Kurdaki artış iletişimi de vurdu: Cep telefonlarına gizli ÖTV zammı

Kurdaki artış iletişimi de vurdu: Cep telefonlarına gizli ÖTV zammı

Artan oranlı ÖTV sisteminde en düşük ÖTV oranına tabi cep telefonlarının vergisiz fiyatı 640 TL olarak belirlenmişti. 'Kurdaki artış nedeniyle bu fiyata telefon bulmak neredeyse imkansız' diyen Vergi uzmanı Dr. Ozan Bingöl, ''Cep telefonu fiyatları, kurdaki ve enflasyondaki artışlarla birlikte aslında cep telefonlarının neredeyse tamamı en üst ÖTV oranı olan yüzde 50’lik ÖTV oranına tabi hale geldi. Böylece, cep telefonlarına herhangi bir düzenleme yapmaksızın gizli ÖTV zammı yapıldı'' dedi.

Hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan cep telefonları için 'Özel Tüketim' Vergisi (ÖTV) ödenmesi, ülkemize has bir özellik olarak vergi literatürüne geçmiş durumda. Kurdaki yükseliş nedeniyle akaryakıt, otomotiv ve gıda gibi pek çok ürüne zam üstüne zam gelirken dolardaki yükseliş nedeniyle ucuz cep telefonu almak da hayal oldu.

Cep telefonunda daha önce tek oranlı ÖTV söz konusu iken, 2019 yılından itibaren telefonun vergisiz fiyatına göre artan oranlı ÖTV sistemine geçildi.

'CEP TELEFONLARINA DÜZENLEME YAPMAKSIZIN GİZLİ ÖTV ZAMMI YAPILMIŞ OLDU'

Cep telefonlarına yapılan gizli ÖTV zammına dikkat çeken Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl, şöyle konuştu:

''2019 yılı Mayıs ayında cep telefonunda artan oranlı ÖTV sistemine geçtik. Artan oranlı sistemin değeri çok yüksek, lüks niteliği olan cep telefonlarını daha yüksek oranlı ÖTV’ye tabi tutması beklenirdi. Fakat, artan oranlı sistemde vergi matrahına esas olacak limitler çok düşük tutuldu. En düşük ÖTV oranına tabi telefonlar vergisiz fiyatı 640 TL ve altı olanlardır. Artan kurlar nedeniyle bu fiyata telefon bulmak neredeyse imkansız. Dolayısıyla en alt ÖTV oranı neredeyse uygulama dışı kaldı. Telefonun vergisiz fiyatı 1.500 TL’nin üzerinde ise bu kez ÖTV oranı ikiye katlanıyor ve yüzde 50 oluyor.

Artan oranlı sistemde ÖTV oranının tespitinde dikkate alınacak telefon fiyatlarında hiç güncelleme yapılmaması nedeniyle, kurdaki ve enflasyondaki artışlarla birlikte aslında cep telefonlarının neredeyse tamamı en üst ÖTV oranı olan yüzde 50’lik ÖTV oranına tabi hale geldi. Böylece, cep telefonlarına herhangi bir düzenleme yapmaksızın gizli ÖTV zammı yapılmış oldu.''

Mevcut durumda cep telefonu fiyatına göre geçerli ÖTV oranları aşağıdaki gibidir:

640 TL ve altı cep telefonlarında ÖTV oranı yüzde 25,
640 TL’nin üzerinde 1.500 TL’yi aşmayan cep telefonlarında ÖTV oranı yüzde 40,
1.500 TL’nin üzerindeki cep telefonlarında ÖTV oranı yüzde 50 olmuştu.

Yukarıdaki ÖTV artışı telefonun KDV matrahına da ilave edileceğinden artışın nihai fiyata yansıması daha da yüksek olmaktadır.

'BİR TELEFON HAZİNEYE BİR TELEFON KENDİNE'

Vergisiz fiyatı 2.000 TL olan cep telefonu alımında ödenen vergiler ise şöyle;

Bir vatandaş gümrük girişi 2.000 TL olan bir cep telefonunu için;

Yüzde 1 Kültür Bakanlığı payı 20 TL,
TRT Bandrol ücretinin matrahı: 2.020 TL,
Yüzde 10 TRT bandrol ücreti 202 TL,
ÖTV’nin matrahı: 2.222 TL,
Yüzde 50 ÖTV 1.111 TL
KDV’nin Matrahı 3.333 TL
Daha sonra yüzde 18 KDV 600 TL (KDV 599,94 TL’dir anacak rakam yuvarlanmıştır.)
2.000₺ gümrük girişli telefon için aracı ve bayi karı hariç olmak üzere ödenen vergi 1.933 TL

Böylece cep telefonu alan bir vatandaş bir telefonu da hazineye almaktadır. Vergisiz fiyatın yüzde 96,6’sı kadar vergi tahsil edilmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN