"Ne kopuyor, ne bağlanıyor": 'Kırıntılanıyor' olabilir misiniz? İlişkilerde kırıntılama (breadcrumbing) nedir?

"Ne kopuyor, ne bağlanıyor": 'Kırıntılanıyor' olabilir misiniz? İlişkilerde kırıntılama (breadcrumbing) nedir?

Sağlıklı bir ilişkide iki tarafın da doyumu söz konusu olmalıdır. Ancak bazı ilişkiler bir tarafın diğer tarafı türlü amaçlarla kullanmasına doğru evrilir. Peki siz ilişkinizde yalnız hissediyor musunuz? Sevgiliniz sizden ne temelli kopuyor ne de adamakıllı bağlanıyorsa, karışık sinyaller gönderiyorsa dikkat edin kırıntılama/breadcumbing mağduru olabilirsiniz!

"Aşk kırıntısıyla doymaktansa / Tek başıma aç kalırım hayatta"

Teoman'ın bu meşhur şarkısında söylediği gibi bazı ilişkiler doyurucu olmaktan çok uzaktır, fakat... aç da bırakmaz! Oysa gerçek bir ilişkide iki tarafın da doyum yaşaması önemlidir.

Son yıllarda hayatımıza giren ghosting (hayaletleşme), gaslighting (gaz lambası manipülasyonu) gibi terimler çokça konuşulur ve bilinir oldu.

Bu terimlere en son eklenenlerden biri de breadcrumbing. Türkçesi ile "kırıntılama".

Ekmek kırıntısı anlamına gelen breadcrumb kökünden gelen terim, basitçe ilişki içinde olduğunuz kişinin size doyurucu bir ilişki yaşatmaması, "önünüze ekmek atar gibi" zaman zaman ilgilenip çoğu zaman yalnız bırakması anlamına geliyor.

kirintilama-breadcrumbing-manipulasyonu6.jpg

Narsisist bir eylem olan breadcrumbing (kırıntılama), ghosting'den farklı olarak ilişkiyi açıklama yapmadan bitiren bir taraf içermez. Aksine; kırıntılama yapan kişi bu ilişki hep sürsün ister ve sizi ihtiyacı olduğunda ulaşabileceği bir yerde ister.

Peki kırıntılamaya maruz kaldığınızı nasıl anlarsınız? Olayları büyütüyor olabilir misiniz? Yoksa gerçekten de bir narsistin eline mi düştünüz? Bunu anlamak için yazımızı okumaya devam edin...

kirintilama-breadcrumbing-manipulasyonu4.jpg

KIRINTILAMA (BREADCRUMBING) NEDİR?

Günümüzde tamamen teknolojik araçlar üzerinden sanal alemde yürütülen bir olgu haline gelen "flört" eylemi, tanışma vesileniz ne olursa olsun büyük oranda sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları üzerinden yürüyor.

Tinder gibi flört uygulamalarından uzak duruyor olsanız bile bir şekilde tanıştığınız potansiyel sevgiliyle ilişkinin büyük kısmı yüz yüze değil akıllı telefonlar üzerinden yürütülüyor. Bu da hayatımıza giren bu yeni terimlerin doğal bir sebebi.

Kişiyi kendi çevresinde gözlemleme şansınızın azaldığı bu yeni dönemde, onu gerçek anlamda tanımak da zorlaşıyor. "Denizde balık çok" olunca, flört de adeta bir savaş ya da oyun halini alabiliyor. Sizin aklınıza bile gelmiyor olsa da karşınızdaki insan sizi o kadar önemsemiyor ve hatta kullanmak için yönlendirmek (manipüle etmek) istiyor olabilir. Burada da devreye manipülasyon taktiklerinden biri olan kırıntılama giriyor. Peki kırıntılamaya maruz kaldığınızı nasıl anlarsınız?

kirintilama-breadcrumbing-manipulasyonu8.jpg

KIRINTILAMA (BREADCRUMBING) BELİRTİLERİ

Breadcrumbing'e maruz kalıp kalmadığınızı anlamak için bakabileceğiniz bazı noktalar var.

Bu insanlar genellikle sinir bozucu ve kafa karıştırıcı olabilen belirli davranış kalıpları sergilerler. İşte dikkat edilmesi gereken bazı işaretler:

  • Kırıntılama yapan kişiler kendileri için uygun olduğunda sizinle iletişime geçer. Bu, yalnızca sıkıldıklarında veya sizden bir şeye ihtiyaç duyduklarında size ulaşacakları anlamına gelir.
  • Tutamayacakları sözler verirler. Size bir şey için söz verir, yapacaklarını söylerler, ancak sözlerini yerine getirmezler.
  • ​​​​​​​Karışık sinyaller gönderirler ve niyetleri konusunda kafanızı karıştırırlar. Bir şey söylerler ama sonra başka bir şey yaparlar ve gerçekte ne istediklerini merak etmenize neden olurlar.
  • Sürekli kendilerinden bahsederler ve sizin hayatınıza çok az ilgi gösterirler. Narsist kırıntılamacı kişiler, etraflarındaki insanlara gerçek bir ilgi göstermek yerine kendilerine ve kendi ihtiyaçlarına odaklanma eğilimindedir.
  • Kendilerini iyi göstermek için gerçeği çarpıtabilir veya başarılarını abartabilirler.
  • Duygularınızı ve ihtiyaçlarınızı küçümser veya önemsemezler. Genellikle empatiden yoksundurlar ve karar verirken duygularınızı dikkate almayabilirler.
  • Davranışlarınızı kontrol etmek için suçluluk ve utancı kullanırlar. İstedikleri bir şeyi yapmadığınız için sizi suçlu hissettirebilir veya seçimleriniz için sizi utandırabilirler.
  • Başkalarıyla karşılaşıldıklarında çabuk öfkelenirler veya savunmaya geçerler. Onlarla davranışları hakkında yüzleşmeye çalışırsanız, savunma veya saldırıya geçebilirler.
  • Hataları veya eksiklikleri için başkalarını suçlarlar. Genellikle eylemlerinin sorumluluğunu almakta güçlük çekerler ve bunun yerine başkalarını suçlayabilirler.

kirintilama-breadcrumbing-manipulasyonu2.jpg

BU TEHLİKE SİNYALLERİNE DİKKAT!

Eğer sevgili adayınız;

  • Bir gün var bir gün hiç yoksa
  • Mesajlaşıyor ama buluşmak istemiyorsa
  • Sadece cinsellikle ilgileniyor ve sizi tanımaya çalışmıyorsa
  • Bir dönem love bombing (aşk bombardımanı) yapıp sonra bunu kesiyorsa
  • Buluşmalarda sıcak davranıyor ama tekrar buluşmaya çalışmıyorsa
  • İlginç ve komik bulduğu gönderileri paylaşıyor ama sohbet etmiyorsa
  • Bir mecradan cevapsız bırakıp başka mecradan iletişim kuruyorsa
  • Durum sorgulandığında kaçamak cevaplar veya sizi suçlu çıkarmak gibi hareketlere giriyorsa
  • Uzak bir geleceğe ait, belirsiz planlar yapması ya da hiç plan yapmaması
  • Hayatlarına ve ailelerine dair fazla bilgi paylaşmıyorlarsa
  • Yaptıklarıyla söyledikleri çelişiyorsa

breadcrumbing (kırıntılama) mağduru olabilirsiniz.

kirintilama-breadcrumbing-manipulasyonu5.jpg

NEDEN BUNU YAPIYORLAR?

Bu kişiler böyle davranıyorlar çünkü çoğunlukla öz saygıları, başkalarından ne kadar ilgi gördüklerine göre belirleniyor. Davranışın kesin nedenleri farklılık gösterse de, insanların bunu neden yaptığına dair birkaç sebep var:

1- Kendilerini daha iyi hissediyorlar: Başkalarından ne kadar çok ilgi görürlerse, kendileri hakkında o kadar iyi hissederler.


2- Başkalarından onay almaya ihtiyaçları var: Başkalarından değerli olduklarına dair sürekli güvence almadıkça kendilerini rahat veya kendinden emin hissetmiyorlar.


3- Narsisttirler: Çoğu zaman, bu bireyler narsisizm ile karakterize edilen bir kişiliğe ve ayrıca ilişkilere sığ bir yaklaşıma sahip insanlar. Başkalarını manipüle etmekten ve insanların duygularıyla oynamaktan suçluluk duymuyorlar.


4- Zaten bir ilişki içindeler: Bunun olmasının bir başka nedeni de, birisiyle zaten bir ilişki içinde olmalarına rağmen yine de başkalarından ilgi istemeleri olabilir.

kirintilama-breadcrumbing-manipulasyonu7.jpg

KIRINTILAMAYLA / BREADCRUMBİNG'LE NASIL BAŞA ÇIKILIR?

Size "kırıntılama" yapan bir narsistle uğraşmak zor olabilir, ancak bu durumla başa çıkmanıza yardımcı olabilecek bazı önerilerimiz var.

Sınır çizin: Narsiste beklentilerinizi ve sınırlarınızı iletin. Ne tür iletişim ve davranışlara müsamaha edip etmeyeceğinizi netleştirin. İhtiyaçlarınız ve beklentileriniz konusunda net olun.

Onunla meşgul olmayın: Narsistin size attığı ekmek kırıntıları genellikle bir tepki uyandırmayı amaçlar. Narsist her uzandığında elinin altında olmayın. Sizinle iletişim kurma çabasına direnin. Bunun yerine kendi hayatınıza ve ilgi alanlarınıza odaklanın.

Gerekirse iletişimi kesin: Sınırlarınızı belirleme veya ihtiyaçlarınızı iletme çabalarınıza rağmen kırıntılama devam ederse, bağları koparmanın zamanı gelmiş demektir. Herhangi bir ilişkide saygı ve onurla muamele görme hakkınız olduğunu sakın unutmayın.

Davranışlarını dile getirin: Kendinizi güvende hissediyorsanız, narsistle davranışları hakkında yüzleşin. Ne yaptıklarının farkında olduğunuzu ve bunun kabul edilemez olduğunu bilmelerini sağlayın.

Kendinize dikkat edin: Bir narsistle uğraşırken kendinize dikkat etmeniz önemlidir. Kendinizi destekleyici arkadaşlarınız ve ailenizle çevreleyin ve duygusal ve zihinsel sağlığınızı korumak için kişisel bakımınıza ve sağlığınıza öncelik verin.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN