BM, göç hareketlerini önceden tespit ediyor

BM, göç hareketlerini önceden tespit ediyor

Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği Göçmen Destek Kurumu (UNHCR) veri analizleri ile göç hareketlerini önceden tespit ediyor.

Dünyadaki göç hareketlerini önceden tespit etmek için yaratıcı çözümlere başvuruluyor. UNHCR’nin bu amaçla kullandığı yöntemler arasında Twitter mesajlarının değerlendirilmesi ve bazı ürünlerini fiyat dalgalanmalarının analiz edilmesi de bulunuyor. Somali üzerinde yapılan araştırmada keçi fiyatlarının düşmesi olası bir göç haraketinin tespit edilmesine katkı sağladı.

UNHCR yetkilisi Andrer Harper “İnsanlar sahip oldukları 50-60 keçiyi birden satmaya başladılar. Fiyatlar düştü. Bu insanların göç etmek istediğine dair bir ipucuydu“ diye konuştu. Harper, kaçış esnasında işe yarayacak olan su bidonu gibi ürünlerinin fiyatlarının artması da muhtemel göç hareketi hakkında fikir verdiğini söyledi.

ÖNCEDEN HAZIRLIK YAPILDI

Bu zamana kadar göç hareketlerine krizler ortaya çıkınca tepki verdiklerini söyleyen Harper, öngörü imkanı sağlayan verilerle kaynak, personel ve mekanların oluşturulması gibi lojistik hazırlıkları önceden yaptıklarını belirtti.

UNHCR İnovasyon timi Twitter’i algoritmalar eşliğinde araştırdı. Sentiment Analysis adı verilen bir yöntemle kriz bölgelerindeki insanlarıın hissiyat analizi yapıldı. Göç amaçlarını ifade eden korku, memnuniyetsizlik ve güvensizlik gibi kavramlar değerlendirildi. Haper, Venezuela’da göç başlamadan 6 ay önce söz konusu kavramların Twitter de kullanılmasının zirve yaptığını söyledi. Aynı analiz yöntemiyle dünya genelindeki yabancı düşmanı eğilimler de tespit edilebiliyor.

SURİYE KRİZİ

Her göç olayının aynı koşullarda değerlendirilmiyor. Suriye krizinin ilk yıllarında bütün Suriyelilerin Avrupa’ya gitmek isteyeceği öngörülüyordu. Ancak çoğu yaşadıkları yerden bir kaç kilometre öteye gitti. Ancak yaşama imkanı ortadan kalkınca başka ülkelere göç başladı.

KARAR ALMANYA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN