Tarlada maliyetler durmuyor

Tarlada maliyetler durmuyor

Gıda fiyatlarındaki fahiş fiyatları düşürmek için yağdırılan cezalar da enflasyona çözüm olamadı. Fiyat artışlarıyla birlikte etkisini gösteren hayat pahalılığı tarlada da maliyetleri uçurdu. TÜİK’in eylül ayına ilişkin açıkladığı tarımsal girdi fiyat endeksinde artış 48’inci ayda da sürdü. Aylık bazda yüzde 2,63, yıllık bazda yüzde 40,97 artış gerçekleşti.

Yükselen mazot ve yem fiyatları çiftçinin belini bükerken artan fiyatlar tarladaki üretimleri de etkiliyor. Türkiye İstatistik Kurumu, eylül ayına ilişkin Tarım-GFE verilerini açıkladı. Buna göre, endeks eylülde bir önceki aya kıyasla yüzde 2,63, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 33,13, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 40,97 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 56,87 yükseldi.

Ana gruplarda bir önceki aya göre, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 2,36, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 4,31 artış kaydedildi. Geçen yılın aynı ayına göre göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 35,8, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 81,65 artış gerçekleşti. Yıllık Tarım-GFE’ye göre 4 alt grup daha düşük, 7 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. Yıllık artışın az olduğu alt gruplar yüzde 14,35 ile gübre ve toprak geliştiriciler, yüzde 26,44 ile hayvan yemi oldu.

Geçen yıla göre yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise yüzde 106,79 ile veteriner harcamaları, yüzde 91,34 ile diğer mal ve hizmetler olarak kayıtlara geçti. Aylık Tarım-GFE’ye göre 6 alt grupta daha düşük, 5 alt grupta daha yüksek değişim görüldü. Geçen aya göre artışın düşük olduğu alt gruplar yüzde 0,91 ile hayvan yemi, yüzde 1,24 ile tarımsal ilaçlar oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar yüzde 7,75 ile tohum ve dikim materyali ve yüzde 5,21 ile malzemeler olarak hesaplandı.

‘FAHİŞ FİYATLARA YÖNELİK 6 MİLYAR TL CEZA KESİLDİ’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, alışveriş merkezleri ve zincir marketlere yönelik yapılan denetimlerin sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılması için, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a soru yöneltti. Gürer’in sorusunu yanıtlayan Bakan Bolat, alışveriş merkezleri ve zincir marketlerde yapılan denetimlerde, ilgili firmalara 6 milyar lira ceza kesildiğini açıkladı.

CHP Milletvekili Gürer, Rekabet Kurumunca kesilen cezaların kaçı mahkemeden döndüğünü, bu konuda da bir veri bütçe sunumunda dağıtılan kitapta yer almadığını ve rekabet kurumu kestiği cezaların hepsi ödenip ödenmediğini sordu. Kitapçığın ekinde yer alan kararların incelendiğinde yaklaşık 6 milyar TL tutarında para cezasının verildiği kararların lehe sonuçlandığını belirten Ticaret Bakanı Ömer Bolat 358 milyon TL tutarındaki kararların aleyhe sonuçlanarak iptal olduğunu; geride kalan tutarla ilgili olarak herhangi bir mahkeme sürecinin olmadığını belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN