Bunu duyan bir daha ağzına sürmeyecek! Sessiz katiller kanser hücrelerini virüs gibi yayıyormuş! Lösemi, cilt, kolon…

Bunu duyan bir daha ağzına sürmeyecek!  Sessiz katiller kanser hücrelerini virüs gibi yayıyormuş! Lösemi, cilt, kolon…

Bilim insanları öyle bir keşfe imza attı ki bunu duyan bir daha ağzına sürmeyecek. Kanser hücrelerine resmen virüs gibi yayıyormuş. Çok seven bile yanından geçmeye korkar olacak. İşte kanser hücrelerine virüs gibi yayan o besin…

Çağımızın hastalığı olarak bilinen kanser araştırmaları her geçen gün yeniliğe imza atıyor. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar doğrultusunda gözler bu kez de kabuklu deniz canlılarına çevrildi. Bilimsel çalışmalar hız kesmeden devam ederken kanser hastalığı üzerindeki korkutucu ihtimal herkesin korkulu rüyası olacak. İşte kanser hücrelerine virüs gibi yayan o besin…

KANSERİ BULAŞTIRIYOR

Vücudumuzu virüs gibi saran kanser hücreleri kıyamet senaryolarını aratmayacak bir ihtimal ile herkesi korkuttu. Geçtiğimiz hafta yayınlanan bir araştırma sonucunda kabuklu deniz hayvanları arasında sessizce yayılan lösemi benzeri bir kanser türünün 2 versiyonu tespit edildi.

kabuklu-deniz-urunleri.jpg

Bulaşıcı tümör hücrelerinin istiridyeler tarafından alınmadan önce mikroskobik bakteriler gibi suda serbestçe yüzlüğünü ifade eden uzmanlar, virüslerin konakçılarda çoğaldığını söyledi. Bu yayılım türünün köpeklerin çiftleşmesi ile ortaya çıkan kanser hücrelerinin birbirine geçmesine benzediğini ifade eden uzmanlar, bulaşıcı kanser türünün dünyada sayılı hayvanda ortaya çıktığını aktardı.

FARKLI TÜRLERİ OLABİLİR

Kabuklu deniz canlıları üzerinde yapılan araştırmalar doğrultusunda insanlar için potansiyel tehdit oluşturan kabuklu deniz hayvanları üzerinde yapılan son keşif herkese korkuttu. Bu canlılar üzerinde daha fazla kanser türünün olduğunu ifade eden uzmanlar, Bilim insanlarının şimdiye kadar Nadir durumlarda kanserin insandan insana bulaştığını gözlemlediğini aktardı. Hamilelik sırasında kanser hastalığının çok az sayıda bebeklere geçtiğini belirten uzmanlar, 2016 ile 2021 yılları arasında İspanya, Portekiz, Birleşik Krallık, İrlanda ve Fas dahil olmak üzere 11 ülkede istiridyeye benzeyen yenilebilir yumuşakçalar olan 7.000 midyeden örneklenen tümör genlerini sıraladı.

midye-salata.jpg

SESSİZCE YAYILIYORMUŞ

Yayınlanan araştırmalar doğrultusunda yüzyıllardır kabuklu deniz hayvanları arasında sessizce yayılan lösemi benzeri bir kanser türünün 2 versiyonu olduğu tespit edildi. Birleşik Krallık’taki Wellcome Sanger Enstitüsü’nden biyolog Dr. Adrian Baez-Ortega liderliğindeki ​​araştırmacılar, Kanser hücrelerinin dna'sının yanı sıra onları barındıran hayvanların da haritasını çıkardı. 2000'li yıllar da görülen yüz binlerce genetik mutasyon tespit edilirken tümör hücrelerinin genetik dönüşümünün takip edilerek yumuşakçalardaki kanserin hayvanlardaki diğer bulaşıcı kanserlerden farklı oldukları ortaya çıktı.

midye.jpg

BİNLERCE YILDIR DEĞİŞİM GÖSTERİYOR

Moleküler araştırmacı Dr. Alicia Bruzos, iki bağımsız bulaşıcı kanserim varlığının ortaya çıktığını belirterek farklı türlerin de mevcut olabileceğinden şüphelendiklerini söyledi. Farklı bulaşıcı kanser türlerinin daha geniş değerlendirilmesi gerektiğini aktaran uzman isim, tümörlerin gelişmesi ve uzun vadede hayatta kalması için gerekli koşulların uzmanlara fikir verebileceğini aktardı.

Hayvanlarda keşfedilen tümörler hakkında açıklamalarda bulunan Dr. Daniel Garcia-Souto “Bu kanserler, muhtemelen yüzlerce veya binlerce yıldır aşırı kromozomal değişikliklere ve sürekli genetik yeniden yapılanmaya maruz kalıyor; bu da, kanserlerin uzun vadede hayatta kalabilmek için kararlı genomlara ihtiyaç duyduğu teorisine meydan okuyor.” dedi.

midye-kabuklu.jpg

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmaların insanlarda olduğu gibi çeşitli türlerin hayvanlarda da görüldüğü açıklandı. Lösemi benzeri kanserin bazı versiyonlarının görülebileceğini ifade eden uzman isimler insanlarda da kanserin bulaşıcı olduğunu önceden tespit ettiklerini aktardı. Bu durumun yalnızca tıbbi veya araştırma ortamlarında cildin koruması ihlal edildiğinde ortaya çıktığı ifade edildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN