalesef vinç operatörü olamıyor. Riski yüksek bir iş olmasında dolayı zor meslek grubu içerisinde yer alır. Ayrıca bu meslekte ülkemizde yetişen kişi sayısı da oldukça azdır.

Vinç operatörü olmak isteyenler ilk olarak MEB onaylı operatör belgesi almaları gerekir. Bunun nedeni ise olası kazalardan yalnızca vinç operatörü sorumlu olmasından dolayı elinde belgesi ve yeterli eğitimi olmayan kişilerin bu işi kesinlikle yapamadığı tanımlanır. Operatör belgesi MEB’e bağlı olarak faaliyet gösteren tüm operatörlük kurslarında alınabilir. Bu tarz kurs yerlerine başvurunuzu yaparak gerekli eğitimleri aldıktan sonra sınava girmeniz ve sınavı da başarılı bir şekilde geçmeniz gerekir.

Kurs sertifikası alabilmek ve vinç operatörü olabilmek için bazı şartlar da istenmektedir. Bu şartlar ise sırasıyla şöyledir:

- 18 yaşından büyük olması

- TC vatandaşı olması

- Sağlık kuruluşlarından alınması gereken tam teşekkülü sağlık raporu ve içeriğinde 'Operatörlük işini yapmasında herhangi bir sağlık sakıncası yoktur' yazısı olması

- Adli sicil kaydı

- En az ilkokul mezun olması

Bu şartları tamamlayanlar yanlarında kimlik fotokopisi ve 5 adet fotoğraf ile kurs yerlerine başvuru yapabilirler. Kurs yerinde gösterilen başarı sonrasında ise operatörlük belgesini almaya hak kazanılır. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN