Mide yanması ve hazımsızlık gizli kalp belirtisi

Mide yanması ve hazımsızlık gizli kalp belirtisi

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Müslüm Şahin, kalp krizi riskine neden olan hastalıklara değinerek, "Yorgunluk, nefes darlığı, mide yanması, hazımsızlık, kol, boyun ve çenede kas ağrısı gibi atipik şikayetler sessiz iskemi veya gizli kalp hastalığına işaret edebilir. Bu belirtiler görüldüğünde hemen bir doktora başvurulmalı" şeklinde uyardı.

VM Medical Park Pendik Hastanesi'nden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Müslüm Şahin, Türkiye'de kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölümlerin ilk sırada yer aldığını vurgulayarak, 29 Eylül Dünya Kalp Günü nedeniyle uyarılarda bulundu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2022 yılında ölümler incelendiğinde dolaşım sistemi hastalıklarının yüzde 35,4 ile ilk sırada yer aldığını belirten Prof. Dr. Şahin, iskemik kalp hastalıklarının ölümlerin yüzde 41,8'ini oluşturduğunu ifade etti.

"EN SIK GÖRÜLEN KALP HASTALIĞI: KORONER ARTER"

Prof. Dr. Şahin, en sık görülen kalp hastalıklarının başında koroner arter hastalıklarının geldiğini ve bunu kalp yetersizliği, aritmiler, kalp kapak hastalıkları ve hipertansiyonun takip ettiğini söyledi. Kalp hastalıklarının en önemli nedenlerinden birinin damar sertliği olduğunu belirten Şahin, sigara içmek, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik gibi faktörlerin damar darlıklarına ve tıkanıklıklarına yol açtığını ifade etti. Bazı kalp hastalıklarının ise doğuştan geldiğini ve enfeksiyonların da etkili olabileceğini belirtti.

12-002.jpg

"KALP HASTALIKLARI ARTIK GENÇ YAŞLARDA DA GÖRÜLÜYOR"

Prof. Dr. Şahin, kalp hastalıklarının artık genç yaşlarda da görülme sıklığının arttığına dikkat çekti. Gençlerde sigara, alkol ve uyuşturucu madde kullanımının önemli bir rol oynadığını belirten Şahin, genetik yatkınlığı olanlar, ailesel geçişli kolesterol yüksekliği olanlar ve erken yaşta ortaya çıkan tip 1 diyabeti olan kişilerde kalp damar hastalıklarının daha genç yaşlarda ortaya çıkabildiğini söyledi.

SİGARA KULLANIMI, AŞIRI ALKOL TÜKETİMİ, YÜKSEK KOLESTEROL

Kalp hastalıklarının belirtileri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Şahin, göğüs ağrısı, nefes darlığı, yorgunluk, halsizlik, bacaklarda şişme gibi belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Risk faktörleri arasında yaş, sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi, yüksek kolesterol ve tansiyon, şeker hastalığı, kilo fazlalığı, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik olduğunu belirten Şahin, kalp sağlığını korumak için sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapma ve ideal kiloya ulaşma önerilerinde bulundu.

GİZLİ KALP BELİRTİRİLERİNE DİKKAT

Sessiz kalp olarak da bilinen gizli kalbin de önemli bir kalp rahatsızlığı olduğunu belirten Prof. Dr. Şahin, dikkat edilmesi gereken hususları şöyle belirtti:

“Kalp damar tıkanıklığında çoğunlukla belirli semptomlar oluşur. Ancak bazen koroner damar darlık/tıkanıklığı olmasına rağmen, semptom olmayabilir veya alarm oluşturacak şiddette olmayabilir. Buna ‘sessiz iskemi’ veya halk arasında ‘gizli kalp’ denir. Sessiz iskemi, kalp damar tıkanıklıklarının yaklaşık yüzde 20’sini oluşturmaktadır. Bu hastalarda oluşan kalp krizlerinin neredeyse yüzde 45’i sessiz olmaktadır. Aslında bu kişilerde yorgunluk, nefes darlığı, mide yanması ve hazımsızlık gibi belirsiz belirtiler ortaya çıkmaktadır. Ancak hastalar çok baskın ve tipik olmayan bu belirtileri görmezden gelir, diğer sağlık sorunlarıyla karıştırabilir veya kendi kendilerine tedavi etmeye çalışırlar.

Hastalar daha sonra nefes darlığı ve yorgunluk gibi uzamış belirtiler nedeniyle sağlık kontrolüne gittiklerinde hasar çoktan oluşmuş olur. Bazıları ise hekime başvuramadan ani kalp krizleri ile hayatını kaybetmektedir. Bu yüzden kol, boyun veya çenede bıçak gibi saplanan bir ağrı, nefes darlığı, terleme, yorgunluk, hazımsızlık veya baş dönmesinin sessiz veya gizli kalp hastalığına işaret edebileceği akılda bulundurularak acilen hekime başvurulmalıdır.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN