Kirada oturanlar dikkat! Bunu bilmeden kira artışı yapmayın: Uzmanlar açıkladı

Kirada oturanlar dikkat! Bunu bilmeden kira artışı yapmayın: Uzmanlar açıkladı

Kirada fahiş fiyat artışlarına fren getirme amacıyla yapılan düzenleme kapsamında, yüzde 25 artış sınırı uzatılmıştır. Bu düzenlemeyle birlikte, kiracıların ve ev sahiplerinin bazı hakları vardır. İşte o haklar...

Kira artışlarıyla ilgili düzenleme, ev sahiplerini ve kiracıları yakından ilgilendiren bir konudur. Bu düzenleme, kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlamakta ve 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatılmıştır. Ev sahipleri, bu oranın üzerinde zam yapamayacak ve kiracıları zorla çıkaramayacaktır. Ayrıca, tahliye davaları da reddedilecektir.

KİRACILARIN DİKKAT ETMESİ GERKENLER

2

Kiracılar, kira dönemi geldiğinde yüzde 25 artış yapabileceklerdir. Ancak beşinci yılını dolduran kiracılar için bu oranın üzerinde artış yapılması mümkün olabilecektir. Ev sahipleri, yüzde 25'in üzerinde kira talep etmeleri durumunda kiracılar bu talebi kabul etmeyebilir ve ödemeleri banka hesabına yapmak zorunda kalabilirler. Öte yandan, ev sahiplerinin kira ödemelerinin yapılmadığını iddia etmek için banka hesaplarını kapatmaları durumunda, kiracılara yeni hesap bilgileri verilmesi zorunludur. Ev sahipleri bu bilgileri ısrarla paylaşmazlarsa, kiracılar PTT hesapları aracılığıyla ödeme yapabilir veya mahkemeye başvurarak ödeme yerinin tayin edilmesini isteyebilirler. Elde ve belgesiz ödeme yapmaktan kaçınılmalıdır.

Düzenleme eşyalı ve eşyasız evler için geçerlidir, yani bu ayrım söz konusu değildir. Yeniden inşa ve imar amacıyla boşaltılan taşınmazlarda, bu işlemler tamamlandıktan sonra öncelikle aynı kiracıya teklif götürülmesi gerekmektedir. Ev sahibi, taşınmazı başkasına kiraya verirse eski kiracısına 1 yıllık kira bedelini ödemek zorundadır.

Kira artışı yılda bir defa olabilir ve yüzde 25'in dışında artış yapılamaz. Eğer bu konuda sorun yaşanıyorsa, ALO 175, CİMER, Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı gibi ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına şikayette bulunulabilir. Ayrıca, tüketici mahkemelerine başvurulabilir ve dava açılabilir.

Bu düzenleme ev sahipleri ve kiracılar arasındaki ilişkileri düzenlemek ve taraflar arasında adil bir denge sağlamak amacıyla yapılmıştır.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN