Polonya'da iktidar değişti ortalık karıştı: Eski İçişleri Bakanı gözaltına alınınca açlık grevine başladı

Polonya'da iktidar değişti ortalık karıştı: Eski İçişleri Bakanı gözaltına alınınca açlık grevine başladı

Polonya'da sekiz yıllık iktidarın değişerek yeni başbakan Donald Tusk'ın seçilmesinin ardından ülkede kriz yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, 'görevi kötüye kullanmak' ve 'yolsuzluğa azmettirmek' suçlamasıyla iki yıl hapis cezasına çarptırılan eski İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski ile Yardımcısı Maciej Wasik’in Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan gözaltına alınması sonrası açıklamada bulundu. Duda, "Mariusz Kaminski ve arkadaşları özgür olana kadar dinlenmeyeceğim" dedi.

Ülkede geçtiğimiz Ekim ayında yapılan seçimlerde sekiz yıllık iktidarın ardından Cumhurbaşkanı Duda'nın PiS partisi çoğunluğunu kaybetti. Donald Tusk başkanlığında yeni hükümet kurulmasının ardından ülkede pek çok kriz yaşandı.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, daha önce Başkanlık affı çıkardığı eski İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski ile Yardımcısı Maciej Wasik’in gözaltına alınmasının ardından açıklamada bulundu.

The Guardian'da yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Duda halka seslenerek, “Mariusz Kaminski ve arkadaşları özgür olana kadar dinlenmeyeceğim” dedi.

Duda konuşmasında “Adil ve doğru bir Polonya devleti için verilen mücadelede dinlenmeyeceğim. Mariusz Kaminski ve arkadaşları özgür olana kadar dinlenmeyeceğim, sizi temin ederim. Korkmuyorum. Daha önce olduğu gibi, Anayasaya ve hukuka uygun olarak hareket edeceğim” dedi. Duda, dünkü gözaltının Polonya Anayasası’nın ve yasalarının ihlali olduğunu vurguladı.

AÇLIK GREVİNE BAŞLADILAR

Eski İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski, siyasi tutuklu olduğunu iddia ederek dün açlık grevine başladı ve daha sonra protestosuna yardımcısı Wasik de katıldı. Kaminski, eski yardımcısı tarafından başbakanlık ofisinin önünde okunan bir bildiride, "Mahkumiyetimi siyasi bir intikam eylemi olarak ele aldığımı beyan ederim. Bir siyasi tutuklu olarak tutukluluğumun ilk gününden itibaren açlık grevine başladım” dedi.

Eski yardımcısı Wasik'in eşi ise TV Republika'ya 'kocasının da açlık grevine başladığını' söyledi.

dud2.jpg

DUDA'NIN AFFI GEÇERSİZ SAYILDI

Polonya’nın eski İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski ve eski Bakan Yardımcısı Maciej Wasik, 2007’de yolsuzluk mücadelede görevlerini kötüye kullanmaktan haklarında dava açılmış ve Cumhurbaşkanı Duda, Ekim 2023’te yeniden milletvekili seçilen bu iki bürokrat için 2015’te af çıkarmıştı.

Ancak Polonya Yüksek Mahkemesi, iki bürokratın temyize gittiğini ve bu dava sonuçlanmadan yani mahkumiyet almadan yapılan affın geçersiz olduğuna hükmetti ve iki bürokrat geçen ay hapis cezasına çarptırıldı.

Öte yandan Anayasa Mahkemesi ve ‘yeni’ Yüksek Mahkeme, Duda’nın affının geçerli olduğuna hükmetti. Göreve yeni gelen Başbakan Donald Tusk hükümeti yönetimindeki polis, dün Başkanlık Sarayı’na gelerek burada bulunan Kaminski ve Wasik’i gözaltına aldı.

Ülkede geçtiğimiz Ekim ayında yapılan seçimlerde sekiz yıllık iktidarın ardından Cumhurbaşkanı Duda'nın PiS partisi, çoğunluğunu kaybetti. Donald Tusk başkanlığında yeni hükümet kuruldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN