Polonya'da yeni dönem: Başbakan Donald Tusk yemin ederek göreve başladı

Polonya'da yeni dönem: Başbakan Donald Tusk yemin ederek göreve başladı

Yeni Başbakan Donald Tusk'ın hükümeti Çarşamba günü Polonya cumhurbaşkanı tarafından yemin ederek göreve başladı; bu, sekiz yıllık milliyetçi yönetimin ardından büyük bir değişime işaret eden yetki devrinin son adımıydı.

İki hafta önce kurulan Morawiecki hükümetinin Polonya parlamentosundan güvenoyu alamaması üzerine Morawiecki hükümetini düşmüştü. Parlamentonun alt kanadı Sejm’de milletvekillerinin oylarıyla Vatandaşlar Koalisyonu’nun lideri Donald Tusk, başbakanlığa aday gösterilmiş ve Sejm’de yapılan oylamada Tusk, 201’e karşı 248 oyla ülkenin yeni başbakanı seçilmişti.

Polonya'da yeni kurulan Donald Tusk hükümeti, Devlet Başkanı Andrzej Duda huzurunda yemin ederek göreve başladı.

tu1.jpg

Reuter'ta yer alan habere göre, 2014'ten 2019'a kadar Avrupa Konseyi başkanı olarak AB liderlerinin zirvelerine başkanlık eden merkezci Tusk, Salı günü parlamentoda yaptığı konuşmada, hukukun üstünlüğüne ilişkin endişeler nedeniyle AB tarafından dondurulan milyarlarca euroyu Polonya için güvence altına alma sözü verdi.

tus2.jpg

Polonya Devlet Başkanı Duda daha önce Tusk hakkında son derece eleştirel ifadeler kullanmıştı ancak bugün düzenlenen Yemin töreninin ardından uzlaşmacı bir ton sergileyerek, "İşbirliğine açık olduğumu lütfen unutmayı. Farklı siyasi partilerden geliyoruz, ancak güvenlik gibi önemli konularda bir anlaşmaya varabileceğimizi düşünüyorum" dedi.

tus-33-001.jpg

TUSK'IN KABİNESİ BELLİ OLDU

Donald Tusk'un kabinesinde önceki başbakanlığı döneminde Dışişleri Bakanı olan Jaroslaw Sikorski, yeniden aynı göreve getirildi. İdari Yönetim ve İçişleri Bakanlığı'na Marcin Kierwinski atandı. 2015-2021 yılları arasında Ombudsman görevini yürüten Adam Bodnar Adalet Bakanı olurken, Maliye Bakanlığı görevini ise Andrzej Domanski üstlendi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN