Doğalgaz faturalarını şıp diye kesecek gelişme! Türkiye imzaları attı: En büyük müjdeyi bizzat Bakan duyurdu

Doğalgaz faturalarını şıp diye kesecek gelişme! Türkiye imzaları attı: En büyük müjdeyi bizzat Bakan duyurdu

Türkiye ile Bulgaristan'ın arasında yılda 1,5 milyar metreküp doğal gazın taşınması için işbirliği anlaşması imzalandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez anlaşmanın 13 yıl süreceğini ve yılda yaklaşık 1,5 milyar metreküp gaz transfer edeceğini söyledi. Bakan Dönmez, Bu aynı zamanda Türkiye'nin doğalgaz üssü olması yolunda önemli adımlardan biridir" diye konuştu.

Türkiye ile Bulgaristan arasında yılda 1,5 milyar metreküp doğal gazın taşınması için işbirliği anlaşması imzalandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Bulgaristan Enerji Bakanı Rosen Hristov arasında yapılan bir görüşmenin ardından iki bakan önce anlaşmaya vardı. Anlaşmanın hemen sonrasında ise Türkiye adına Boru Hatları ve Petrol Taşımacılık AŞ (BOTAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Burhan Özkan ile Bulgargaz Genel Müdürü Denitsa Zlateva anlaşmayı imzaladı.

Bakan Fatih Dönmez ile Bulgaristan Enerji Bakanı Hristov'un başkanlık ettiği imza töreninin ardından iki bakan basının karşısına çıktı.

Türkiye ile Bulgaristan doğal gaz anlaşması

"SOMUT BİRT ADIM ATTIK"

İki ülke cumhurbaşkanlarının geçen ay İstanbul'da bir araya geldiklerini hatırlatan Dönmez, “Orada muhatabımla görüştüm ve yine enerji sektöründeki önemli konuları konuştuk. Bugün İstanbul'da tartışılan konuların, son görüşmemizden sonraki 1 ay içinde Sofya'da somut adımlar haline gelmesinden büyük mutluluk duyduğumuzu belirtmek isterim." diye konuştu.

ANLAŞMA SÜRESİ 13 YIL

Bakan Dönmez, imzalanan Mutabakat Zaptı'nın doğal gaz sektöründe ülkeler arasındaki iş birliğini ve ilişkileri daha da geliştireceğine inandığını vurgulayarak, "Mutabakat Zaptı da önemli bir adım olacak. Balkan coğrafyasında doğalgaz güvenliğinin artırılmasında önemli bir rol oynayacak. Bu anlaşmanın süresi 13 yıl olacaktır. Yılda 1,5 milyar metreküpe varan bir gaz taşıma hacmi olacak. Başta Bulgaristan olmak üzere Avrupa'daki doğalgaz arz güvenliğinin sağlanmasına büyük katkı sağlayacaktır" dedi.

"KAPASİTELER YÜKSELTİLEBİLİR"

Sürecin nasıl işlediğine ilişkin Dönmez, “Saros FSRU başta olmak üzere beş LNG terminali sürece destek olacak. ürkiye, 7 farklı LNG hattı ve terminali ile 15 ülkeden gaz tedarikçisi konumundadır. Türkiye'nin doğal gaz geçiş merkezi olması da önemli adımlardan biridir. Bu altyapı ile doğalgaz göbeğine fazladan bir tuğla koyduk. Hem tedarikçi ülkeler hem de Avrupa ülkeleri tarafından yapılan yatırımlarla bu kapasiteyi çok kısa sürede artırmak da mümkün." ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Bulgaristan doğal gaz anlaşması

TÜRKİYE, YILLIK TÜKETİMİNİN YARISINI KARŞILAYACAK

Bulgaristan'ın yıl içinde yaklaşık olarak 3 milyar metreküp doğal gaz tükettiğini söyleyen Bakan Fatih Dönmez, "Uzun vade içeren bir sözleşmeyle ülke, Azerbaycan'dan yıl içinde yaklaşık 1 milyar metreküp, geri kalanı Rusya'dan satın alıyor. Ancak iki ülke arasındaki anlaşmazlıklardan sonra Türkiye ile Bulgaristan arasındaki anlaşma ülke için her derde deva oldu. Yılda 1,5 milyar metreküpü imzalanan anlaşma gereği Bulgaristan'ın yıllık tüketiminin yarısı Türkiye tarafından karşılanacak." dedi.

"KİMSEYE KAPALI DEĞİLİZ"

Balkan ülkesi, Moskova'nın Ağustos ayında teslimatları durdurması öncesinde tamamen Rus gazına bağımlıydı. Konuyla ilgili detaylı bilgiler paylaşan Enerji Bakanı Vekili Rossen Hristov da normalde ihtiyacı olan gazın yüzde 130'unu hatta yüzde 150'sini almayı hedeflediğini belirterek, "Kimseye kapımızı kapatmayacağız." dedi. Bulgaristan'ın kış aylarında gaz arzını artırmak için Azerbaycan ile görüşmelerini sürdürdüğüne de işaret edildi.

Reformist Başbakan Kiril Petkov başkanlığındaki koalisyonun dağılması sonrası ağustos ayında göreve gelen geçici kabine, Rusya'nın satın aldığı doğal gaz için ruble ödemeyi reddederek Gazprom'dan Bulgaristan'dan arzı geri getirmeyi değerlendirmesini istedi. Bulgaristan, Gazprom'dan sözleşmeleri kapsamında sevk edilecekleri yeniden planlanan sevkiyatlarda önümüzdeki bahar ısıtma sezonunun sonunda teslim etmesi talebinde bulundu. Hristov, Bulgargaz tarafından yapılan teklifin Gazprom'a sunulduğunu fakat konuya ilişkin henüz bir gelişme olmadığını ifade etti.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN