Asırlardır buzdolabı kullanmıyorlar! Burası Afrika değil Kayseri… oraya saklıyorlar

Asırlardır buzdolabı kullanmıyorlar! Burası Afrika değil Kayseri… oraya saklıyorlar

Teknoloji ile birlikte değişen pek çok farklı alışkanlık hayatımız içerisinde yer edinirken o alışkanlık geçmişten günümüze kadar ulaştı. Asırlardır buzdolabı kullanmıyorlar. Turşu, salça, patates, soğan ve gilaburu gibi pek çok farklı yiyecek 1 yıl boyunca bozulmadan duruyor. İşte geçmişten günümüze ulaşan o alışkanlık…

Kayseri'nin Melikgazi ilçesine bağlı Ağırnas Mahallesi'nde yıllardır uygulanan Bu yöntem herkese şaşkına çeviriyor. Evlerin altında binlerce yıl öncesine dayanan oyma mağaralar halkın buzdolabı ihtiyacını karşılıyor. Birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapan o mabetler yiyeceklerin muhafazası için kullanılıyor. Soğuk hava deposu görevi gören bu mağaralar geçmişten günümüze kadar ulaşmayı başardı. Vatandaşlar mağaralarda turşu, salça, soğan gibi pek çok farklı yiyecekleri muhafaza ediyor. İşte geçmişten günümüze ulaşan o alışkanlık…


BUZDOLABINDAN DAHA ÖNEMLİ

DHA'ya konuşan, mahalle sakinlerinden 83 yaşındaki Kıymet Özkan, eskiden buzdolabı olmadığını belirterek vatandaşların turşu, peynir, sarma yaprakları ve daha birçok yiyecekleri mağaralarda sakladığını söyledi. İhtiyaç duyduklarında buradan çıkararak tükettiklerini belirten Özkan, şimdiki buzdolaplarından daha iyi olduğunu belirtti. Ürünleri Kayadan bozma mağaralarda muhafaza ettiklerini belirten Özkan, “Şu anda hala kullanıyoruz. İçinde gilaburu, turşu ve salçalar var. Geleneklerimizi hala yaşatıyoruz. Yiyeceklerimizi buz gibi yiyoruz. O yüzden sağlıklıyız. Buranın yerini buzdolabı tutmaz. Yiyeceklerimiz, mağarada bozulmadan yaklaşık 1 yıl kalıyor ve hiçbir şey olmuyor” sözlerine dile getirdi.


Mahalle sakini 92 yaşındaki Bahri Özkan ise önceleri buzdolabı olmadığını ifade ederek yiyecekleri ve suları soğuk olması için evlerin altındaki mağaralara koyduklarını vurguladı. Yazın harmanda bu ürünleri çıkararak tahta bardaklarla içtiklerini belirten Özkan, ürünleri buz gibi tüketebildiklerini aktardı. Şimdilerde yaprak, Gilaburu suyu, salça gibi ürünleri mağaralarda sakladıklarını ifade eden Özkan, çocuklarının da yiyeceklerini burada muhafaza ettiğini dile getirdi. Bahri Özkan, yiyeceklerini geçmişte oldukları gibi hala mağaralarda muhafaza ettiklerini aktardı.

Binlerce yıllık oyma mağaralarda yiyecekler, bozulmadan muhafaza ediliyor

İLK GÜNKÜ GİBİ TAZE KALIYOR

Mimar Sinan'ın 16 kuşaktan torunu ile evli olan 55 yaşındaki Hacı Duran Zengin ise mağaralar hakkındaki detayları paylaştı. Evlerin alt tarafında mağaralar olduğunu söyleyen Duran, bu mağaraların yazları serin kışları da sıcak olduğunu aktardı. Oraları depo olarak kullandıklarının altını çizen Zengin, çok önemli alanlar olduğunu vurguladı. Yazdan yaza geldiklerini ifade eden Hacı Duran Zengin, “İçeride patates, soğan, gilaburu, bulgur, buğday gibi yiyecekleri saklayabiliyoruz. İçerinin sıcaklığı buzdolabı gibi. Gıdalarımız donmayacak şekilde muhafaza ediyoruz. Geçen yıl patates aldım ve buraya bıraktım. Hala yiyoruz. Burası yiyeceklerimizi koruyor. Bozulmadan duruyor. Yiyecek buzdolabında bozulur, burada bozulmaz." ifadelerini dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN