Sadece 20 gün kaldı! Altında kâr etmek isteyenler için son şans... 20 gün sonra tüm zamanların rekoru geliyor

Sadece 20 gün kaldı! Altında kâr etmek isteyenler için son şans... 20 gün sonra tüm zamanların rekoru geliyor

Yurt içinde, gram altın fiyatı tarihi zirvelerini sürdürüyor ve Darphane'nin altın üretimi de rekor seviyelere ulaştı. 2023 yılının ilk yarısında üretilen altın miktarı, geçen yılın tamamını yakalamış durumda. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, yastık altında saklanan altınların artık daha fazla satıldığını ve geri dönüşte iki katı olarak tekrar yastık altına gittiğini belirtti. İslam Memiş ise gram altının tahmini fiyatı olarak 1800 seviyelerini öngörüyor. İşte detaylar...

Yılın ilk yarısında, ekonomik belirsizlikler, seçim ortamı ve doların yukarı yönlü hareket beklentisi, altın talebini artırdı. Bankacılık işlemlerinde uygulanan makasın yükselmesi, fiziksel altın talebinin artmasına neden oldu. Bu talep, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün altın üretimine yansıdı ve bu yılın ilk 5 ayında üretilen altın miktarı, geçen yılın tamamını yakaladı.

ALTIN İTHALATI 15 MİLYAR DOLARI AŞTI

erw.jpg

Piyasa uzmanları, yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda fiziksel altın talebinin canlı kalacağını ve yıllık rekorun kırılacağını öngörüyor. Bu hareket, altın ithalatında da rekor seviyelere ulaştı ve yılın ilk 5 ayında altın ithalatı 15 milyar doları aştı. Yurt içinde yerleşik gerçek kişilerin kıymetli maden depo hesapları ise altın üretimi ve ithalatına kıyasla daha yatay bir seyir izledi ve Mayıs 2023 itibariyle 595 milyar TL'ye ulaştı.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, gram altının bu yılın ilk yarısında yüksek getiri sağladığını ve yükseliş trendinin devam edeceğini tahmin ediyor. Memiş'e göre, gram altının kısa vadede 1550-1650 TL aralığında seyredeceği öngörülüyor ve Ağustos ayından itibaren gram altının 1800 TL seviyesine kadar yükselme ihtimali yüksek.

Bu süreçte, yastık altında saklanan altınların piyasaya geri döndüğü ve bu durumun altın üretimine yansıdığı belirtiliyor. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk'e göre, geçtiğimiz yıllarda yastık altında saklanan altınların bir kısmı bu yıl tekrar yastık altına döndü. Yıldırımtürk, bu durumun Merkez Bankası'nın satışı ve ithalatla birlikte gerçekleştiğini ifade ediyor. Talebin bayram sonrasında azalsa da devam ettiğini belirtiyor.

Altın talebindeki bu artışın Kapalıçarşı piyasasına da yansıdığı ve işlerin önemli ölçüde arttığı gözlenmiştir. Ancak, kuyumcular bu durumdan memnun değiller. Kuyumcular, işlenmiş altın ürünleri sattıklarında daha fazla kar edebildiklerini ifade ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN