Elinde gram altın olanlar dikkat: Dolandırılmış olabilirsiniz! Gramajı hemen kuyumcuda kontrol ettirin

Elinde gram altın olanlar dikkat: Dolandırılmış olabilirsiniz! Gramajı hemen kuyumcuda kontrol ettirin

Son yıllarda Türk lirasında yaşanan yüksek değer kaybı ile vatandaşlar birikimlerini altın ve döviz tarafına kaydırırken, orta ve düşük gelirli vatandaşların aylık maaşlarından kalanlar ile en yoğun tercih ettiği yatırım aracı gram altın oldu. Gram ve yarım gram olarak paketlenen altınların gerçek değerinde paketlenmediği ve gramaj olarak daha düşük tutularak altın alan vatandaşların zarar ettiği iddia edildi. İşte detaylar...

Sosyal medyada paylaşılan bir videoda kuyumcu, paketlenmiş şekilde 100 tane yarım gramlık altının terazide eksik çıktığını belirtirken, toplamda 50 grama denk gelmesi gereken altınların 49,75 gram olarak ölçüldüğünü ve 0.25 gramlık bir aldatmaca olduğunu duyurdu.

kuyumcu-sahte-altin-satar-mi.jpg

ALTIN KAÇ AYAR OLURSA OLSUN GRAMAJI DEĞİŞEMEZ

Söz konusu durumun açık bir aldatmaca olduğunu ve üretici firmanın sorumlu tutulması gerektiğini belirten uzmanlar, altının ayarı kaç olursa olsun terazide herhangi bir değişiklik yaşanmayacağını belirtti.

HalkTV'de yer alan habere göre, piyasalarda satılan gram ve türevi altınlar, altın madenine saf haliyle şekil vermenin güç olması nedeniyle ufak miktarda sertleştirici elementler ile karıştırılıyor.

Türkiye'de saflık oranlarına göre altın türleri, 24 ayar = 995, 22 ayar = 916, 18 ayar = 750, 14 ayar = 583 ve 8 ayar = 333 derece saflık oranına sahip olmak zorunda.

Örneğin 1 gramlık 24 ayarlık bir altında bulunan saf altın miktarı 0,995 gram olurken, geriye kalan 0,005'lik bölümü ise şekil vermek amacıyla katılan değersiz madenler oluşturmakta.

sahte-gram-altin-anlama-yontemi.jpg

ALTIN TERAZİDE YAZAN AĞIRLIK KADAR GELMEK ZORUNDA

Uzmanlar, bu nedenle altının ayarı ne olursa olsun terazide yarım gramlık altının tam olarak yarım gram, bir gramlık altının ise tam olarak bir gram gelmesinin şart olduğunu, aksi taktirde kullanıcının dolandırıldığını belirtti.

0,5 gram bir külçe altın hangi ayarda üretilirse üretilsin, 0,5 gram gelmelidir. 995 saflıkta üretilen bir altın tartıda 0,4975 gram gelmemekte. Bu oran, altının içindeki saf altın miktarını işaret eden bir değer olarak dikkat çekerken, geriye kalan 0,0025 gram ise altına eklenen diğer madenleri göstermekte.

sahte-gram-altin-nasil-anlasilir.jpg

MUTLAKA ALTINLARINIZI KONTROL EDİN

Söz konusu durumun açık bir 'dolandırıcılık' vakasına işaret ettiğini belirten kuyumcular, kuyum atölyelerinde ağırlık yapmaması amacıyla tozların dahi rutin olarak alındığını, herhangi bir altın ürününün hassas tartıda gramaj olarak hatalı gelme durumunun mümkün olmadığını vurguladı.

Uzmanlar, vatandaşlara aldıkları altınları hassas terazi aracılığı ile kontrol etmelerini tavsiye ederken, pakette belirtilen gramaj miktarının hatalı olduğu durumlarda ise bir an önce altının alındığı kuyumcuya başvurulması gerekiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN