Karanlık el yine sahnede

Karanlık el yine sahnede

Türkiye’nin seçim atmosferine girdiği süreçte terör kanlı yüzünü yine gösterdi. Taksim İstiklal Caddesi’nde meydana gelen patlamada 6 kişi hayatını kaybetti. İstanbul’un göbeğinde sivillerin en yoğun olduğu noktada yaşanan vahşeti 85 milyon ortak duruşla lanetledi. ‘Karanlık ellerin hesabı tutmayacak’ mesajları verildi.

‘ARKASINDA TERÖR KOKUSU VAR BİR KADIN ROL OYNADI’

Türkiye’nin yas günü... İstanbul’un Beyoğlu ilçesindeki İstiklal Caddesi’nde meydana gelen patlamada 6 kişi hayatını kaybetti, 81 kişi yaralandı. Olayın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan “Burada terör kokusu var. Bir kadının bu işte rol oynadığı yönünde tespitler söz konusu” dedi. Kanlı patlamanın ardından İstanbul Başsavcılığı soruşturma başlattı. Adalet Bakanı Bozdağ, 8 savcı ile 2 başsavcı vekili görevlendirildiğini duyurdu.

PAYLAŞIMLARA SORUŞTURMA BAŞLATILDI, BTK BANT DARALTTI

Vahşetin ardından sosyal medya hesaplarından yapılan ‘olumsuz’ paylaşımlara yönelik inceleme başlatıldı. İnternete erişim güçlüğü sonrası BTK bant daraltma uygulaması yapıldığını bildirdi. Vahşete her kesimden lanet yağarken Ukrayna lideri Zelenskiy, Twitter’daki Türkçe paylaşımında ‘Türk halkının acısı bizim acımız’ ifadesini kullandı. Avrupa Birliği’yle birlikte, ABD ve Fransa elçilikleri de başsağlığı mesajları paylaştı.

SİYASETTEN ORTAK TEPKİ: TÜRKİYE’Yİ TERÖRLE TESLİM ALAMAYACAKLAR

Erdoğan: Türkiye’yi terörle teslim alma çabaları hedefine ulaşamayacak. Kalleş saldırının faillerini ortaya çıkaracağız.

Kılıçdaroğlu: Her türlü teröre karşı gönül birliği yapmak, ortak ses çıkarmak zorundayız. Terör nereden gelirse lanetleyeceğiz.

Akşener: Bu ülke, bu millet bu badireleri elbette aşacak. Alçak terör saldırılarını yürek yüreğe vererek bertaraf edeceğiz.

Karamollaoğlu: Patlamada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı diliyorum.

Davutoğlu: Türkiye’nin başı sağ olsun. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Gelişmeleri takip edeceğiz.

Babacan: İstiklal Caddesi’nde meydana gelen patlamada can verenlere rahmet diliyorum. Çok üzgünüm.

manset.jpg

85 milyonun ortak acısı... İstanbul Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi’nde saat 16.20 sıralarında patlama meydana geldi. Kanlı olayda 6 kişi hayatını kaybetti, 81 kişi yaralandı. Cumhurbaşkanı ‘Terör saldırısını’ işaret ederken İstanbul Başsavcılığı 8 savcı görevlendirildiğini duyurdu. Vahşete her kesimden ortak dille lanet yağdı.

İstanbul Taksim’deki İstiklal Caddesi Mis Sokak’ta dün korkunç bir patlama gerçekleşti. Patlamanın caddenin girişinin 200 metre ilerisindeki, tramvay yolunun yakınındaki bir bankta meydana geldiği belirtildi. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya acı bilançoyu açıkladı. Yerlikaya ilk açıklamasında ölü sayının 4 olduğunu söyledi ancak hastaneden acı haber geldi. Ölü sayısı 6, yaralı sayısı ise 81’e çıktı. Korkunç patlama saat 16.20’de gerçekleşti. Patlamanın şiddetinden çevredeki kaldırım taşları yerinden sökülürken, çok sayıda dükkanın camları kırıldı. Patlama sırasında caddede olan birçok kişi de dükkanlara sığındı. Vatandaşlar panik içerisinde kaçmaya başladı. Olay yerine çok sayıda sağlık ekibi sevk edildi. Polis geniş güvenlik önlemleri aldı. İstiklal Caddesi yaya trafiğine kapatıldı.

HASTANELER DOLDU TAŞTI

Saat 16.55’te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu Twitter’dan “Korku ve paniğe yol açabilecek paylaşımlardan uzak durulması zaruridir” uyarısını yaptı. Patlama sonrası sosyal medya kullanıcıları yaşanan olayın bir terör saldırısı olup olmadığını sordu. “Canlı bomba mı” etiketi bir anda paylaşıma girdi. Patlama sonrası Taksim İlkyardım Hastanesi doldu taştı. Caddeye en yakın olan hastane olduğu için yaralılar ilk önce buraya sevk edildi. Hastaneden bir açıklama yapılmadı ancak yaralıların tedavisi için çevre hastanelerden de destek alındığı öğrenildi. Ayrıca panikten bayılan turistler de tedavi altına alındı.

BAKAN SOYLU İSTANBUL’A GİTTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da, Beyoğlu ilçesindeki İstiklal Caddesi’nde meydana gelen patlamanın ardından İstanbul’a gitti. HDP’den yapılan açıklamada ‘Üzüntümüz ve acımız büyük, hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar, halkımıza başsağlığı diliyoruz’ denildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, Beyoğlu’ndaki patlamaya ilişkin soruşturma başlatıldı. Başsavcılık, soruşturma kapsamında 8 Cumhuriyet savcısı görevlendirdi. Ayrıca, İstanbul Sulh Ceza Hakimliği tarafından, patlamayla ilgili görsel ve işitsel tüm haber ve sosyal paylaşım sitelerine yönelik yayın yasağı kararı verildi. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin “Kaynağı belirsiz bilgilere itibar etmeyelim, güvenli kaynaklardan bilgi sahibi olalım. Farkında olmadan yanlış bilgiyi yaymayalım. İstanbulumuza çok geçmiş olsun” dedi. İletişim Başkanı Fahrettin Altun da, “Yaşanan olayla ilgili olarak devletimizin tüm kurum ve kuruluşları hızlı, titiz ve etkin bir şekilde soruşturma yürütmektedir” dedi. HDP’den yapılan açıklamada ‘Üzüntümüz ve acımız büyük, hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar, halkımıza başsağlığı diliyoruz’ denildi.

BU İŞTE TERÖR KOKUSU VAR, BİR KADIN BAŞROL OYNADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstiklal Caddesi’ndeki patlamanın ardından ilk açıklamasını yurt dışı ziyareti öncesinde havalimanında yaptı. Erdoğan, yaptığı açıklamada, patlama nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının 6’ya yükseldiğini bildirdi.
“Saat 16.20’de İstiklal Caddesinde meydana gelen bombalı saldırıda vefat eden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” ifadelerini kullanan Erdoğan, “Türkiye’yi ve Türk milletini terörle teslim alma çabaları, dün olduğu gibi bugün ve yarın da hedefine ulaşamayacaktır. Milletimiz, İstiklal Caddesi’ndeki olayın faillerinin hak ettikleri şekilde cezalandırılacağından emin olsunlar” diye konuştu.

KALLEŞ BİR SALDIRI OLDU

“Devletimizin ilgili birimleri bu kalleş saldırının faillerini ve arkasındaki mahfilleri ortaya çıkarmak için çalışmalarını sürdürmektedir” diyen Erdoğan, 4’ü olay yerinde, 2’si hastaneden olmak üzere patlama nedeniyle 6 kişinin yaşamını yitirdiğini, 53 kişinin ise yaralandığını söyledi.
Erdoğan, şu aşamada olayın terörle ilişkili olup olmadığını bilmediklerini belirtti. “Kesin olarak bu terördür dersek belki yanlış olur ama ilk gelişmeler, valimin bize aktardığı ilk bilgi burada bir terör kokusu var” diyen Erdoğan, “Şu an itibarıyla ilk tespitler oradaki kaçışmalar vesaire falan, bir kadının bu işte rol oynadığı noktasında” ifadelerini de kullandı.

TERÖRE ORTAK SESLE KARŞI ÇIKACAĞIZ

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu: Can kayıplarının olduğunu üzüntüyle öğrendim. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum. Gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. Başımız sağ olsun…
Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu: Başımız Sağolsun. İstanbul İstiklal Caddesi’nde yaşanan patlamada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifa diliyorum. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum, yaralılarımıza acil şifa diliyorum. Çok üzgünüm. Can kaybının artmamasını umut ediyorum.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Biz bu ülkede barış içinde yaşamak istiyoruz. Görüşlerimiz farklı olabilir, ne olursak olalım bu ülkede bayrağımızın altında, vatanımızda özgürce yaşamak istiyoruz. Her türlü teröre karşı gönül birliği yapmak zorundayız. Her türlü teröre karşı ortak ses çıkarmak zorundayız ve terörü lanetlemek zorundayız. Terör nereden, kimden gelirse gelsin, kaynağı ne olursa olsun teröre karşı bu ülkede yaşayan 85 milyonun aynı şeyi seslendirmesi lazım. Terörü, terörü yapanları, onlara destek verenleri lanetlemesi lazım.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: Milletimizin başı sağ olsun. Bu alçakça saldırıyı şiddetle kınıyorum. En kısa sürede faillerinin bulunması için ne gerekiyorsa yapılmasına biz de yardımcı olmak isteriz. Bunun da takipçisi olacağız. Hayatını kaybetmiş vatandaşlarımız için içeride Kur’an tilaveti yapılacak. Keşke çok daha güzel bir ortamda beraber olabilseydik. Bizim gibi stratejik öneme sahip ülkelerin bu tür problemleri oluyor.

İNTERNET GİDİNCE BTK’DAN AÇIKLAMA GELDİ: BANT DARALTMA UYGULAMASI YAPTIK

Patlamanın ardından internet hızında yavaşlama meydana geldi. Özellikle vatandaşın patlamaya ilişkin sıkça kullandığı Twitter ve WhatsApp uygulamalarına erişim sorunu yaşandı. Küresel internet erişimini takip eden Netblocks oluşumu, patlamanın ve yayın yasağının ardından Türkiye’de Instagram, YouTube, Facebook ve Twitter’a erişimin yavaşlatıldığını ya da bazı internet sağlayıcılar tarafından tamamen durdurulduğunu aktardı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sosyal medya platformlarında bant daraltma uygulaması yapıldığını duyurdu. Patlama sonrası ortaya çıkan basın etiğine aykırı görüntüler ve terör içerikleri için ilgili birimlerin talebi üzerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), tarafından ülke geneli sosyal medya platformları için bant daraltma uygulaması yapıldı.

DÜNYA SALDIRIYI KINADI: BAŞIN SAĞOLSUN TÜRKİYE

Fransa Türkiye Büyükelçiliği: “Patlamayı büyük bir üzüntüyle öğrendik. Ölenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Başın sağolsun Türkiye.”

ABD Ankara Büyükelçiliği: “Patlamadan derin bir üzüntü duymaktayız. Hayatını kaybedenlerin ailelerine en içten taziyelerimizi sunarız.”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski: “Patlama haberini derin üzüntüyle öğrendim. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziyelerimi sunuyorum ve yaralananlara acil şifalar diliyorum. Dost Türk halkının acısı bizim acımızdır. “ Zelenski mesajı Türkçe yayınladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN