Görümceniz Çatır Çatır Çatlayacak! Bu Şerbetli Tatlı Tarifi Görümce Çatlatıyor

Görümceniz Çatır Çatır Çatlayacak! Bu Şerbetli Tatlı Tarifi Görümce Çatlatıyor

Şerbetli tatlılar arasında yapılışı en pratik ve kolay olan tatlılarımızdan olan Mersin-Tarsus yöresine ait parmak tatlısı tarifiyle karşınızdayız. Herkesin kolay malzemelerle evde rahatlıkla yapacağı parmak tatlısı küçükten büyüğe herkesin damat tadına hitap eden enfes bir tarif. Şimdi Osmanlı ecdadımızdan bize kalan bu şahane tatlının tarifine geçiyoruz...

Mersin-Tarsus yöresine ait olan parmak tatlısı un, şeker, yumurta gibi kolaylıkla elde edeceğiniz malzemelerle yapılan şerbetli tatlılar arasında bulunmaktadır. Osmanlı'da en çok yapılan tatlılardan olan parmak tatlısı Türk mutfağının da vazgeçilmezlerinden. Ağızlarda yumuşacık bir haz bırakan bu tatlı aslında kerebiçin şerbetli hali ya da kalburabastının sade hali şeklinde. Üzerine istek üzerine dökülen ceviz, badem gibi malzemelerle de damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Şerbetli tatlı severlerin en çok parmak tatlısının tarifine giriş yapıyoruz...

OSMANLI SARAYI'NDAN GÜNÜMÜZE GELEN ECDAD TATLISI

parmak.jpg

Osmanlı saray mutfağından günümüze gelen parmak tatlısı Mersin- Tarsus yöresine ait bir tatlı. Lokum kıvamında olan bu şerbetli tatlımızın yapılışı da bir o kadar kolay. Osmanlı dediğimize bakmayın biz Türk milleti olarak iki malzemelerle de harikalar yaratabiliyoruz. Evinizde Osmanlı'nın ihtişamını yaşatacak olan bu tatlımızın tadına komşularınızda bayılacak. Komşularınızı kapınıza kul etmek istiyorsanız bu tatlımız biçilmiş kaftan. Şimdi herkesin merakla beklediği bu tarifimizi püf noktalarıyla beraber veriyoruz.

MALZEMELER

125 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
1 cay bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı dolu irmik
yarım cay bardağı şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

BULAMAK İÇİN

2 yemek kaşığı irmik

ŞERBETİ İÇİN..

2,5 su bardağı şeker
3 su bardağı Su
4-5 damla limon suyu

PARMAK TATLIMIZIN YAPILIŞI

Listemizde bulunan tüm malzemeleri kulak memesi kıvamına getirene kadar karıştırıp, yoğuralım. Elde ettiğimiz yumuşak ama ele yapışmayan hamurumuzu ceviz tanesi büyüklüğünde parçalara bölerek ince oval şekiller halinde ayıralım. Daha sonra oval şekil verdiğimiz hamur parçalarımızı irmiğe bulayarak tepsimize dizelim. Bunları yapmadan önce fırınımızı 175 dereceye ayarlayalım. Fırına attığımız hamur parçalarımız pembeleşene kadar pişirelim. Pembeleşen hamurlarımızı fırından çıkalım. Önceden hazırladığımız şerbetimizin içine dökelim. Şerbeti hazırlarken 3 ya da 3 damla limon suyu eklemeyi unutmayalım. Şerbetin içerisine koyduğumuz tatlımızı şerbetini çektikten sonra isteğinize göre kaymak, dondurma gibi ürünlere süsleyebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun :)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN