Dünya İstiklal Caddesi'ni konuşuyor ama bu kez güzellikleri yüzünden değil! Öyle bir rekor kırdı ki...

Dünya İstiklal Caddesi'ni konuşuyor ama bu kez güzellikleri yüzünden değil! Öyle bir rekor kırdı ki...

Hem İstanbul’un incisi olan hem de dünya sıralamalarında güzelliği ve tarihiyle yer alan istiklal caddesi yine gündem oldu. Lakin bu sefer güzellikleriyle, turistik yerleriyle değil çok başka bir konuyla gündeme geldi. Öyle bir rekor kırdı ki…

HABER: ZEYNEP ORHAN

İstiklal caddesi, İstanbul’un ve ülkemizin en popüler yerlerinden biridir. Sadece ülkemizde değil başka ülkeler tarafından da bilinen ve İstanbul’a yolu düşen birçok turistin görmeden geçmediği yerlerden biridir. Sık sık güzellikleriyle konuşulan istiklal caddesi bu kez bakın hangi konu ile gündeme geldi…

DÜNYADAKİ ARTIŞI GERİDE BIRAKTI

İstiklal Caddesi'nde bu yıl kira fiyatları, enflasyon nedeniyle bir önceki yıla göre %127 gibi şaşırtıcı bir oranda arttı. Bu artış, dünyanın diğer ana alışveriş caddelerindeki kira artış oranlarını geride bırakarak dikkat çekti.

yeni-proje-1-002.jpg

Pandemi döneminde başlayan ilgi devam ediyor: Cushman & Wakefield 'Dünya Geneli Ana Caddeler 2023' raporu açıklandı. Dünya genelinde 49 ülkeyi kapsayan sıralamada, New York'un Beşinci Caddesi metrekare başına yıllık 2000 dolar kira bedeliyle dünyanın en pahalı caddesi oldu. Onu, Milano'nun Via Montenapoleone Caddesi ve Hong Kong'un Tsim Sha Tsui Caddesi takip etti. Metrekare başına yıllık 2500 euro artışla 31. sıradan 20. sıraya yükselen İstiklal Caddesi, önceki yıla göre %127 oranında kira artışıyla dünyadaki ana alışveriş caddeleri arasında rekor kırdı.

ARTIŞ SIRALAMASINDA İLK SIRALARDA YER ALDI

Enflasyon etkisiyle İstiklal Caddesi'ndeki yüksek kira artışı, diğer büyük şehirlerdeki ana caddelerdeki artış oranlarını geride bıraktı. İstanbul'u %33 artışla Arjantin'deki Calle Florida Caddesi, %20 artışla Milano'daki Via Montenapoleone Caddesi ve %17 artışla Vietnam'daki Dong Khoi Caddesi izledi.

yeni-proje.jpg

Avrupa'daki 57 ana alışveriş caddesi arasında, 2023 yılında 45. sıradan 36. sıraya yükselen İstanbul, önceki yıla göre %120'lik kira büyümesiyle Avrupa'da en güçlü kira büyümesinin yaşandığı cadde konumunda. Diğer Avrupa şehirlerindeki kira değeri değişim oranları ise sınırlı düzeyde gerçekleşti.

Rapor, pandemi nedeniyle tetiklenen ve güçlü enflasyon baskısıyla birlikte artan maliyet ve azalan alım gücüne rağmen perakende sektörünün dünya çapında şaşırtıcı bir dayanıklılık gösterdiğini ortaya koyuyor. Rapora göre, dünyanın en büyük 250 perakende şirketi, bir önceki yıl %5.2 büyüme kaydederken, bu yıl %8.5 büyüme kaydetmiş ve lüks markaların %95'ten fazlası kâr artışlarını sürdürdü.

Lüks harcamaların zayıf da olsa büyümeye devam ettiği ve lüks sektörünün yaşam maliyetlerine karşı daha dayanıklı olduğu belirtilen rapor, şehir merkezlerinde birinci sınıf perakende boşluk oranlarının düşük kaldığını ve belirli segmentteki kira değerlerinin genel perakende piyasalarına göre daha az etkilendiğini de gösteriyor.

Avrupa, Amerika ve Asya'nın en dikkat çeken alışveriş caddeleri arasında kira değerleri ve değişim oranları da raporda detaylı bir şekilde sunulmaktadır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN