Aydın'daki ihmal ders olmadı mı? Çok riskli asansörlere 'yetersiz ödenek' rötarı

Aydın'daki ihmal ders olmadı mı? Çok riskli asansörlere 'yetersiz ödenek' rötarı

Aydın'a bağlı Efeler'de Güzelhisar KYK Kız Öğrenci Yurdu'nda 25 Ekim'de gerçekleşen asansör kazasında, 15 öğrenci yaralanmış, Zeren Ertaş isimli öğrenci ise hayatını kaybetmişti. Karaman'daki bir üniversitede de asansör krizi yaşanıyor. Makine Mühendisleri Odası'nın 'çok riskli' olarak sınıflandırdığı 20 asansörün yenilenmesi işinin, 'ödenek yetersizliği' nedeniyle yapılamadığı öğrenildi. İhmaller silsilesi içinde 'Zeren Ertaş'ın ölümü ders olmadı mı?' sorusu tekrar gündeme geldi.

Biricik kızını KYK yurdundaki asansör faciasında kaybeden babanın ‘Çocuğumu devlete emanet ettim ama 25 gün bile bakamadılar’ sözleri büyük acının en vahim boyutunu öne çıkarmıştı. Mühendisler Odası'nın KARAR'a verdiği röportajda ‘Denetimde liyakat yok’ ifadelerine yer verildi. Bu kez Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nde riskli bulunan 20 asansörün yenilenmesi ise "ihaleye verilen tekliflerin, bu iş için ayrılan ödeneğin üzerinde olması" nedeniyle iptal edildiği öğrenildi.

Asansör kazalarına meydan verilen durumlara yönelik, MMO Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Yunus Yener, DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada, ödenek yetersizliği sebebiyle ihalenin iptal edilmesini, "vahim bir durum" olarak nitelendirdi.

20 ASANSÖR RİSKLİ BULUNDU

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne bağlı Makina Mühendisleri Odası Asansör Kontrol Merkezi, Karaman Belediyesi adına 19 Haziran tarihinde üniversitenin Yunus Emre Yerleşkesi içerisindeki asansörlerin periyodik kontrolünü yaptı.

Bu kontroller sonucunda, aralarında mühendislik ile fen fakültesinde de bulunan 20 asansör, kullanım açısından yüksek riskli bulundu. "Güvensiz" olarak sınıflandırılan bu tarz asansörlere, riski belirtmek için kırmızı renkte etiket yapıştırılıyor.

yeni-proje-17-002.jpg
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi

Bunun üzerine de Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, asansörlerdeki riski gidermek için çalışma başlattı. Üniversiteye bağlı Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı, 15 Eylül'de "KMU Asansörleri Revizyon Yapım İşi" başlığıyla bir ihale açtı.

İhale kapsamında söz konusu asansörlerin mavi renkle etiketlendirilmesi amaçlandı. Bu etiket, can güvenliği için hafif kusur oluşturacak asansörleri belirtmek için kullanılıyor. Bu asansörlerin sorunlarının giderilmesi için 12 aylık süre tanınıyor, ardından da yeşil etiket takılıyor.

Kamu İhale Kurumu'na bağlı Elektronik Kamu Alımları Platformu'nda (EKAP) yer alan bilgiye göre, riskli asansörler için 28 Eylül'de üniversitede yapılan ihale iptal edildi. İptal nedeni, "Bütün tekliflerin alıma ayrılan ödeneğin/yaklaşık maliyetin çok üzerinde olması" şeklinde açıklandı. Bu gerekçe, ödenek yetersizliğine işaret ediyor.

yeni-proje-16-001.jpg
MMO Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Yunus Yener

YUNUS YENER: VAHİM BİR DURUM

MMO Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Yunus Yener, DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada, ödenek yetersizliği sebebiyle ihalenin iptal edilmesini, "vahim bir durum" olarak nitelendiriyor.

"Bu sözün bittiği yerdir" diyen Yener, can güvenliğini tehdit eden bu tarz asansörlerin onarımının süre kaybedilmeden yapılmasının zorunlu olduğunu dile getirdi.

'KAMUSAL ALANLARDA MALİYETTEN KAÇINILMAMASI LAZIM'

Yener, idarelerin güvenli asansörler için maliyetten kaçınmaması gerektiğini söylüyor:

"İnsan canının olduğu yerde paradan imtina edilmemeli. Aydın'da yaşanan kaza, büyük bir ihtimalle asansörü güvenli şekilde çalıştıracak güvenlik ekipmanının iptal edilmesi sonucunda gerçekleşmiştir. Özellikle toplu bulunan yerlerde, kamusal alanlarda maliyetten kaçınılmaması lazım."

yeni-proje-15-001.jpg
Zeren Ertaş'ın son yolculuğu

AYDIN'DA ZEREN ERTAŞ HAYATINI KAYBETTİ

Aydın'a bağlı Efeler'de Güzelhisar KYK Kız Öğrenci Yurdu'nda 25 Ekim'de gerçekleşen asansör kazasında, 15 öğrenci yaralanmış, Zeren Ertaş isimli öğrenci ise hayatını kaybetmişti. 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Ertaş için birçok kentte protestolar düzenlenmişti. Genç kadının yaşamını yitirmesinin ardından son günlerde KYK yurtlarından benzer kazaların yaşandığı kamuoyuna yansımıştı.

SON KAZA RİZE'DE YAŞANDI

Son kaza 5 Kasım'da Rize'deki Ayder Kız KYK Yurdu'nda gerçekleşmişti. Gençlik ve Spor Bakanlığı 2024 yılı bütçe görüşmelerinde muhalefet "Öğrenci yurtlarının bakım ve onarımlarının yapılması" amacıyla bakanlığın bütçesine 100 milyon TL'lik ödenek eklenmesi talebinde bulunmuştu.

Ancak bu istek, AK Parti ve MHP'li vekillerin oyları ile reddedildi.

yeni-proje-18-001.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN