Çiftçiler bu sene aç kalacak! El Nino, ayçiçeği tarlalarını kuruttu...

Çiftçiler bu sene aç kalacak! El Nino, ayçiçeği tarlalarını kuruttu...

Türkiye'de yaşanan yüksek sıcaklık nedeniyle ekinlerin durumu tehlikeye girdi. Ayçiçeği üreticileri sıcaklığın nedeniyle mağduriyet yaşarken isyan bayrağını çekti. Yaşanan kuraklık tarlaların suyunu çekmesiyle birlikte ekinler telef oldu. İşte tüm detaylar...

Ayçiçeğinin yoğun bir şekilde üretildiği bölgelerde yüksek sıcaklık nedeniyle çiftçiler ekinlerini kaybetti. Trakya'da yaşanan olayda kuraklık sonucu tarlalarda yer alan ayçiçekleri kurumaya başladı.

ÇİFTÇİLERİN ELİ AYAĞINA DOLANDI

Trakya'nın yanı sıra Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli genelinde kuraklık yaşanıyor. Yapılan incelemeler sonucunda ayçiçek yağı hasadında yüzde 70 oranında verim kaybı yaşandığı gün yüzüne çıktı. Çiftçilerin moralini bozan bu durum karşısında ortaya çıkan maaliyet kaybının altından nasıl kalkacağı tartışılıyor.

Yüksek miktarda paraların döndüğü tarlalarda yaşanan kuraklık sorununun yanı sıra tohumlardan dolayı kaynaklı olduğu da ifade ediliyor. Trakya'da yaşanan kuraklık sonucu telef olan ekinlerin Türkiye'yi de etkileyeceği konuşuluyor. Türkiye genelinde 1 milyon 550 bin tonluk ayçiçek üretiminin 750 bin tonluk kısmı Trakya'dan karşılanıyordu.

turkiye-41-yilin-en-kurak-ikinci-tarim-donemini-yasiyor-1-ixcf65pt.jpg

KURAKLIK ÇİFTÇİLERİ VURDU

Yaşanan olayın üzerinde Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, kuraklık ve ekinler hakkında detayları paylaştı. Tarladan 250 kilogram ürün alınması gerekirken yaşanan kuraklık sonucunda 100 kilogramın bile alınmadığını belirtti.

Açıklamaların devamında ise, "Özellikle Kayı, Karaevli, Gazioğlu, Husunlu ve Çorlu'da verim kaybı çok daha yüksek. Toprağın altı kuru kalınca ürünler yandı. Tekirdağ'daki çiftçilerin neredeyse tamamı ayçiçek ve buğday ekimi ile uğraşır. 6 bin üyemiz var ama ne yapacağımızı inanın bilmiyoruz." sözlerine yer verdi.

inside-of-a-field-of-dried-sunflowers.jpg

YÜZDE 70 VERİM KAYBI

Trakyalı çiftçilerin mağdur olmasıyla birlikte tek sorunun kuraklık olmadığı belirtiliyor. Paylaşılan iddialara göre kuraklık dışında tohumların da kalitesiz olduğu paylaşıldı. Babaeski Ziraat Odası Başkanı Şahin Arslan tarafından yapılan açıklamalarda Trakyalı çiftçilerin 145 kodlu ABD menşeili firmanın tanıttığı tohumu kullandığını söyleyerek, "Hibrit tohum adaptasyon ve yağ oranı açısından daha verimli ancak 145 kodlu tohum bu yıl ki kuraklığa uyum gösteremedi. Belki diğer tohumlardan ekmiş olsak bu sorun yaşanmayacaktı. Mağdur arkadaşlarımız arasında hasar tespit davası açanlar olacaktır. Bizim bölgemizde 7 bin 500 dekarlık alanda ekim yapılırken, hasat dönemde yüzde 70'lik verim kaybı bekliyoruz" şeklinde cümlelerini tamamladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN