Beyin yiyen amip Güney Kore'yi alarma geçirdi

Beyin yiyen amip Güney Kore'yi alarma geçirdi

Güney Kore, beyin yiyen amip olarak da isimlendirilen, toprakta ve ılık suda yaşayan ve burun yoluyla insan beynine giren 'Naegleria fowleri' vakası sebebi ile ilk ölümün yaşandığını açıkladı.

Güney Kore, 'beyin yiyen amip' olarak da adlandırılan, toprakta ve ılık suda yaşayan ve burun yoluyla insan beynine giren 'Naegleria fowleri' vakası nedeniyle ilk ölümün yaşandığını açıkladı. Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Ajansı (KDCA) tarafından yapılan Twitter paylaşımında, "KDCA, kısa bir süre önce yurtdışından dönen serebral menenjitli bir hastada Negleria Fowler enfeksiyonu olduğunu ilk kez doğruladı" ifadeleri kullanıldı.

Sputnik'in aktardığına göre, hastanın 10 Aralık'ta Güney Kore'ye dönmeden önce dört ay boyunca Tayland'da kaldığı ve burada baş ağrısı, ateş, kusma, konuşma bozukluğu gibi semptomlar gösterdikten sonra 21 Aralık'ta hayatını kaybettiği bildirildi.

NAEGLERIA FLOWLERI NEDİR?

Hastalığın iki takım semptomu vardır. Hastalar birinci aşamada şiddetli frontal baş ağrıları, ateş, bulantı ve kusma, ikinci aşamada ise ense sertliği, nöbetler, mental durum değişikliği ve halüsinasyonlar yaşayabilir. Ciddi durumlarda hasta komaya bile girebilir.

CDC'ye göre şu anda Naegleria fowleri enfeksiyonunun insandan insana bulaştığına dair bir kanıt yok. Ayrıca su buharı veya aerosol damlacıkları yoluyla yayılamaz.

Şu anda aşısı bulunmamakla birlikte hastalık, enfeksiyondan kurtulan hastalarda kullanılan amfoterisin B, azitromisin, flukonazol, rifampin, miltefosin ve deksametazon gibi bazı ilaç kombinasyonları ile tedavi edilebilmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN