'Dolar 37 lira olacak' dedi net tarih verdi! Gram altın ve döviz piyasasını takip edenler dikkat: Ünlü ekonomi yazarı açıkladı

'Dolar 37 lira olacak' dedi net tarih verdi! Gram altın ve döviz piyasasını takip edenler dikkat: Ünlü ekonomi yazarı açıkladı

Dolar kurundaki dalgalanmalar devam ederken ünlü ekonomi yazarı bu yıl içinde dolarda beklenilen seviyeleri açıkladı. Özellikle de “dolar 37 TL olacak” diyerek net tarihi belirtti. Ekonomi yazarının gram altın ve döviz piyasasına ilişkin söyledikleri yatırımcıları yakından ilgilendiriyor. İşte detaylar…

Yeni yılın ilk günlerinden itibaren hem döviz kurunda hem de altında yükselişler yaşandı. Yatırımcılar ilişkin yaşanan gelişmeleri yakından takip ederken ünlü ekonomi yazarı hem dolara hem de altınla alakalı önemli açıklamalarda bulundu. Gazete Duvar’da yer alan habere göre, ekonomi yazarı Süleyman Karan özellikle de dolar artışının o tarihten itibaren hızlanacağını söyleyerek, önümüzdeki günlerde dolarda 30 TL seviyelerine alışmaya başlanacağını ifade etti.

yeni-proje-2-001.jpg

“YEREL SEÇİMLERDEN SONRA ARTIŞ HIZLANACAK”

Ekonomi Yazarı Süleyman Karan, borsadaki dalgalı seyrin devam ettiğini ve yatırımcı sayısında ciddi düşüşler yaşandığını ifade ederek altındaki durumun ise dalgalı ama giderek yükselen bir çizgide olduğunu açıkladı. Döviz kurundaki duruma ilişkin yorumda bulunan Karan, doların özellikle yerel seçimler sonrasında artış oranının hızlanacağını çok mümkün olduğunu söyledi. Karan, konuya ilişkin şunları dile getirdi:

“Borsada dalgalı seyir sürer ve yatırımcı sayısında ciddi düşüş yaşanırken, altında dalgalı, ama yükselen bir trend takip ediliyor. Döviz cephesinde de ise zayıf ama istikrarlı bir yükseliş eğilimi devam ediyor. Bu eğilim sonucunda, geçen hafta ABD Doları 30 TL seviyesini test ederek tarihi zirveyi gördü. Euro ise 33 TL seviyesini aştı. Böylelikle, yılbaşından bu yana dolar/TL kuru yüzde 1.6 artış gösterdi. Doların özellikle yerel seçimler sonrasında artış oranının hızlanması çok mümkün. 2024 yılının son çeyreğine gelindiğinde, doların 35-37 TL aralığında olması beklenmeli. Euro ise 40 TL’yi test edebilir. Tabii burada Türkiye’nin ekonomik durumu kadar Fed’in politikaları ve küresel ekonomik eğilimler de önemli bir etmen olacak. Sonuç itibarıyla, gelecek hafta dolarda 30 TL seviyesine alışmaya başlayacağımız hafta olacak.”

yeni-proje-3-003.jpg

“EMEKLİLERİN YÜZDE 40’I AÇLIK SINIRININ ALTINDA MAAŞ ALIYOR”

Dünya genelinde 65 yaş üstü kişilerin yaşam koşullarının kötüye gittiğini ifade eden ekonomi yazarı ülkemizde de bu durumun aynı olduğunu ve Türkiye’deki satın alma gücüne bakıldığı takdirde emeklilerin neredeyse yüzde 40’ının açlık sınırının çok altında bir gelire sahip olduğunu söyledi. Karan, “Emeklilerin ekseri çoğunluğu ise yoksulluk sınırının çok çok altında bir maaş alabiliyor. Bu hafta emekli maaşlarına zam belli olacak ve konuşulan oranlar dikkate alındığında, biraz önce yaptığımız saptamada hiçbir değişiklik olmayacak” dedi.

yeni-proje-4-001.jpg

“SÜT FİYATLARI 50 LİRAYA DOĞRU GİDİYOR”

Pandemi den önceki süt fiyatlarından söz eden Karan, o dönem sütün bugünkü fiyatlara oranla en az yüzde 500 ucuz olduğunu belirterek o dönemin dahi doğru fiyatlandırmalar çizgisinde olmadığını söyledi. Karan, “O fiyatlama da doğru değildi ve belki de süt ve süt ürünlerinde bugün yaşanan krizin bir sebebi de o dönemde üreticilerin uyarılarına rağmen, doğru fiyatlandırma ve gerekli teşviklerin yapılmamasıydı. Sonuçta süt üreticileri, süt ineklerini mezbahaya gönderdi ve kriz başladı! Yakında rafta 35 TL civarında satılan sütü daha da pahalıya içeceğiz. Ulusal Süt Konseyi (USK), çiğ süt tavsiye fiyatının 22 Ocak’tan geçerli olmak üzere, üreticinin eline litre başına net 13.5 lira geçecek şekilde belirlenmesine karar verdi. Süt fiyatı geçen yılın temmuz ayında 11.5 TL olarak belirlenmişti. Duyuruda, soğutma, nakliye ve diğer cari giderler üretici tarafından karşılandığı takdirde, bu giderlerin üreticiye ilave olarak ödeneceği belirtildi. Ancak mesele, salt soğutma ve nakliye değil, sorunun temeli süt hayvancılığının temel girdilerindeki artış ve üreticilerin oligopol piyasa karşısında savunmasız olması. Siz bir de buna plansızlığı ekleyin, sonra da sütü daha da pahalıya içmeye hazırlanın!” açıklamasını yaptı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN