Kışın tasarruf yapmayan yazın başını taşlara vuracak! İstanbul için korkutan açıklama geldi: "Cehennem yazı olabilir"

Kışın tasarruf yapmayan yazın başını taşlara vuracak! İstanbul için korkutan açıklama geldi: "Cehennem yazı olabilir"

İstanbul için korkutan açıklama! Kış aylarında tasarruf yapmayan, yaz geldiğinde pişman olabilir! Önümüzdeki yaz 'Cehennem yazı' olabilir! İşte ayrıntılar...

Küresel iklim değişikliğinin vurduğu Türkiye, geçtiğimiz yıl yaşadığı kuraklıkla su kriziyle yüzleşmişti. İstanbul'un başta olmak üzere birçok kent su kaynakları kuruma noktasına gelmiş, baraj doluluk oranları alarm verici seviyelere düşmüştü. Ancak 2024 ilkbahar ve yaz dönemi için yapılan "cehennem sıcakları" uyarısı, su kaynaklarına olan endişeleri daha da artırdı.

Haber Global'de yer alan habere göre, İstanbul'u besleyen barajlardaki doluluk oranı, kasım ayının ilk haftasında yüzde 16 seviyesine kadar gerileyerek tarihi bir düşüş yaşadı. Kasım'ın ikinci yarısında başlayan yağışlarla bir nebze rahatlayan şehir, ancak önümüzdeki aylarda artan sıcaklıkların etkisiyle tekrar su krizi riskiyle karşı karşıya.

"BEN UZUN YILLARDIR BÖYLE TAHMİN GÖRMEDİM"

İklim bilimcisi Barış Önol, sosyal medya üzerinden paylaştığı tahminle, Şubat, Mart ve Nisan aylarında yaşanacak sıcaklıkların endişe verici boyutta olduğunu belirtti. Önol, "Ben uzun yıllardır böyle bir tahmin görmedim! Başka bir seviyeye geçiş öncesi ön gösterim sanki. Doğal değişkenlik, iklim değişkenliği daha önce hiç görmediğimiz zamanlar" ifadelerini kullandı.

en-sicak-aralik-ayi.webp

SON 53 YILIN EN SICAK ARALIK AYI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ise 2023 yılı Aralık ayı verilerini paylaşarak, ülke genelinde mevsim normallerinin üzerine çıkıldığını, aynı zamanda son 53 yılın en sıcak Aralık ayı olarak kaydedildiğini açıkladı.

İSTANBUL'UN SU VERİLERİ

cehennem-yazi-nedir-1.jpg

Su tüketimi konusunda da dikkat çeken veriler ortaya çıktı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından 2023 yılında 6 milyon 891 bin 231 aboneye hizmet verilirken, geçtiğimiz yıl sadece Avrupa Yakası'nda 737 milyon 938 bin metreküp, Anadolu Yakası'nda ise 379 milyon 125 bin metreküp olmak üzere toplamda 1 milyar 117 milyon 64 bin metreküp su tüketildi. Uzmanlar, bu miktarın içerisinde kayıp ve kaçak olmadığını belirtirken, Anadolu Yakası'ndan Avrupa Yakası'na 440 milyon 532 bin 935 metreküp su transferinin de altını çizdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN