Sakın çöpe atmayın, hurdacılar onun peşinde! Evinizde servet bulunuyor olabilir

Sakın çöpe atmayın, hurdacılar onun peşinde! Evinizde servet bulunuyor olabilir

Birçok eşya, ömrünün sonuna geldiğin düşüncesizce çöpe atılıyor...

Her evin köşesinde, sıklıkla unutulan veya göz ardı edilen bu eşya, şimdi bir servet niteliği taşıyor! Altınla dolu olduklarını unutmayın. Teknolojinin hızla ilerlemesiyle, bazı modern cihazlar artık servet değeri haline gelirken, maalesef bu aletlerin kullanılabilirlik ömürleri kısa oluyor. Özellikle yeni ve daha üstün özelliklere sahip modellere geçişle birlikte, akıllı telefonlar, tabletler, laptoplar ve televizyonlar gibi teknolojik aletler sıkça el değiştiriyor.

Birçok kişi, bozulan cihazları bir fırsat olarak değerlendirip daha üst seviye modellere geçiş için bir basamak olarak kullanıyorlar. 2022 yılının başlarında paylaşılan verilere göre, Türkiye'deki her evde ortalama iki mobil cihaz varken, ülkede toplam 88,8 milyon telefon bulunuyor. Kullanım süreleri dolan bu cihazların içindeki değer, adeta bir hazine olarak karşımıza çıkıyor.

ARTIK ATMAK YERİNE DEĞERİNİ BİLİN!

Yıllık istatistiklere göre Türkiye'de her kişi başına yaklaşık 8 kg elektronik atık üretiliyor, bu atıkların büyük bir kısmı gereksiz olarak çöpe atılıyor. Ancak atılan her bir cihaz, içerisinde mini bir zenginliği barındırıyor. Ekonomideki dalgalanmalar, döviz kuru ve çip kriziyle, elektronik cihazların fiyatları artarken, bu cihazların içerisindeki mikroçipler, altın ve paladyum gibi değerli bileşenler olduğu belirtiliyor.

MOBİL CİHAZLARDAN TELEVİZYONLARA KADAR... 55 MİLYAR EURO'LUK DEĞER!

Günlük yaşantımızda sürekli kullandığımız mobil cihazlar, televizyonlar, laptoplar ve tabletler gibi aletlerin içerisindeki komponentlerin gerçekte ne kadar değerli olduğunu gözler önüne serildi. Birleşmiş Milletler Üniversitesi ve Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından yayınlanan bir raporda, Türkiye'de 623 ton elektronik atık olduğu ve sadece telefonlarda kullanılan malzemelerin toplam değerinin 55 milyar euro olduğu ifade edildi.

Mobil cihazların elektrik bileşenlerinde, iletkenliği artırmak adına altın ve paladyum kullanıldığına dikkat çekilirken, telefonun içerisinde bulunan ana kart, 14 ve 22 ayar altın, değerli paladyum ve diğer fonksiyonel bileşenler sayesinde, her atılan telefonla birlikte minik bir servetin de kaybedildiği vurgulandı.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN