Sürekli terliyorsanız dikkat! Sebebi sadece hava sıcaklığı olmayabilir: O hastalığın ilk sinyali

Sürekli terliyorsanız dikkat! Sebebi sadece hava sıcaklığı olmayabilir: O hastalığın ilk sinyali

Bazı insanların ter bezleri fazla aktiftir. Nüfusun %1-3’ünde görülen bu durum aşırı terleme yani hiperhidroz olarak adlandırılır. Sizde aşırı terleyen biri misiniz? O zaman haberimize göz atmanızda fayda var...

Günlük yaşantımızda terlemek doğal bir fizyolojik tepkidir ve vücudumuzun sıcaklığını düzenlemeye yardımcı olur. Ancak bazı insanlar aşırı terleme sorunuyla karşılaşabilirler. Aşırı terleme, sosyal ve kişisel yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilen ciddi bir durumdur. Bu makalede, aşırı terlemenin hangi hastalıklara sebep olabileceği üzerinde duracağız.

asiri-terleme-nedenleri-ve-belirtileri-nelerdir-3306.jpg

HİPERHİDROZ

Aşırı terleme, genellikle hiperhidroz olarak adlandırılan bir durumun belirtisi olabilir. Hiperhidroz, normalden çok daha fazla ter üretimine neden olan bir hastalıktır. Genellikle eller, koltuk altları, yüz ve ayaklarda yoğun terleme görülür. Bu durum, kişilerin sosyal etkileşimlerini olumsuz yönde etkileyebilir ve stres, anksiyete gibi psikolojik sorunlara yol açabilir.

- Tiroid Sorunları

Aşırı terlemenin bir diğer potansiyel nedeni tiroid bezinin aşırı çalışması veya tirotoksikozdur. Tiroid bezinin aşırı aktif olması, metabolizmanın hızlanmasına ve bu da aşırı terlemeye neden olabilir. Tirotoksikoz, aynı zamanda kilo kaybı, hızlı kalp atışı, sinirlilik ve titreme gibi belirtilerle birlikte ortaya çıkabilir.

- Menopoz

Kadınlar arasında aşırı terlemenin yaygın bir nedeni de menopozdur. Hormonal değişiklikler, menopoz döneminde sıcak basmaları adı verilen ani ve yoğun terlemelere neden olabilir. Bu sıcak basmaları, uyku sorunları, ruh hali değişiklikleri ve cilt problemleri gibi diğer belirtiler de takip edebilir.

koltuk-altim-cok-terliyor-ne-yapmaliyim.jpg

- Şeker Hastalığı

Şeker hastalığı veya diyabet, vücudun kan şekeri düzeylerini düzenleyememesine bağlı olarak bir dizi sağlık sorununa yol açabilir. Bunlardan biri de aşırı terlemedir. Özellikle hipoglisemi (düşük kan şekeri) durumunda, vücut aşırı terlemeyle tepki verebilir. Şeker hastalarında aşırı terlemenin yanı sıra, açlık hissi, halsizlik, baş dönmesi gibi belirtiler de ortaya çıkabilir.

- Kalp Hastalıkları

Aşırı terleme, bazı kalp hastalıklarının bir belirtisi olabilir. Kalp krizi, kalp yetmezliği veya kalp kapakçık hastalıkları gibi durumlarda, vücut aşırı terlemeyle tepki verebilir. Kalp hastalığı olan kişilerde terleme genellikle fiziksel aktivite veya stresle ilişkilidir ve göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi diğer semptomlarla birlikte görülebilir.

Aşırı terleme birçok farklı sağlık sorununun belirtisi olabilir ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir. Eğer aşırı terleme sorunu yaşıyorsanız, bir doktora danışmanız önemlidir. Doktorunuz, semptomların altında yatan temel nedeni belirleyebilir ve uygun tedavi yöntemlerini önerebilir. Unutmayın, erken teşhis ve tedavi, bu tür sağlık sorunlarının yönetiminde önemli bir rol oynar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN