Sanal gerçeklik ortamında nasıl eğitim yapılır?

Sanal gerçeklik ortamında nasıl eğitim yapılır?

Bilgi ve İletişim Teknolojileri, tüm eğitim aşamalarında öğrencilerin öğrenme sürecini zenginleştirmek için giderek daha çok kullanılan bir araçtır. Gezegenleri ve yıldızları keşfetmek için uzayda dalış yapmak, tarihin en büyük sanatçılarının ünlü eserlerini yaratma sürecini ayrıntılı olarak anlattığı; veya bir sınıf arkadaşının hareket ettiği iskeleti veya kasları kontrol ederek insan vücudunun işleyişini sanal gerçeklik aracılığıyla göstermek mümkündür.

SANAL GERÇEKLİĞİN İŞLEVLERİ NELERDİR?

Her yaştan öğrenciyi büyülemek ve öğrenmeyi bir deneyim haline getirmek için sanal gerçekliği ve artırılmış gerçekliği kullanan daha fazla eğitim alternatifi söz konusudur.

Sanal gerçeklik teknolojisi ile sınıf ortamında elde edilebilecek pek çok kazanım söz konusudur. ​​Bu teknolojilere sınıfta verilebilecek kullanımlardan bazıları şunlardır:

– Tarihi olayların tekrar canlandırılması,

– Tarihi ve kültürel mirasların oluşumu,

– Sınıfta etkinliklerin oyunlaştırılması,

– Sağlık alanındaki süreçlerin yeniden yaratılması,

- Elektrik, devreler veya benzeri gibi teknolojik süreçlerin simülasyonu ve etkileşimi,

​​- Astronomi gibi bilimlere yaklaşım bu kazanımlar arasında yer almaktadır.

Sanal gerçeklik kazanımlarının elde edilebilmesi için etkili bir uygulama tekniği gereklidir. Ayrıca öğrenci seviyelerinin iyi bir şekilde teslim edilmesi gerekir.

SANAL GERÇEKLİK NEDİR?

Sanal gerçeklik, gerçekliği simüle etmek için teknoloji aracılığıyla oluşturulan dijital bir ortamdır. Bu sanal gerçeklik senaryolarını oluşturan sahneler, nesneler veya figürler gerçek gibi görünür ve kullanıcı sürükleyici bir deneyimin keyfini çıkarır.

​​​​Bu sanal ortamı oluşturmak için genellikle sanal gerçeklik gözlükleri olmak üzere teknolojik bir cihaza ihtiyaç duyulur. Ancak deneyimi ve senaryo ile etkileşimi geliştirmek için eldiven veya takım elbise gibi diğer cihazlar da entegre edilmiştir. Bu tür teknolojinin sanattan eğitime ve birçok alanda özellikle de çeşitli eğlence amaçlı kullanımları vardır. Bir örnek olarak uçak pilotlarının simülasyon eğitimi verilebilir.

ÖĞRENCİLERİN İLGİSİNİ ÇEKMEDE SANAL GERÇEKLİĞİN İŞLEVİ NEDİR?

Herhangi bir eğitim aşamasında öğrenci ilgisi için sanal gerçekliğin potansiyeli çok büyüktür. Öğrencilerin ilgisini her türlü konuda yeni bir şekilde yakalamaya izin vermekle kalmaz aynı zamanda sınıftaki süreyi daha eğlenceli bir deneyime dönüştürür ve kapsamlı öğrenmeyi teşvik eder. Yani sanal gerçeklik bütün öğrencilerin deneyimi yoluyla öğrenmeyi teşvik eder. Daha büyük bir eğitim etkisi elde etmede sanal gerçekliğin payı yüksektir.

SANAL GERÇEKLİK SINIF ORTAMINDA NASIL UYGULANIR?

Bu teknolojinin sınıfta uygulanması, gelecekte öğretmenin öğrenci katılımını ve etkileşimini teşvik etmesine hizmet eder. Aynı zamanda onların öğrenme süreçlerine aktif olarak katılmalarını sağlayacaktır. Okullar için hem ücretsiz hem de ücretli daha fazla uygulama ve kaynak mevcut olduğu için bunları sınıflara entegre etmek kolaydır.

Ayrıca, bu teknolojiler geleneksel eğitim unsurları için ideal bir tamamlayıcıdır. Ders kitapları ve diğer öğretim materyalleri gibi öğelerin sanal gerçeklik içerisine dahil edilmesi ile öğretim farklı bir boyut kazanacaktır.

SANAL GERÇEKLİK VE ÖĞRENCİ SEVİYESİNE UYGUNLUK

Sanal gerçeklik içeriğin her öğrencinin öğrenme hızına uyarlanmasına izin verir. Bu nedenle de öğrenmeyi daha bireysel hale getirmede önemli bir rol oynar. Ayrıca sanal gerçeklik neredeyse tüm alanlara uyarlanabilir.

Tarih, dil, coğrafya, matematik, kimya gibi her tür konuya sınırlama olmaksızın uygulanabilir. Ancak telefon veya tablet gibi bir tür taşınabilir elektronik cihaz gerektirir. Bunun dışında öğrenci seviyesine uygun eğitim için farklı alternatifler sunmada oldukça başarılıdır.

ÖĞRETMENLER VE SANAL GERÇEKLİK

Eğitimde sanal gerçeklik kullanımı aynı zamanda öğretim işgücü piyasasının taleplerinde de bir değişiklik anlamına geliyor. Eğitim merkezleri, öğrencilere bu yeni ve güçlü araçları kullanarak öğrenmelerinde rehberlik edebilecek teknolojik yetenek ve becerilere sahip profesyonellere giderek daha fazla ihtiyaç duyacaktır. Bu nedenle de öğretmenlerin klasik eğitim yöntemlerinden biraz uzaklaşarak sanal gerçeklik gibi modern eğitim yöntemleriyle kendilerini yenilemeleri gerekmektedir. Teknoloji ile ilgili konulara ve araçlara eğitim planlarında yer vermenin yanı sıra eğitim sürecindeki bu değişime hazır bir fakülteye de ihtiyaç duyulmaktadır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN