Aileler çocuklarına ayda ancak bir kitap alabiliyor

Aileler çocuklarına ayda ancak bir kitap alabiliyor

Sabri Ülker Vakfı’nın ‘Türkiye Çocuk Kitabı Okuma Alışkanlıkları Araştırması’ çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya göre, yeni nesil çocuklar sesli kitap ve e-kitaplara ilgi duyuyor, aileler ise pahalı kitap fiyatlarından şikayet ediyor. Aileler kitaba ayda ancak 180 TL ayırabildiğini belirtirken, bu bütçe enflasyonun ardından artan kitap fiyatlarına bakıldığında ayda ancak bir kitaba denk geliyor.

Sabri Ülker Vakfı araştırmasının sonuçlarını Feriye’de düzenlediği bir toplantıda basınla paylaştı. Araştırmaya dair detayları toplantıda Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı Başkanı Dr. Talat İçöz, Sabri Ülker Vakfı Yayınları Yayın Danışmanı Prof. Dr. Ali Atıf Bir ile Sabri Ülker Vakfı Genel Sekreteri Selen Tokcan aktardı.

Vakfın, FRAM araştırma şirketine yaptırdığı araştırmada 13 ilde 3-10 yaş arası çocuğu olan ve 20-55 yaş arası kitap okuyanlar ya da çocuğuna kitap okuyan 309 anne ile görüşüldü. Araştırmaya göre çocukların çoğunluğunun kitap okumayı sevdiği, ebeveynleri kitap okuyan çocukların kitap okuma alışkanlığı kazanmaya daha yatkın olduğu, sesli kitap ve e-kitapların çocuklar tarafından yaygın olarak tercih edildiği gibi çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

Toplantıda vakfın yayınevinin 2019’dan bu yana 4 milyon kitap sattığını aktaran Tokcan, “Araştırmaya göre çocukların yüzde 80’i kitap okumayı seviyor. Araştırma sonuçlarına baktığımızda vakfın ve yayınevinin misyonunun, ebeveynlerin ve çocukların beklentileri ile paralel olduğunu gördük” dedi.

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Prof. Ali Atıf Bir ise annelerin çocuklarının ihtiyacı olan kitabı tespit edebildiklerine söyleyerek, “Sabri Ülker Vakfı, Şok marketlerin büyük desteğini arkasına alarak bu alanda başarıyı yakalıyor. Popüler bilim başlığı altında gıda, beslenme ve sağlık alanlarında en fazla tartışılan konulara ışık tutan uluslararası güncel eserleri de Türkçeleştirerek bu alandaki önemli bir açığı kapatıyor. Bu alanda çok sayıda eser olmasına karşın bilimsel içerik yoksunluğu var. Sabri Ülker Vakfı Yayınları tamamen bilimsel referansları esas alıyor” diye konuştu.

AYLIK KİTAP BÜTÇESİ 180 TL

Araştırmanın detaylarına göre çocukların yüzde 80’i kitap okumaktan keyif alıyor. Ebeveynler de çocuklarına kitap okuyarak kitap sevgisini ve okuma alışkanlığını geliştirmeye çalışıyor. Araştırmaya katılan annelerin yüzde 73’ü haftada en az 3 gün çocuklarına kitap okuyor. Annelerin yüzde 92’si genel olarak kitap okuduğunu belirtirken, yüzde 63’ü haftanın en az 3 günü kitap okuyor. 3-5 yaş arası çocuğu olan annelerin yüzde 58’i, 6-10 yaş arası çocuğu olanların ise yüzde 67’si haftada en az 3 gün çocuklarına kitap okuyor. Çocukların da hayal gücünü geliştiren, görselleri bol ve yeni şeyler öğrendikleri kitapları keyifle okuduğunu ortaya koyan araştırmada 3-5 yaş arası çocukların favorisinin masal, hikâye ve resimli kitaplar olduğu, 6-10 yaş arasında ise hikâye ve çizgi romanların çok sevildiği görüldü.

Ayrıca çocukların yüzde 37’si telefon ve tablet üzerinden e-kitap okuyor. 3-5 yaş arası çocukların yüzde 70’i, 6-10 yaş arası çocukların ise yüzde 44’ü sesli kitap dinliyor. Çocuklar en çok sesli kitapları YouTube (yüzde 81) üzerinden dinliyor. Kitap alırken ise öğretmenlerin (yüzde 61) ve çevrenin tavsiyeleri (yüzde 51) aileler üzerinde etkili. Araştırmanın ortaya koyduğu bir diğer önemli veri ise kitap fiyatlarının yüksek bulunması ve ailelerin alternatif arayışına yönelmeleri. Ebeveynlerin yarıya yakını çocuk kitaplarının fiyatını yüksek bulduğunu ve çocuklarına yeterince kitap almakta zorlandıklarını ifade ediyor. Ailelerin kitap için ayırdıkları ortalama bütçe ise aylık 180 TL. Enflasyonun ardından artan kitap fiyatlarına bakıldığında bu rakam ayda ortalama bir kitaba tekabül ediyor.

Anneler indirim ve kampanyalardan faydalanmak için online alışverişe yönleniyor. Kitap satın alma konusunda ise katılımcıların fiziksel olarak mağazadan satın alırken, diğer yarısı online alıyor. Araştırma kitap alımındaki temel belirleyenin ise fiyat olduğunu ortaya koydu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN