Sadece turist değil harcaması da arttı

Sadece turist değil harcaması da arttı

Turizmde yukarı yönlü ivme haziranda da sürdü. Türkiye’nin ilk 6 aydaki turizm geliri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 artış göstererek 21 milyar 734 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ziyaretçi sayısı ise yüzde 17,5 artışla 22 milyon 945 bin oldu. Ancak otel doluluklarında beklenen oranlara ulaşılamazken, kalış sürelerinde de azalma görüldü.

Döviz kurunda yaşanan artışlar Türkiye’yi ucuz tatil cenneti haline getirdi. Turizmde yılın ilk ayında artış devam etti. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ikinci çeyrek turizm istatistiklerini açıklamasının ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da yılın ilk 6 ayına ilişkin verileri açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan-mayıs-haziran 2023 dönemini kapsayan yılın 2’nci çeyreğine ilişkin turizm istatistiklerini açıkladı.

Buna göre; turizm geliri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23,1 artarak 12 milyar 975 milyon 307 bin dolar oldu. Turizm gelirinin yüzde 14,5’i Türkiye’yi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlardan elde edildi. Ziyaretçilerin yaptığı harcamaların 9 milyar 714 milyon 687 bin dolarını kişisel harcamalar, 3 milyar 260 milyon 620 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise detayları açıkladı. Bakan Ersoy, “2023’ün ilk 6 ayını yüzde 17,5 artışla 22 milyon 945 bin ziyaretçiyle kapattık. İlk 6 ayda turizm geliri yüzde 27 artışla 21,7 milyar dolar oldu. Kişi başı gecelik gelir 2023’ün ilk 6 ayında yüzde 11 artarak yaklaşık 100 dolar oldu.

Rus vatandaşlarının yoğun konut alımı ortalama kalış sürelerini azalttı” dedi. Ancak otel doluluklarında beklenen oranlara ulaşılamazken, kalış sürelerinde de azalma görüldü. Kurdaki hareketlerden dolayı Türkiye’de fiyatlar Avrupa ülkeleri ile yarışır hale gelince birçok turist daha ucuz olan Yunanistan ve Mısır gibi ülkeleri tercih ediyor. TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Kuk daha önce yaptığı açıklamada Rus turistlerin yüksek fiyatlar nedeniyle Mısır’a kaydığını belirterek, “Ruble de değer kaybetti. Bu sebeple ekonomik sıkıntılar yaşanıyor. Son dakikayı bekleyen Ruslar umduğu fiyatları bulamadı” dedi.

İKİNCİ ÇEYREKTE ZİYARETÇİ SAYISI YÜZDE 17,2 ARTTI

TÜİK verilerine göre Türkiye’yi ziyaret edenlerin sayısı 2023’ün 2’nci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 17,2 artarak, 13 milyon 995 bin 495 kişi oldu. Ziyaretçilerin yüzde 12’sini 1 milyon 676 bin 147 kişi ile yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu. Ziyaretçilerin gecelik ortalama harcaması 112 dolar oldu. Yurt dışında ikamet eden vatandaşların gecelik ortalama harcaması ise 83 dolar oldu. Bu çeyrekte geçen yılın aynı çeyreğine göre spor, eğitim, kültür harcaması yüzde 158,2, yeme-içme harcamaları yüzde 45,4, uluslararası ulaştırma harcamaları yüzde 38,6 arttı. Ziyaretçiler Türkiye’yi yüzde 69,7 ile en çok gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler amacıyla ziyaret etti. İkinci sırada yüzde 18,6 akraba ve arkadaş ziyareti, üçüncü sırada ise yüzde 5,1 ile alışveriş yer aldı. Yurt dışı ikametli vatandaşlar ise Türkiye’ye yüzde 69,7 ile en çok akraba ve arkadaş ziyareti amacıyla geldi.

YURT DIŞINI ZİYARET EDENLERİN SAYISINDA YÜKSELİŞ

TÜİK’e göre yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden vatandaşların harcamalarından oluşan turizm gideri, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 67 artarak 1 milyar 766 milyon 639 bin dolar oldu. Bunun 1 milyar 611 milyon 638 bin dolarını kişisel, 155 milyon dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu. Yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 72,7 artarak 2 milyon 877 bin 450 kişi oldu.

TÜRKİYE İSPANYA’DAN DAHA PAHALI

İngiltere Tüketiciler Derneği’nin karşılaştırmasına göre yaz sezonunda en ucuz haftalık paket tur 693 sterlinle İspanya’da. Türkiye 800 sterlinle ikinci sırada yer alırken aynı paketin Yunanistan fiyatı 867 sterlin. Geçen yılın aynı dönemine göre en yüksek artış yüzde 30 ile Yunanistan’da yaşanırken Türkiye paket tur fiyatındaki artış yüzde 21, İspanya’daki fiyat artışı ise yüzde 20. Bentour Almanya Müdürü Songül Göktaş-Rosati, Türkiye’nin akıllarda “fiyat-kalite dengesini en iyi sunan ülke” olarak yer ettiğini belirterek, “İnsanlar geçen yıl tatil yaptığı otele bu yıl 2 bin Euro fazla ödüyorsa bu onlar için büyük şok” yorumunu yaptı. 2016’dan bu yana sürekli kriz yaşayan ve hep son dakikada fiyat indiren bir ülke olarak Türkiye’nin fiyat artışını pazarın kabul edemediğini belirten Göktaş-Rosati, “Çünkü yüzde 8 enflasyon olan Almanya’da bu tip fiyat artışları olağandışı” diye konuştu.

Ekonomim’den Selenay Yağcı’nın haberine göre Türkiye’de 2023’ün ilk 3 aylık döneminde Akdeniz’in en çok turist alan 5 destinasyonu içinde Yunanistan otellerdeki turist gecelemesi artışında rekor kırdı. Bu dönemde en çok geceleme İspanya’da yapıldı. Turizm DataBank’ın aktardığına göre, geceleme sayısı 2022 yılının aynı dönemine göre en fazla artan destinasyon yüzde 143 ile Yunanistan oldu. Yunanistan’ı yüzde 58 ile İtalya, yüzde 45 ile Fransa ve yüzde 35 ile İspanya izledi. Türkiye’deki otel geceleme sayısında ise yüzde 8 düşüş görüldü.

ORTALAMA KALIŞ SÜRESİ DARALDI

Yükselen enflasyonla beraber Türkiye’deki fiyatlar artınca turistlerin kalış süresi daraldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy yüzde 5,7’lik azalma olduğunu açıkladı. Kişi başı gelirden çok kişi başı gecelik gelirin önemli olduğunu vurgulayan Ersoy, “2022’nin ilk 6 ayında yüzde 10,5 olan ortalama kalış süresinin 2023’ün ilk 6 ayında 9,9 geceleme olarak gerçekleşti. Yüzde 5,7’lik bir daralma söz konusu” dedi. Ersoy, “Gelir bazında baktığımız zaman kişi başı gecelik gelirlerde 2022’nin ilk 6 ayında 89,2 dolar olan gerçekleşme, 2023’ün ilk 6 ayında 99,9 dolar olarak gerçekleşti. Yani yüzde 11,9’luk bir artış söz konusu” diye konuştu.

KONUT SATIN ALAN RUSLAR EVLERİNİ TURİSTLERE KİRALIYOR

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yüksek gelire hitap eden bölgelerdeki dolulukların beklentilerin altında gerçekleştiğini söyledi ve bunda deprem ve seçim sonrası olumsuz etkilerin etkili olduğunu vurguladı. Rusların yoğun konut alımı sonrası otel yerine bu konutlarda konaklıyor olmalarının da etkili olduğunu söyleyen Ersoy, “Rusya ve Rusça konuşan ülke vatandaşlarının geçmiş yıllarda yoğun konut alımı ve bu konutlarda özellikle bu yıldan itibaren otel yerine bu konutlarda konaklıyor olmaları ve daha da ileri giderek bu konutları turistlere kiralıyor olmaları etkili oldu” ifadelerine yer verdi. Kalış sürelerindeki daralmanın özellikle otellerdeki konaklamaların azalmasından kaynaklandığını belirten Ersoy, “Geçen sene 14 gece kalınan yerde bu sene 10 gece, geçen sene 10 gece kalınan yerde bu sene 7 gece kalınmış ya da daha düşük bütçeli oteller tercih edilmiş. Bütün bunlar doluluklarda ve kalış sürelerinde azalmaya yol açtı” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN