Okullarda yine salgın zili çalıyor

Okullarda yine salgın zili çalıyor

Yüz yüze eğitim devam eden okullar salgında alarm veriyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca aktif vakaların yüzde 40’ının 23 yaş altı kişilerden oluştuğunu söyleyerek, gençlere aşı çağrısında bulundu. Bursa’da 600 sınıfın karantina altına alındığını açıklayan İl Sağlık Müdürü Fevzi Yavuzyılmaz ise “Vaka sayıları alt yaşlarda daha çok görünmeye başladı. Anaokulundan tutun ilkokul, lise hatta yavaş yavaş üniversite kısımlarında da ciddi vakalar görmeye başladık” dedi.

EDA SANĞU

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada aktif vakaların yüzde 40’ının 23 yaş altı kişiler olduğunu belirterek “Günaydın, Çantalar hazır mı? Gençler, kahvaltımızı yaptık mı? Mesajım anne babalara, çocuklara, üniversitelilere: Dün, Bilim Kurulu toplandı. Aktif vakaların yüzde 40’ının 23 yaş altı kişiler olduğu bilgisini sizlerle paylaştık. Dikkatli davranalım” uyarısı yaptı. Bakan Koca, ayrıca “18 yaş üstüysek aşılarımızı olalım” çağrısında bulundu.

Bakan Koca’nın açıklamasının ardından gözler daha önce Öğrenci Veli Derneği tarafından da Türkiye’de en az 600 sınıfın karantinada olduğuna dikkat çekilen ve yüz yüze eğitime devam eden okullara çevrildi.

Okullardaki tabloya dikkati çeken bir açıklama da dün Kovid vaka tablosunda; 100 binde 363,75 vaka sayısı ile Türkiye’nin en fazla vaka görülen illeri arasında yer alan Bursa’dan geldi. Bursa İl Sağlık Müdürü Fevzi Yavuzyılmaz şehirde 600’e yakın sınıfın karantinaya alındığı açıkladı.

Yavuzyılmaz, “Yaş gruplarında vaka sayıları alt yaşlarda daha çok görünmeye başladı. Anaokulundan tutun ilkokul, lise hatta yavaş yavaş üniversite kısımlarında da ciddi vakalar görmeye başladık” dedi.

Gebelik döneminde aşı olmaktan korktukları için doğum sonrası yaşamını yitiren anneler de olduğuna dikkat çeken Yavuzyılmaz, son günlerde hastanelerde de yoğunluk yaşandığı bilgisini verdi.

Yavuzyılmaz ayrıca günlük aşılamanın 80 binden 10 binlere düştüğünü belirterek, şunları aktardı: “Vaka artışında maalesef Bursa’da son 2-3 haftada ciddi bir artış görüldü. Üniversiteler ve okullar açıldı bunun da getirdiği bir yoğunluk yaşıyoruz. İnsanların kontrolsüz olarak yoğun olduğu yerlerde maalesef vaka artışı yaşıyoruz. O yüzden aşıya davet ediyoruz herkesi” diye konuştu.

SINAVLAR YAKLAŞTI, ACİL DÜZENLEME ŞART

Pozitif vaka ve karantiya alınan sınıf sayısı arttıkça, uzaktan eğitime geçen öğrenci sayısı da her geçen gün çoğalıyor. Veliler, karantinaya alınan sınıfların artışına rağmen yaklaşan sınavlar ve ders içerikleriyle ilgili düzenleme yapılmamasına ise tepki gösteriyor.

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der), yüz yüze eğitime başlanmasının ardından geçen beş haftanın raporunu açıkladı. Veli-Der’in raporuna göre, Kocaeli’de en az 98 sınıf, Mersin’de en az 80 sınıf, Çanakkale’de en az 68 sınıf, Bolu’da en az 32 sınıf karantinada. Raporda, büyükşehirlerde yaşanılan tablo da çok ciddi. İstanbul’da Kadıköy, Ümraniye ve Üsküdar’da en az 92, Kartal ve Maltepe’de en az 58 sınıf olmak üzere en az 150 sınıf karantinada. Birinci ara tatil öncesi yapılacak sınavların yaklaştığını hatırlatan Veli-Der’in raporunda ayrıca “Öğrenme kayıpları dikkate alınarak öğretim programları ve ders içeriklerinde düzenlemeye gidilmediği için birinci sınavlar sonucunda ciddi bir ‘başarısızlık’ oluşacaktır. Bu durumun okul terkini tetikleme riski olduğu unutulmamalıdır. Bu konu ile ilgili acil düzenlemeler yapılmalıdır” denildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN