Emlakçılar Bakan Şimşek'i doğruladı: İstanbul'daki kiralarda düşüş var

Emlakçılar Bakan Şimşek'i doğruladı: İstanbul'daki kiralarda düşüş var

İstanbul'da ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar yaşanmaya devam ederken geçtiğimiz günlerde Bakan Şimşek konutlardaki kira artış hızının gerilemeye başladığını açıkladı. Bu açıklamanın ardından İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizammedin Aşa da talep düşüklüğü nedeniyle kiralarda son aylarda yüzde 10-15’lik bir düşüş olduğunu söyledi.

Yüksek kira fiyatları İstanbul'daki kiracı ve ev sahiplerini karşı karşıya getirirken, kira fiyatlarındaki tartışma devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde kira artışlarına ilişkin açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konutlardaki kira artış hızının gerilemeye başladığını ve bunun da enflasyona yönelik pozitif etki yapacağını söylemişti.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizammedin Aşa söz konusu düşüşün talebin azalması nedeniyle geerçekleştiğini söyledi.

Aşa, " Depremde bir anda 15-20 bin ev yıkılmıştı. Bu insanlar evine dönmeye başladı. O zaman boş ev de bir kapasite haline geldi. Onun dışında İstanbul şu anda tercih edilen bir il değil. Bizim için önemli olduğuna inandığımız bir faktör de uzlaşma. Şu anda piyasada yüzde 50 gibi bir uzlaşma zemini var. Talebi azaltan her faktör fiyatın düşmesine sebep oluyor." dedi.

'GÜNLÜK KİRALIK EVLER TALEBİ KISITLIYORDU'

Kısa vadeli kiralamalara yönelik yapılan düzenlemelerin fiyat düşüşünü etkilediğini aktaran Aşa, "Günlük kiralık evlerde de bir azalma oldu. Bu da emlak pİyasasına sekte vurdu ve arzı kısıtladı. Kiracıyla uğraşmak istemeyen ev sahiplerimiz evini günlük, haftalık vermeye başlamıştı. 50 bin evin şu anda günlük kiralıktan normal piyasaya döndüğü yönünde haber geldi." dedi.

Fiyatların daha da düşmesini beklediğini belirten Aşa, 5-6 aylık dönemde talebin azalmaya devam edeceğini seçime kadar ve seçimden hemen akabindeki dönemde çok fazla bir değişiklik olmayacağını belirtti. Fiyatlarda yüzde 10-15 oranında daha düşüş olacağını söyledi.

'DENGESİZ BİR PİYASA VARDI'

Sosyal medyada yetkili olmayan kişilerin verdiği ilanlar nedeniyle fiyatların yükseldiğini söyleyen Emlakçı Fatih Gök, "Oradan baz aldığımızı düşünürsek yüzde 50 düştü. Yani 10 liralık yer 15 olmuştu. Şimdi 10 bin liraya geri geldi. Olması gereken fiyata geri geldi. Böyle dengesiz bir piyasa vardı" diye konuştu.

'FAZLA BİR DÜŞÜŞ YOK'

Ev sahibi Cengiz Yiğit, "Ben de kiracıyı düşünmek zorundayım. Kiracıların işi de zor. Geçim şartları çok zor. Onun için Allah yardım etsin diyorum. Yani kiralar düşmedi. Fazla bir düşüş yok. Yüzde 10 gibi 5 gibi bir düşüş oldu" dedi. Bir diğer vatandaş ise, "Sadece haberlerde duyduk, kimseden duymadık düştü fiyatlar diye" ifadelerini kullandı.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN