Rusya, tarihi NATO zirvesinin ardından Ukrayna'ya saldırılarını artırdı

Rusya, tarihi NATO zirvesinin ardından Ukrayna'ya saldırılarını artırdı

Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş, NATO zirvesinin ana gündemiyken Ukrayna, Rusya'nın saldırılarını artırdığını açıklayarak Rus birliklerinin bu sabah Lısıçansk petrol rafinerisine saldırdığını bildirildi. Kendisini "Luhansk Halk Cumhuriyeti" ilan eden bölgenin büyükelçisi de, Lısıçansk petrol rafinerisinin artık tamamen Rus ve Rus yanlısı güçler tarafından kontrol edildiğini söyledi.

NATO'nun Rusya'yı "Batı güvenliğine yönelik en büyük tehdit" olarak nitelendirmesinin ve Kiev'in silahlı kuvvetlerini modernize etme planlarından bahsetmesinin ardından Rusya, Perşembe günü doğu Ukrayna'ya yönelik saldırısını sürdürdü.

Reuters'ın aktardığına göre; Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın saldırılarının odak noktası olan ve yaklaşık 15 bin kişinin peş peşe bombardıman altında kaldığı doğu cephesindeki Lısıçansk kentinin sakinlerini tahliye etmeye çalıştıklarını açıkladı. Bölge Valisi Serhiy Gaidai, Ukrayna televizyonuna verdiği demeçte, "Mücadele her zaman devam ediyor. Ruslar sürekli saldırı halinde. Pes etmek yok" dedi. Gaidai daha sonra Telegram üzerinden, Rus birliklerinin bu sabah Lısıçansk petrol rafinerisine saldırdığını yazdı.

'RUSLAR PETROL RAFİNESİNİ TAMAMEN ELE GEÇİRDİ'

Kendisini "Luhansk Halk Cumhuriyeti" ilan eden bölgenin büyükelçisi de, Rusya'nın RIA haber ajansına, Lısıçansk petrol rafinerisinin artık tamamen Rus ve Rus yanlısı güçler tarafından kontrol edildiğini ve Lısıçansk'a giden tüm yolların da onların kontrolü altında olduğunu söyledi.

Rus kuvvetleri, Donetsk ve Luhansk eyaletlerinden oluşan Donbas bölgesini ele geçirmeye çalışırken Lısıçansk'ı da kuşatmaya çalışıyor. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve bunun neden olduğu jeopolitik karışıklığın gündemde olduğu Çarşamba günkü zirvede NATO, İsveç ve Finlandiya'yı üyeliğe davet etti ve doğu kanadında alarmda olan muharebe kuvvetlerinde, 2023'ten yedi kat daha fazla artış sözü verdi.

'NATO, SAVAŞA GÜÇ VE BİRLİK İÇİNDE YANIT VERDİ'

Buna tepki olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO'nun, ABD liderliğindeki askeri ittifaka katıldıktan sonra Finlandiya ve İsveç'te altyapı kurması halinde Rusya'nın aynı şekilde yanıt vereceğini söyledi. Rus haber ajansları tarafından aktarıldığına göre, Moskova'nın, Helsinki ve Stockholm ile olan ilişkilerinde NATO'ya katılmaları durumunda gerilim çıkacağının göz ardı edilemeyeceği belirtildi.

ABD Başkanı Joe Biden, batıda, İspanya'dan Romanya ve Ukrayna sınırındaki Polonya'ya kadar Avrupa genelinde daha fazla kara, deniz ve hava kuvvetleri konuşlandırılacağını duyurdu. Bunlar arasında Polonya'da daimi bir ordu karargahı ve beraberindeki tabur yer alıyor. Bunlar, NATO'nun doğu sınırlarındaki ilk tam zamanlı ABD konuşlandırması olma özelliğini taşıyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg düzenlediği basın toplantısında, "Başkan Putin'in Ukrayna'ya karşı savaşı, Avrupa'da barışı paramparça etti ve Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük güvenlik krizini yarattı. NATO ise güç ve birlik içinde yanıt verdi" dedi.

UKRAYNA DAHA FAZLA SİLAH İSTİYOR

30 NATO lideri Madrid'de bir araya gelirken Rus kuvvetleri, cephe hatlarına ve Karadeniz'e yakın güney Mıkolaiv bölgesine füze saldırıları ve bombardımanlar da dahil olmak üzere Ukrayna'daki saldırıları yoğunlaştırdı. Mıkolaiv Belediye Başkanı, bir Rus füzesinin oradaki bir konut binasında en az beş kişiyi öldürdüğünü söylerken, Moskova güçlerinin bölgedeki yabancı paralı askerler için eğitim üssü dediği bir yeri vurduğunu bildirdi.

Ukrayna ordusu, kuzeydoğudaki Harkov kentine yönelik saldırıların tanklar, havan topları ve füzelerle bombardımana devam ettiğini söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı Danışmanı Oleskiy Arestovych, internette yayınlanan bir videoda, Güney Herson bölgesinde Ukrayna güçlerinin kendi topçu atışlarıyla karşılık verdiğini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy bir kez daha NATO'ya, Ukrayna kuvvetlerinin Rusya'nın topçu ve füze ateş gücündeki devasa üstünlüğünü aşındırmak için daha fazla silaha ve paraya, ayrıca daha hızlı şekilde ihtiyacı olduğunu ifade ederek Moskova'nın hırslarının Ukrayna'da bitmediğini belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN