Vitamin deposu yiyecekte hasat devam ediyor! Yılda 5 bin 400 ton üretiliyor... Resmen her derde deva

Vitamin deposu yiyecekte hasat devam ediyor! Yılda 5 bin 400 ton üretiliyor... Resmen her derde deva

Özellikle kış aylarında daha çok tüketilen ve resmen bir vitamin deposu olan o yiyecekte hasat devam ediyor. Hem sağlığa faydaları ile bilinen hem de türk mutfağının olmazsa olmazlarından olan bu üründe yılda 5 bin 400 ton üretim yapılıyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

Bilecik, Marmara bölgesinin sebze üretim merkezleri arasında yer alıyor. Türk mutfağı için önemli olan yeşil soğanlar ise Bilecikli kadınlar tarafından hasat ediliyor. İnhisar ilçesinde hasat edilen yeşil soğanlar temizlendikten sonra satış noktalarına gönderiliyor. İşin yükünü, zahmetini ise genellikle kadınlar çekiyor.

YEŞİL SOĞANIN HASADI BAŞLADI

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Bilecik’in İnhisar ilçesi, iklimi dolayısıyla mikro klima özellik taşıyor. Bu yüzden ilçede Çayköy, Koyunlu, Hisarcık ve Samrı köyleri ile Karaağaç ve Akkum mahallerinde örtü altı tarımı yapılıyor. Bilecikli kadınlar, yeşil soğanın hasadından temizliğine kadar birçok işleminde görev alıyorlar. Sabahları ev işlerini tamamladıktan sonra tarlalara inen kadınlar topladıkları soğanları temizleyerek deste haline getiriyor.

yeni-proje-17-001.jpg

YILDA 5 BİN 400 TON ÜRETİM

Yeşil soğanlar il genelinde 115 dekar alanda hasat edilirken, yıllık 5 bin 400 tondan fazla üretim sağlanıyor. Sebze üretiminin oldukça yoğun olduğu İnhisar ilçesinde ise bin 610 ton yeşil soğan üretiliyor.

yeni-proje-18-001.jpg

Üretici Mithat Güçlüdağ, kış aylarında hasat ettikleri yeşil soğanları temizleyerek yenilecek hale getirdiklerini ifade etti. Yeşil soğanların fiyatının hava şartlarına göre değiştiğini söyleyen Güçlüdağ, konuya ilişkin olarak şu ifadelere yer verdi:

yeni-proje-19.jpg

"Bursa'nın Yenişehir ilçesinden soğanın kurusunu getiriyoruz. Seralara tek tek dikiyoruz. Hava şartlarına göre 1,5-2 ay içerisinde yeşil soğan haline geliyor. 6 dönüm bir alanda üretim yapıyorum. Hiçbir şekilde suni gübre yok. İstanbul, Ankara, Eskişehir ve Sakarya olmak üzere Marmara Bölgesi ile Türkiye'nin her bölgesine gidiyor. Şuan işçi bulmakta zorlanıyoruz. Yeşil soğanın dikim, söküm, toplama, temizleme, yıkama ve paketleme işçiliği zor. Çalışacak genç işçi bulamıyoruz, söküm işini oğlum işyerinden izin alarak yapıyor. Çalışan kadınlarımızın yaş ortalaması 60 ve üzeri. Biz burada hem istihdama hem ilçe hem de ülke ekonomisine katkıda bulunuyoruz. Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle yeşil soğana talep azaldı. Hava şartlarından etkileniyor yeşil soğanımız. Kışın kar, buz olursa yeşil soğan para ediyor, hava sıcak giderse ucuzluyor. Her şeye rağmen umutluyuz, bu bizim ekmek kapımız."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN