Konut satışında böylesi görülmedi! Kiracı sorunu bakın neye yol açtı: Kimse inanamadı

Konut satışında böylesi görülmedi! Kiracı sorunu bakın neye yol açtı: Kimse inanamadı

Gayrimenkul sektöründe büyük bir değişim yaşanıyor ve sektör uzmanlarına göre Türkiye tarihinde ilk defa devran tersine dönmüş durumda! Ev satışlarında kiracılı evler eskiden avantajlı bir konumda olduğu için kira geliri elde etmek isteyen ev sahipleri tarafından tercih edilirken, şimdi ise yüzde 25 zam sınırlamasıyla yetinmek istemeyen ev sahipleri gayrimenkullerini elden çıkarmaya çalışıyor ve bunu değerinden daha düşük bir fiyata yapıyorlar. Kiracılı ev satışlarındaki bu hareketlilik uzmanların dikkatini çekerken, kiracılı ev satın alanlara da yol gösterici bilgiler veriliyor. İşte ayrıntılar...

Kira fiyatlarındaki yüzde 25 zam sınırlaması, ev sahipleriyle kiracılar arasında anlaşmazlıkları artırmış durumda. Bu nedenle, ev sahipleri artık kiracıyı evden çıkarmak yerine evlerini elden çıkarmayı tercih ediyor ve hatta değerinden daha düşük bir fiyata satmayı göze alıyorlar.

Emlak uzmanlarına göre, kiracılı ev ilanlarında hızlı bir artış yaşanıyor ve gayrimenkul sektöründe yeni bir döneme girildiği belirtiliyor. Gayrimenkul uzmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, "Türkiye tarihinde ilk kez devran tersine döndü" diyerek, kiracılı evlerin eskiden favori olduğunu ancak şu anda cazibesini tamamen kaybettiğini ifade etti.

Emlakçı Bülent Akgül ise ev sahiplerinin düşük kira geliri nedeniyle "Evimizi satışa çıkarmak istiyoruz" dediklerini aktardı.

UZMAN İSİMDEN AÇIKLAMA

konut

Gayrimenkul uzmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, açıklamasında, "Şu anda mal sahipleri, içinde kiracı bulunan gayrimenkulleri yüzde 20'ye varan indirimlerle alıcıları çekmek istiyorlar. Örneğin, gayrimenkulün değeri 5 milyon TL ise, mal sahibi "Yüzde 20 avantajım var" diyerek fiyatı 4 milyon TL'ye düşürüyor ve içindeki kiracıyı kabul eden alıcı adayı varsa "Satışa hazırım" diyor. Yatırım amaçlı alan alıcılar bu fırsatı kaçırmıyor. Ancak, evde yaşamak isteyenler, örneğin evli çiftlerse, o ev için plan yapmamalılar" şeklinde konuştu.

Kiracılı ev satın alımlarında dikkat edilmesi gereken bir detay da 6 aylık süre olarak belirtiliyor. Evin yeni sahipleri, kiracıyı çıkarmak için tapu devrinden sonra hemen bir ihtar çekmeli ve kirayı kendilerine yatırmasını talep etmelidir. Eğer kira sözleşmesi 1 yıl daha devam ediyorsa, ev sahiplerinin beklemesi gerekmektedir. Eski kiracıysa çıkartma süresi 6 ay olurken, yeni kiracı ise bu süreyi beklemek zorundadır. Bu süre maksimum 1 yıl, bazen de 1,5 yıla kadar uzayabilir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN