Sabahları böyle uyanıyorsanız, dikkat! Kanserin erken belirtisi olabilir...

Sabahları böyle uyanıyorsanız, dikkat! Kanserin erken belirtisi olabilir...

Yaz aylarındayız ve geceleri terlemek son derece normal. Ancak geceleri aşırı terliyorsanız, yastık ve çarşafınız sırılsıklam oluyorsa bu o kadar normal olamayabilir. Yapılan son araştırmalar gece aşırı terlemenin kanserin erken belirtileri arasında olduğunu ortaya koydu. Uzmanlar aşırı terleyen kişilerin kanser taramalarını eksik etmemesi konusunda uyarıda bulunuyor.

Eğer geceleri aşırı terliyorsanız ve pijamalarınızın yanı sıra yastık ve çarşaflarınız bile terden sırılsıklam oluyorsa bunun sebebi sadece sıcak havalar olmayabilir. Uzmanlar bu durumun kanserin erken bir belirtisi olabileceği konusunda uyarıyor. Genellikle endişelenecek bir şey olmasa da lösemi, lenfoma, kemik kanseri, karaciğer kanseri, mezotelyoma ve karsinoid tümörlerin gece terlemesiyle belirti verdiği ortaya çıktı.

Geceleri aşırı terlemenin nedenlerinin neler olduğu tam olarak bilinemese de kanserin erken belirtisi olarak kanser hücreleriyle savaşan vücudun hormonal değişiklikler yaşaması olabileceği düşünülüyor. Bunun yanı sıra bazı kanser türlerinin ateşe neden olması da aşırı terlemeyi beraberinde getiriyor.

sabah-mutsuz-uyanmak.jpg

KANSERİN ERKEN BELİRTİLERİ ARASINDA

Amerikan Kanser Derneği’ne (ACS) göre, kanserin erken belirtileri arasında aşırı terlemeler de yer alıyor.

Dikkat edilmesi gerekn bu belirtiler vücudun bir veya daha fazla bölgesinde aşırı sıcaklık hissetmek, gün içinde veya gece yoğun terden nemlenen bir cilde sahip olmak, geceleri terden ıslanan çarşaf ve kıyafetler nedeniyle üşüyerek uyanmak gibi durumlarla kendini gösterebiliyor.

ACS’ye göre kanser hastalarında ameliyat, radyasyon, kemoterapi ve kullanılan bazı ilaçlar sebebiyle de sıcak basmaları ve aşırı terlemeler görülebilir.

SADECE HORMONAL OLABİLİR

Ancak hemen endişelenmeyin. Gece aşırı terlemelerin ilk sebepleri arasında yoğun sıcaklar ve hormonal değişiklikler geliyor. Özellikle de menopoz veya hamilelik, düşük kan şekeri gibi sağlık durumları ve bazı ilaçların ya da stresin ortaya çıkardığı hormonla değişkliklerin de gece terlemelerine yol açtığı biliniyor.

BAŞKA SEBEPLERİ DE VAR

Gece terlemelerine neden olan unsurlardan bazıları ise yatmadan önce spor ve egzersiz yapmak, alkol kullanmak ve baharatlı yiyecekler olarak öne çıkıyor.

terli-uyanmak.jpg

KANSER Mİ DEĞİL Mİ?

Uzmanlara göre kanserden kaynaklanan gece terlemeleri daha uzun süreli ve devamlı, ayrıca ateşin eşlik ettiği terlemeler olarak ayrılıyor.

Ancak menopoz ve diğer sebeplerden kaynaklanan terlemeler ara sıra görülüyor.

Kanser hastalarında ise gece terlemeleri ile birlikte genellikle nedeni anlaşılamayan kilo kaybı ve yorgunluk görülüyor.

GECE TERLEMESİNE KARŞI ÖNLEMLER

Geceleri çok terlemekten şikayetçiyseniz alabileceğiniz bazı önlemler var. Pijama, yastık kılıfı, çarşaf ve nevresim gibi tekstil ürünlerini terletmeyen hava alan pamuk, keten, liyosel gibi doğal malzemelerden seçmek, polyester ürün kullanmamak, gece yatmadan önce duş almak ya da klima veya vantilatörü açarak uyumak bu önlemler arasında yer alıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN