Sıcak havalarda dikkat: Gazlı ve kafeinli içecekleri içmeyin

Sıcak havalarda dikkat: Gazlı ve kafeinli içecekleri içmeyin

Tekirdağ Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, yurt genelinde yarından itibaren beklenen aşırı sıcaklarda özellikle güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde aşırı kilolu, hamile, kronik hastalığı olanların çok dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Kalkan, gazlı ve kafeinli içeceklerden uzak durulması gerektiğini söyleyerek vatandaşları uyardı.

Sıcak havalarda vücudun kendini dengede tutmaya çalıştığını ve vücut ısısının 42 dereceye çıkması durumunda vücudun bundan olumsuz etkilendiğini anlatan, Tekirdağ Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan yarından itibaren beklenen aşırı sıcak havalara karşı vatandaşları uyardı.

Kalkan, hava sıcaklıklarının yükselmesiyle sıcak çarpması vakalarının arttığını ve özellikle beyin hücrelerinin ciddi etkilenerek vücudun bir takım tepkiler verdiğine dikkat çekerek uyarılarını şu şekilde sürdürdü:

"İnme riski, kalp krizi riski bulunmaktadır. Dengesinin bozulduğunu, terlemesinin arttığını, birden bire dikkatinin ortamla normal zamanlarda kurduğu irtibatın kaybolduğunu görürüz. Yüzünde vücudunda kızarmalar görürüz. Her zamankinden daha farklı durumlarla karşılaşırız. Bu durumlarda her zaman vücudun daha fazla su almasına ve gereksiz gazlı, kafeinli içeceklerden de uzak durmaya çalışmalıyız. Bunlar vücuttan su atılmasını sağlayan beslenme şekilleridir. Daha çok vücudun sıvı ve mineral dengesini sağlayabilmek için bol sebze ve meyve yemeye çalışmalıyız."

2-007.jpg

SAAT 10.00-16.00 ARALIĞINDA DIŞARI ÇIKMAYIN!

Vatandaşlara 10.00 ile 16.00 saatleri arasında güneşin dik geldiği anlarda dışarıya çıkmamaları konusunda tavsiyede bulunan Kalkan, vücudun susuz bırakılmamasını ve beslenmeye mutlaka dikkat edilmesi gerektiğini dile getirdi. Sıcak çarpmasında vücudun dengeyi koruyamadığını ifade eden Kalkan, "Özellikle yaşlılar, bebekler, kronik hastalığı olanlar, kalp damar hastalıkları, beyin hastalıkları, ruh ve sinir hastalıkları olan insanların özellikle dikkatli olmaları gerekir" diye ifade etti.

AŞIRI KİLOLU, HAMİLE, KRONİK HASTALAR DİKKAT!

Bu dönemde hastaların hekimlerinden ilaçlarını nasıl kullanacakları yönünde mutlaka tavsiye almalarını öneren Kalkan, aşırı kilolu, hamile, kronik hastalığı olanların sıcak çarpmasına karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Yaşlıların, çocukların, engellilerin sıcaktan daha fazla etkilendiklerini, bunlarda sıvı kaybının çok hızlı arttığını ifade eden Kalkan konuşmalarına şu sözlerle devam etti:

"Yalnız başına yaşayanları, bebekleri gözlem altında tutmalıyız. Normal zamanlarda dahi asla yapılmaması gereken ama bu sıcak ortamlarda araçlarda, kapalı mekanlarda çocukları, engellileri, hayvanları böyle ortamlarda tutmamalıyız. Sık sık duş almalıyız. Duş alma imkanı olmayanlar soğuk suyla ellerini, yüzünü, enselerini soğuk bezlerle silmelidirler. Bu vücut ısısının düşmesine neden olacak."

1-014.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN