Türk tarihini değiştirebilecek yeni keşif! Türklerin kutsal mezarı bulundu: Üzerindeki "deve" resmi arkeologları şok etti

Türk tarihini değiştirebilecek yeni keşif! Türklerin kutsal mezarı bulundu: Üzerindeki "deve" resmi arkeologları şok etti

Bu yeni keşif, Türk tarihini değiştirecek! Türklerin kutsal mezarı bulundu! Kazakistan'da yapılan arkeolojik çalışmalarda yapının içinde deve resmi bile bulundu! Arkeologlar da şaşkın...

Kazakistan'ın bozkır coğrafyasında, tarih öncesi döneme ait önemli bir keşif yapıldı. L.N Gumilev Avrasya Milli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü, Doğu Kazakistan'ın Abay ilçesine bağlı Toktamış Batyr köyü yakınlarındaki Kırküngir Anıtı'nda gerçekleştirdiği kazılarda, Erken Tunç Çağı'ndan Göktürk Dönemi'ne uzanan 100'den fazla anıtı inceledi.

Kırküngir bölgesindeki kazılarda ortaya çıkan altıgen kurgan, Türk kültürüne ait benzersiz bir yapı olarak dikkat çekiyor. L.N. Gumilev Avrasya Milli Üniversitesi Arkeoloji ve Etnoloji Bölüm Başkanı Ulan Umitkaliyev, TRT Haber'e verdiği röportajda Kırküngir Anıtı'nın önemine vurgu yaptı.

altigen-kurgan.jpeg

Umitkaliyev, "Kırküngir Anıtı üzerinden tüm Türk halklarının tarihinde önem taşıyan bir anıt olduğunu söyleyerek at kültürünü yerleştirerek geliştirebilir, Türk boyunun dünyanın dört bir yanına yayıldığını tespit edebiliriz," dedi.

Altıgen kurgan, Bronz Çağı'ndaki Andronovo topluluklarının uzmanlık ve mimari teknikteki yüksek gelişimini gösteriyor. Elit mezarın çapı 43 metre, yüksekliği 2,3 metre olup, üzerinde farklı hayvan resimleri içeren 20 levha bulunuyor.

ALTIGEN KURGANIN ANLAMI NEDİR?

altigen-kurgan-3.jpeg

Altıgen kurganın Türk kültüründeki önemine dikkat çeken Umitkaliyev, "Andronovo toplulukları için granit taş çevreli mezar alanlarında sıklıkla karşımıza çıkan at ve deve resimlerinin büyük bir kült değeri taşıdığı görülüyor. Bu imgeler günümüz Kazak toplumunun folklorik yaşantısında develerin piri olarak Oyşıl Kara ve atların efendisi olarak Kambar(Kamber) Ata olarak yer buldu." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Atın binicilik faaliyetlerinde kullanılması ve yaylak-kışlaklar arasında konargöçer bir bozkır kültürünün şekillenmesi, altıgen kurganın tarihi önemini vurguluyor. Kırküngir Anıtı'nın 3 bin 800 yıl önce inşa edildiğini gösteren radyokarbon verileri, bu bölgenin Türk tarihindeki etkileşimini ve kültürel gelişimini aydınlatma potansiyeline sahip.

Umitkaliyev, "Türk halklarının etnogenetik kökenlerinin bu mezar alanları üzerinden tespit edilebileceğini açıkça söyleyebiliriz. Kırküngir Anıtı, Türk kültürünün en erken dönem kutsal mezar alanlarından birisi." şeklinde konuştu.

İLK DEFA DEVE RESMİ BULUNDU

altigen-kurgan-2.jpeg​​​​​​​

Kırküngir Anıtı'nda bulunan hayvan resimleri ve simgeler üzerinden Türk kültürünün kökenlerine ışık tutuldu. Altıgen yapının dışındaki resimler arasında deve simgesinin bulunmasının, Tunç Çağı anıtları arasında ilk olduğunu belirten Umitkaliyev, bu simgenin Andronovo dönemi kaya resimlerinde uzun mesafeli yolculuklarda kullanılan binek hayvanı olarak önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN