Kızıldeniz'deki saldırılar nedeniyle Avrupa'da ham petrol hacmi yarıya düştü

Kızıldeniz'deki saldırılar nedeniyle Avrupa'da ham petrol hacmi yarıya düştü

Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'deki saldırı nedeniyle sevkiyatta yaşanan aksamalar nedeniyle Avrupa'ya giden petrol miktarı neredeyse yarı yarıya azaldı. Orta Doğu'dan Avrupa'ya doğru giden ham petrol hacmi Ekim ayındaki günlük 1,07 milyon varilden, Aralık ayında neredeyse yarıya düşerek günde yaklaşık 570 bin varile geriledi.

Yemen'deki Husilerin gemilere yönelik füze ve insansız hava aracı saldırıları nedeniyle Kızıldeniz'den kaçınan gemilerin nakliye gecikmeleri yaşaması petrol arzının daralmasına sebep oldu.

Al Jazeera'de yer alan habere göre, Kızıldeniz'deki saldırılar nedeniyle Orta Doğu'dan Avrupa'ya giden petrol miktar neredeyse yarı yarıya azaldı.

Arzın sıkılaştığının bir işareti olarak, dünyada işlem gören petrolün yaklaşık yüzde 80'ini fiyatlandıran Brent'in piyasa yapısı dün, tanker gemilerinin son hava saldırılarının ardından Kızıldeniz'den ayrılmasıyla iki ayın en güçlü yükselişini gördü.

Husi faaliyetleri şu ana kadar Aden Körfezi'ni Kızıldeniz'e bağlayan dar Bab el-Mendeb Boğazı'nda yoğunlaştı. Her gün yaklaşık 50 gemi boğazdan geçerek küresel ticaretin merkezi olan Süveyş Kanalı'na gidip geliyor.

Dünyanın en büyük nakliye şirketlerinden bazıları bölgedeki transit geçişleri askıya alarak gemilerini Güney Afrika'daki Ümit Burnu çevresinden dolaşmaya zorladı. Daha uzun rota, daha yüksek yakıt, mürettebat ve sigorta maliyetleri nedeniyle navlun (taşıma hizmeti karşılığında gemi şirketine ödenen ücret) oranlarını artırdı.

Kpler Denizcilik Şirketi'nden Analist Viktor Katona, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, "Kızıldeniz/Süveyş Kanalı'ndaki aksaklıklar söz konusu olduğunda Brent, en çok etkilenen vadeli işlem sözleşmesidi. Peki fiziksel cephede en çok acı çeken kim? Şüphesiz Avrupalı ​​rafinerilerdir" dedi.

İlk ay Brent kontratının altı aylık LCOc1-LCOc7 kontratına göre primi Cuma günü varil başına 2,15 dolara kadar yükselerek Kasım ayının başından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Gerileme adı verilen bu yapı, hızlı teslimat için arzın daha sıkı olduğu gerçeğini gösteriyor.

hus2.jpg

AVRUPA'YA DAHA AZ PETROL GİDİYOR

Kpler Şirketi'nin verilerine göre, Orta Doğu'dan Avrupa'ya doğru giden ham petrol hacmi Ekim ayındaki günlük 1,07 milyon varilden, Aralık ayında neredeyse yarıya düşerek günde yaklaşık 570 bin varile geriledi.

Süveyş Kanalı'ndan geçen gemiler, Ukrayna'daki savaştan bu yana daha büyük bir stratejik öneme sahip oldu; çünkü Rusya'ya yönelik yaptırımlar Avrupa'yı dünyadaki Brent ham petrolünün üçte birini sağlayan Ortadoğu petrolüne daha bağımlı hale getirdi.

Ancak bir ham petrol tüccarı Reuters'e, Kızıldeniz nakliyesinin etkisini ayrı ayrı ölçmenin zor olduğunu söyledi. "Her yerde güçlü bir pazar var ama insanlar çok gergin" dedi.

hus1.jpg

HUSİLER NEDEN SALDIRIYOR?

İran destekli Yemen'deki Husiler, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşına yanıt olarak kuzey Yemen'i ve batı kıyı şeridini kontrol eden Kızıldeniz'deki gemilere bir saldırı başlattı.

Husiler, İsrail ile bağlantısı olduğu düşünülen gemileri hedef alarak Tel Aviv'i savaşı durdurmaya ve Gazze Şeridi'ne insani yardımın girmesine izin vermeye zorlamaya çalışıyor.

ABD ve İngiltere ise Husilerin ticari gemilere yönelik saldırılarına 'meşru müdafaa' haklarını kullandıklarını iddia ederek saldırılar düzenliyor. ABD Başkanı Joe Biden konuyla ilgili en son yaptığı açıklamada ülkenin Husilere yönelik saldırılarının Kızıldeniz'deki çatışmaları durdurmadığını kabul ederken, ABD'nin saldırılardan vazgeçmeyeceğini belirtmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN