Sürgün planı ortaya çıktı! Soykırımda ikinci aşama

Sürgün planı ortaya çıktı! Soykırımda ikinci aşama

Dünya kamuoyunun baskılarına rağmen Washington’un vizesiyle ateşkesi bitiren İsrail ‘güvenli bölge’ ilan ettiği güneydeki Han Yunus dahil Gazze Şeridi’ne bomba yağdırdı. Katliam sürerken Tel Aviv’in soykırımın ikinci aşamasını da planladığı ortaya çıktı. Natanyahu kabinesine ‘Geriye kalan Filistinlilerin sürgünü için hazırlık yapın’ talimatını verdi.

HASTANE, MÜLTECİ KAMPINA YİNE BOMBA

İnsani arayı çeşitli bahanelerle bitiren İsrail 24 saat içinde Gazze Şeridi’nde 400’den fazla noktaya bomba yağdırdı. Kuveyt Hastanesi Başhekimi Dr. Mohammed Ganim, sivillerin sığındığı hastane çevresinin de vurulduğunu söyledi. Cibaliye Mülteci Kampı’nı yine hedef alan İsrail’in bombalarında 300’ü aşkın Filistinli can verdi. BM Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths “Gazze’de güvenli yer kalmadı” uyarısı yaparak silahların derhal susturulması çağrısı yaptı. “İnsanlar ölüm, yıkım ve hastalık çemberinde” dedi. BM İnsani İşler Koordinasyon Dairesi Sözcüsü Jens Laerke ise “Dünyadaki cehennem Gazze’ye geri döndü” ifadesini kullandı.

NETANYAHUN’UN TOPYEKUN TEHCİR PLANI

7 günlük aradan sonra Gazze’ye ölüm yağdırmaya devam eden Natanyahu dünyadan gelen ‘katliamı durdur’ çağrılarına kulaklarını tıkayarak el artırdı. “Tüm gücümüzle saldırmaya devam edeceğiz” açıklaması yapan İsrail Başbakanı’nın soykırım planını ise ülkesinin basını açıkladı. HaYom gazetesi Netanyahu’nun savaş kabinesine ‘Filistinlilerin Avrupa ya da Afrika ülkelerine göç etmesi için deniz yolunu açmayı düşündüğü bir plan sunduğunu’ aktardı. Refah Sınır Kapısı üzerinden de işletilecek plana karşı “İsrail’in yaptığı savaş suçu. Soykırımın bütün aşamalarını Gazze’de uyguluyor. Dünya artık vahşeti durdurmalı” tepkileri yükseldi.

0312krt01a-tum.jpg

ZORLA GÖÇ ETTİRECEKLER

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana yürüttüğü soykırım kısa bir ‘insani ara’dan sonra kaldığı yerden devam ederken, Tel Aviv’in asıl planı Gazze’yi boşaltmak. Netanyahu’nun savaş kabinesindeki Stratejik İşler Bakanı Dermer’den Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin Refah Sınır Kapısı’nın açılması ve hatta “deniz yollarının da açılmasıyla” tehcir edilmesi planları konusunda çalışmasını istediği belirtildi.

Mazlum Filistin halkının İsrail tarafından 7 Ekim’den bu yana soykırıma varan bir boyutta bombalanmasının ardında, Gazze’yi tamamen tahliye etme planları olduğu bir kez daha ortaya çıktı.

İsrail HaYom gazetesinin kıdemli siyasi muhabiri Mati Tuchfeld imzasıyla yayımlanan bir haberde, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun savaş kabinesindeki Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’den Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin Refah Sınır Kapısı’nın açılması ve hatta “deniz yollarının da açılmasıyla” tehcir edilmesi planları konusunda çalışmasını istediği bilgisi verildi. Netanyahu’nun savaş kabinesine, “Filistinlilerin Avrupa ya da Afrika ülkelerine göç etmesi için deniz yolunu açmayı düşündüğü bir planı sunduğu” aktarıldı. Hükümette Netanyahu’nun partisi Likud ve aşırı sağcı isimlerin bu planı “gereklilik olarak gördüğü” buna karşın, savaş kabinesi üyesi eski Savunma Bakanı Benny Gantz ve eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot’un içinde yer aldığı “merkez” kanadın, “ABD’nin itirazı ve uluslararası baskıyı” gerekçe göstererek buna karşı çıktığı kaydedildi. Öte yandan aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in, “(Gazze’ye) Saldırı devam etmezse bir an bile hükümette kalamayız.” tehdidiyle Netanyahu’dan “insani ara”nın uzatılmamasını istediği ifade edildi. Bir yandan da İsrail ordusu, yoğun bombardıman altında tuttuğu Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki bazı bölgelerde, Filistinli sivilleri güneye göç etmeye zorluyor. Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X sosyal medya platformundan yaptığı Arapça açıklamada, İsrail’in saldırılarını yoğunlaştırdığı Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliya, Şucaiyye, Zeytun ve Eski Şehir bölgelerinde yaşayan Filistinli sivillerden evlerini terk etmelerini istedi. Ordu ayrıca, İsrail’in daha önce “güvenli yer olduğunu” iddia ettiği ve kuzeydeki Filistinlilerin sığındığı, Han Yunus’a da 50’den ziyade hava saldırısı düzenlediğini duyurmuştu.

'DERİN TAMPON BÖLGE' PLANI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’e, “savaşın ardından Gazze’de derin bir tampon bölge kurma” planından bahsettiği belirtildi. Netanyahu’nun ayrıca, bu planın İsrail savaş kabinesinde de kabul gördüğünü aktardığı kaydedildi. İsrail’in ayrıca birçok Arap ülkesine, bir tampon bölge oluşturmak istediğini ilettiği bildirildi. Reuters’e konuşan üç bölgesel kaynağa göre İsrail, planlarını İsrail ile ilişkilerini normalleştiren Birleşik Arap Emirlikleri’nin yanı sıra komşuları Mısır ve Ürdün ile paylaştı. Aynı kaynaklar, Suudi Arabistan ve Türkiye’nin de planlar hakkında bilgilendirildiğini söyledi.

7 EKİM’DEN BU YANA 6 BİN 500 KİŞİ KAYIP

Gazze’deki hükümet, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında yaklaşık 6 bin 500 kişiden haber alınamadığını duyurdu. Gazze Medya Ofisi Genel Müdürü İsmail es-Sevabite, saldırılarda “yaklaşık 6 bin 500 kişinin ya enkaz altında kaldığını ya da akıbetlerinin hala bilinmediğini” ifade etti. Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Gazze halkının gidebileceği güvenli hiçbir yerin olmadığını belirterek, insanların “ölüm, yıkım ve hastalık çemberinde” yaşadığını bildirdi.

CİBALİYA’DA BİR KATLİAM DAHA

İsrail ordusu 1 Aralık'ta geçici ateşkesin sona ermesinin hemen ardından Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına yeniden başladı. İsrail savaş uçaklarının ve savaş gemilerinin Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus ve orta kesiminde yer alan Deyr El Belah kentine şiddetli saldırı düzenlediği bildirildi. Saldırıda aralarında çocuklar ve kadınların da bulunduğu onlarca kişi öldü ve yaralandı. Dün Gazze Şeridi'nin kuzeyine yönelik saldırılarda ise, Cibaliya Mülteci Kampı'nda 100'den fazla sivilin öldürüldüğü açıklandı. İsrail'in füze saldırısının Obeid ailesine ait bir binayı hedef aldığı aktarılan haberde, yaklaşık 100 kişinin saldırı sonucu hayatını kaybettiği, bu kişilerin arasında kadın ve çocukların da olduğu bilgisi paylaşıldı. Bölgeden basına yansıyan haberlere göre, onlarca kişinin de yaralandığı saldırının ardında pek çok kişi enkaz altında kaldı. Olay yerinde arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, saldırı sonrası kaç kişinin kayıp olduğu netlik kazanmadı. Bu arada İsrail merkezli "+972" isimli haber sitesi, İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında hedef belirlemek için kullandığı "Habsora" adlı yapay zeka uygulamasını sivil altyapının kasıtlı olarak vurulmasında kullanıldığını ve bu uygulamayla otomatik olarak üretilen hedeflere yönelik saldırılarda kaç sivilin yaşamını yitireceği her zaman bilindiğini yazdı. The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre ise, ABD, onlarca diğer silah ve mühimmatın yanı sıra, İsrail'e 'sığınak delici' olarak da bilinen, yeraltı sığınaklarını hedef alan bombalar gönderdi. BM İnsani İşler Koordinasyon Dairesi Sözcüsü Jens Laerke ise “Dünyadaki cehennem Gazze’ye geri döndü” ifadesini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN