Fosil enerjiye karşı çıkmışlardı: ABD’de rekor petrol hasılatı

Fosil enerjiye karşı çıkmışlardı: ABD’de rekor petrol hasılatı

Gelişmiş ülkeler bu yılki COP28 İklim Konferansı’nda fosil enerjilerden vazgeçilmesi yönünde baskı yaparken, ABD ülke içi üretimde tarihinde olmadığı kadar petrol çıkarttı.

KARAR / ALMANYA

ABD’de bu yıl petrol üretiminde tarihi rekor kırıldı. Amerikan Enerji Informasyon Ajansı (EIA) verilerine göre ekim ayında ABD’de 397 milyon varil ( 1 varil 159 litre) petrol çıkartıldı. Böylece günlük petrol üretimi 13,2 milyon varile çıkan ABD tarihi bir rekor kırdı. Bu rakamlar Ekim 2022 günlük petrol üretimi verilerine göre yaklaşık 1 milyon varil daha fazla. EIA 2023 yılı ortalaması olarak günlük 13 milyon varil petrol üretimi olmasını bekliyor. Bu arada Türkiye’nin günlük petrol üretimi ise 65 bin varil civarında.

ABD’de bu zamana kadar en yüksek üretim rekoru günlük 12,3 milyon varil ile 2019 yılında sağlanmıştı. ABD bu üretim kapasitesi ile dünya petrol pazarına daha az petrol sunarak hakimiyet tesis etmeye çalışan Suudi Arabistan ve Rusya’yı da geçmiş oldu. EIA ABD’nin günlük petrol üretiminin 180 bin varil artacağından hareket ediyor. Öte yandan Brezilya, Kanada ve Norveç te üretim kapasitelerini arttıracaklarını duyurdu.

Artan üretim kapasitesiyle birlikte ABD’de petrol ürünleri de ucuzladı. Bu ABD’de tüketimin artmasına dolayısıyla öngörülen iklim hedeflerinden de uzaklaşma anlamına geliyor. ABD’nin İklim Temsilcisi eski ABD Dışişleri Bakanı John Kerry katıldığı COP 28 iklim Konferansı’nda ülkesinin Fosil enerjiden çıkılmasını desteklediğini açıklamıştı.

ABD’de aşırı artış kaydeden petrol üretimi benzin fiyatlarının bir yıl içinde yüzde 8,9 ucuzlamasına ve ülkede genel fiyat artışlarının da durmasına yol açtı. Cumhuriyetçiler ve petrol sektörü Başkan Joe Biden’nın yerli petrol üretimine karşı bir savaş sürdürdüğü suçlaması yapıyordu. Biden bu eleştirilere karşı ülkedeki petrol rezervlerinin kullanılmasına izin vermek zorunda kalmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN