O tarihten önce mutlaka yapın! SGK'ya borçlanma yapacak olanlar dikkat: Süre daraldı

O tarihten önce mutlaka yapın! SGK'ya borçlanma yapacak olanlar dikkat: Süre daraldı

Asgari ücretin artması ile beraber, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) yönelik olarak gerçekleştirilen askerlik, doğum ve yurtdışı borçlanmalarını içeren hizmet yükümlülüklerinin maliyeti artacak.

Birçoğumuzun nefesini tutarak beklediği asgari ücret zammının müzakereleri 13 Haziran'da başladı. Asgari ücreti belirlemek adına toplanan Komisyon, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşuyor ve ikinci toplantılarını pazartesi günü yapacaklar.

Asgari ücretin yükselmesi, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) sunulan askerlik borçlanması, doğum borçlanması ve yurtdışı borçlanması gibi hizmet yükümlülüklerinin maliyeti artacak.

SGK'ya olan borçlanmalarda, prim ödemeleri brüt asgari ücret ile bu rakamın 7.5 katı arasında değişen kazançlar üzerinden gerçekleşir. Borçlanma sürecine giren kişi, bu alt ve üst sınırlar içindeki kazanç tutarını kendisi belirler.

Askerlik ve doğum borçlanmasında günlük en düşük prim miktarı, günlük asgari ücretin yüzde 32'si oranında, yurt dışı borçlanmasında ise günlük asgari ücretin yüzde 45'i oranında prim ödenir.

Şu anda, bir günlük askerlik ve doğum borçlanma primi en düşük 106.75 TL, en yüksek 800.625 TL seviyesinde bulunmaktadır.

2-001.jpg

ÖDEME YÜKÜ 69 BİN TL ARTIYOR

En düşük prim üzerinden borçlanma gerçekleştiren kadın çalışanlar, bir çocuk için 720 günlük borçlanma durumunda 76 bin 860 lira ödeme yaparlar. Ancak 1 Temmuz 2023 ve sonrasında borçlanma işlemini gerçekleştirdiklerinde, bir çocuk için 99 bin 918 lira ödemek durumunda kalacaklar.

Temmuz-Aralık döneminde doğum borçlanması yapanlar, asgari ücretin yüzde 30 artacağı öngörüsüyle bir çocuk için 23 bin 58 lira, iki çocuk için 46 bin 116 lira, üç çocuk için ise 69 bin 174 lira daha fazla prim ödeyecekler.

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanmaktadır. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruştur. Bunun 10 bin 8 lirası brüt asgari ücreti, 1.551 lira 24 kuruşu sosyal güvenlik primini, 200 lira 16 kuruşu ise işveren işsizlik sigorta fonunu oluşturur.

YÜZDE 30 ZAM TAHMİN EDİLİYOR

Yüzde 20 zam durumunda net asgari ücret 10 bin 208 TL, brüt asgari ücret 12 bin 10 TL, işveren maliyeti 14 bin 111 TL olacaktır.

Yüzde 30 zam olasılığında net asgari ücret 11 bin 58 TL, brüt 13 bin 10 TL olacaktır.

Asgari ücretin "500 dolar" hedefine ulaşması için yüzde 37'lik bir zammın gerekliliği söz konusudur. Bu, geçen yılki ara zam oranının 7 puan üzerinde bir artışı ifade eder. Yüzde 30-35 aralığında bir zamla net 11 bin-12 bin TL bandında bir asgari ücret rakamının çıkması muhtemeldir.

İKİNCİ TOPLANTI 19 HAZİRAN'DA GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Asgari ücrete uygulanacak ara zam oranını tartışmak için Tespit Komisyonu 19 Haziran'da ikinci toplantısını gerçekleştirecek.

Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücret rakamıyla ilgili süreç devam etmektedir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek ikinci toplantıya, işçi kesimini temsilen TÜRKİŞ, işveren kesimini temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katılacak.

İlk toplantı 13 Haziran'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleştirilmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN