Asgari ücrete seçim öncesi rekor ek zam! Asgari ücret açlık sınırının altında kaldı, ara zam hazırlıkları başladı

Asgari ücrete seçim öncesi rekor ek zam! Asgari ücret açlık sınırının altında kaldı, ara zam hazırlıkları başladı

İktidarın düşük faiz politikasına bağlı olarak ortaya çıkan yüksek enflasyon hâlâ devam ederken, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 8 bin 864 TL'ye ulaştı. Yoksulluk sınırı ise 29 bin TL'ye yaklaştı. Asgari ücret daha şimdiden açlık sınırının 360 TL altında kaldı. Seçimlere hazırlanan iktidarın, asgari ücrete ilave zam yapacağı iddia edildi. İşte, 2023 asgari ücret ara zam son dakika gelişmesi...

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (TÜRK-İŞ) 2023 Ocak ayına ilişkin açıkladığı açlık ve yoksulluk sınırı verileri, asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını ortaya koydu.

Buna göre, dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı, 8 bin 864 TL'ye yükselerek asgari ücretin üzerine çıktı.

Bir ailenin aylık kira, ulaşım, fatura, eğitim, sağlık, giyim gibi tüm harcamalarını kapsayan yoksulluk sınırı ise, ocakta 28 bin 875 TL'ye yükseldi. TÜRK-İŞ, bekar bir çalışanın toplam yaşama maliyetinin ise 11 bin 557 TL'ye çıktığını açıkladı.

2023 ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM OLUR MU?

Eski Ekonomi Bakanı Işın Çelebi, Mart ayında asgari ücrete yeni bir zam beklediğini söyledi.

Dünya'dan Özlem Ermiş Beyhan'a konuşan Çelebi, asgari ücretin gelecek yeni zam ile 10 bin TL olacağını ileri sürdü.

"Tahminime göre martta 10 bin TL seviyesine çıkarılacak" diyen Çelebi, "GSMH'den dar gelirlilerin aldığı pay yüzde 34'tü. Bu oran yüzde 25'e düştü. İnanılmaz bir gelir gerilemesi var. Bu toplumun huzurunu da tehlikeye atıyor" açıklamasında bulundu.

"ENFLASYONLA DAHA FAZLA GİDEMEYİZ"

Çelebi, "Türkiye'nin seçim sonrasında enflasyonla çok disiplinli bir politikayla mücadeleye girmesi gerek. Türkiye enflasyonla çok fazla gidemez. Rakamları indirdiğiniz zaman hayat pahalılığı sorununu çözemiyorsunuz. Çözüm; hep hastalık kalacak, parça parça kararlar alınacak şekilde aranıyor" yorumunda bulundu.

"2023 YILINI TOPARLAMAYA YETMEZ"

Seçimler sonrasında tüm Türkiye'yi zorlu bir dönem beklediğini ifade eden Çelebi, "Seçimden sonraki aylar 2023 yılını toparlamaya yetmez. 2024 sonuna kadar uğraşmak lazım. Seçim sonucu ne olursa olsun bir istikrar programı uygulamak gerekecek. Bütçede gelir gider dengesi kalmadı, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 70’in altına indi" ifadesini kullandı.

"ÖZEL KUR TALEBİNİ YANLIŞ BULUYORUM"

Sermayenin 'özel kur' talebi de değinen Çelebi, bunun yanlış bir talep olduğunu belirterek, "Özel kur taleplerini yanlış buluyorum. Kur masada belirlenmez, piyasada belirlenir. Piyasalarda kendi işleyişi içinde çözüm bulması gerekir. Kur korumalı mevduat kitlendi, yeniden cazip hale getirmek için faiz üst sınırı kaldırıldı. Bana göre günlük kararlar alınarak götürülmeye çalışılıyor" dedi.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN