Güneş yanığına asla bu ürünü sürmeyin! Dermatoloji uzmanı sürülmeyecek o ürünü söyledi

Güneş yanığına asla bu ürünü sürmeyin! Dermatoloji uzmanı sürülmeyecek o ürünü söyledi

Yaz mevsimi geldiğinde karşılaştığımız büyük sorunlardan biri güneş yanıklarıdır. Ancak, güneş yanığını geçirmek için başvurduğumuz birçok doğal ürün aslında zararlı olabilir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Aycan Özden Sezgin, güneş yanığına asla sürülmemesi gereken ürünü açıkladı. İşte detaylar...

Yaz tatilinde karşılaştığımız en büyük cilt sorunlarından biri güneş yanığıdır. Bu konuda halk arasında doğru bilinen yanlışlara dikkat çeken Dermatoloji Uzmanı Dr. Aycan Özden Sezgin, güneş yanığı tedavisinde yaygın olarak kullanılan doğal yöntemlerin aslında sağlığa zararlı olabileceğini hatırlatıyor.

Dr. Sezgin, güneş yanığına yoğurt, sirke ve farklı bitkisel yağlar gibi ürünler sürmenin cilde yarardan çok zarar vereceğini belirtiyor. Yoğurt veya sirke sürmenin cildin yanık nedeniyle oluşan iltihabi durumu iyileştirici bir etkisi olmadığını açıkladı. Ayrıca, sıcak havalarda bakteri oluşumunu tetikleyebileceği için süt ürünlerini cilde sürmekten kaçınmak gerektiğini vurguladı. Bitkisel yağların kullanımının da deri bariyerinde bozulma ve alerji riskinin artmasıyla sonuçlanabileceğini belirtti.

SOĞUK SUYA BATIRILMIŞ HAVLU KOYUN

fgh.jpg

Bunun yerine, güneş yanığı durumunda cildi yeterince soğutmak önemlidir. Dr. Sezgin, soğuk tatbikatın acıyı hafifleteceğini ve iltihabı önleyeceğini söyledi. Ancak aşırı soğuk maddelerin kullanılmaması gerektiğini ve bunun yerine soğuk suya batırılmış bir havlu kullanmanın yeterli olacağını ifade etti. Soğuk kompres uygulamasının ağrı kesilene kadar en az yarım saat devam etmesi gerektiğini belirtti.

Dr. Sezgin ayrıca, güneş yanığı sonucunda ciltten fazla miktarda sıvı kaybı olduğunu ve bol sıvı alımının önemli olduğunu söyledi. Gerekli durumlarda doktorun önerdiği antibiyotikli kremler, deri yapılandırıcı kremler veya sistemik antibiyotikler kullanılması gerekebileceğini aktardı. Yanık alanının iyileşmesinden sonra güneş koruyucu kullanmanın lekelerin oluşumunu önlemede önemli bir önlem olduğunu vurguladı.

Doğru bilinen yanlışlara dikkat ederek, güneş yanığına doğru ve etkili tedavi yöntemleriyle yaklaşmak önemlidir. Cilt sağlığınızı korumak ve güneşin zararlı etkilerinden korunmak için her zaman güneş kremi kullanmayı unutmayın ve gerektiğinde bir dermatoloji uzmanına başvurun.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN