MEB'in yeni yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı: Eğitimde izleme ve değerlendirme düzenlemesi

MEB'in yeni yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı: Eğitimde izleme ve değerlendirme düzenlemesi

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlerin ortak değerlendirme yapabilmelerini sağlamak için birden fazla şubede okutulan derslerin sınavlarının ortak yapılmasını esas alacak. Bu karar, Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği'nin Resmi Gazete'de yayımlamasıyla hayata geçiyor. Yönetmeliğe göre, okullarda sınav haftası uygulaması yapılacak ve sınav tarihleri öğretim yılı başında ilan edilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, ölçme ve değerlendirme yönetmeliği ile ilgili yeni düzenlemeleri Resmi Gazete'de yayımlayarak yürürlüğe soktu. Yönetmelik kapsamında, okullarda sınav haftası uygulaması yapılacak ve sınavların hangi tarihlerde yapılacağı öğretim yılı başında ilan edilecek. Sınav tarihleri, okullar tarafından e-Okul üzerinden duyurulacak.

Yeni yönetmelik, uygulamalı sınavlar hariç, birden fazla şubede okutulan derslerin sınavlarının ortak yapılmasını esas alıyor. Bu sayede öğretmenlerin ortak değerlendirme yapmaları mümkün olacak. Okullarda yapılacak ortak yazılı sınavların soruları, konu soru dağılım tablosuna göre hazırlanacak. Konu soru dağılım tablosu, il sınıf/alan zümreleri ve Ölçme Değerlendirme Merkezi Müdürlüğü tarafından oluşturulacak.

BAKANLIKTAN ORTAK SINAV AÇIKLAMASI

Bakanlık, öğretim yılı başında hangi sınıf ve derslerden ortak sınav yapılacağını duyuracak. Ülke, il/ilçe genelinde yapılmayan tüm sınavlar okullarda ortak sınav olarak yapılacak. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından, yoğunlaştırılmış eğitim programı uygulanan sınıflar ile işletmelerde mesleki eğitime öğrenci gönderilen sınıflarda ve mesleki eğitim merkezlerinde ortak sınav yapılmayacak.

8.jpg

İl/ilçe genelinde hangi sınıf ve derslerde ortak sınav yapılacağına, ilçe Milli Eğitim Müdürleri Kurulu tarafından karar verilecek. Ortak yazılı sınavlar okullarda öğretmenler tarafından uygulanıp değerlendirilecek.

Bu düzenlemelerle, öğrencilerin eşit ve adil bir şekilde değerlendirilmesi hedefleniyor. Ayrıca, öğretmenlerin ortak değerlendirme yapabilmesiyle birlikte öğrencilerin daha nitelikli bir eğitim almaları hedefleniyor.

OYUN TEMELLİ DEĞERLENDİRMELER

Okul öncesi ve ilkokul 1, 2, 3 ve 4. sınıflarda öğrencilerin akademik ve sosyal gelişimleri sürekli takip edilecek. Bu takip, öğretmen rehberliğinde gerçekleştirilen bireysel ve grup etkinliklerine katılım gözlem formları, oyun temelli değerlendirmeler ve ölçme araçları ile yapılacak.

İlkokul 4. sınıflarda yazılı sınav saati uygulaması yapılmayacak ve öğrenci notları öğrenci gelişim dosyasına göre verilecek. Sınav haftalarında ders işlenmeye devam edilecek. Her dönemde her dersten iki sınav yapılacak. Altı ve üzeri saat sayısına sahip derslerde, il sınıf/alan zümreleri tarafından alınan karar uyarınca üçüncü sınav yapılabilecek.

Sınav sonrası öğrenci eksiklikleri tespit edilerek, sınav analizleri gerçekleştirilecek. Konu ve kazanım eksikliği görülen öğrencilerin durumu, ders öğretmenleri ve eğitim kurumu sınıf/alan zümreleri tarafından yeniden değerlendirilecek ve sınıf içi telafi uygulaması yapılacak.

UYGULAMALI DİL SINAVLARI

Türkçe/Türk dili ve edebiyatı ile yabancı dil derslerinin sınavları, dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini ölçmek için hem yazılı hem de uygulamalı olarak yapılacak.

İlkokullarda öğrencilerin Türkçenin doğru ve güzel kullanımını geliştirmek amacıyla özel olarak geliştirilen ölçme araçları kullanılarak dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerinin izlenmesi ve geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılacak.

Öğretmenler, ünite/tema ve/veya konu sonlarında öğrenciye geri bildirim vermek amacıyla kısa süreli sınavlar yapabilecek. Ancak bu sınavlar notla değerlendirilmeyecek. Bu sayede öğretmenler, öğrencilerin gelişimlerini daha yakından takip edebilecek ve gerektiğinde müdahale edebilecekler.

9.jpg

İLLERİN EĞİTİMDEKİ GELİŞİM DURUMLARI İZLENECEK

Öğrencilerin üst düzey düşünme becerilerinin izlenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi (ABİDE) araştırması yapılacak. Bu araştırma, iki yıllık döngüler halinde yapılarak, il düzeyinde öğrencilerin gelişimleri izlenecek ve raporlar hazırlanacak. Türkçenin korunması ve geliştirilmesi amacıyla da öğrencilerin dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerindeki gelişimleri iki yıllık döngüler halinde izlenecek ve ülke geneli raporlar hazırlanacak.

Öğretim programlarının etkisinin öğrencilerin akademik çıktıları üzerinden görülebilmesi için okul tabanlı izleme araştırmaları yapılacak. Bu araştırmalar sayesinde öğrencilerin belirlenen derslerde kazandıkları bilgi ve beceriler takip edilecek, öğrenci ve öğretmenlere geri bildirim verilecek.

Uluslararası izleme araştırmaları PISA ve TIMSS ile de ülkenin eğitimdeki gelişimi uluslararası düzeyde izlenecek.

Öğretmenlerin niteliklerinin geliştirilmesi amacıyla illerde kurulan ölçme değerlendirme merkezleri etkin hale getirilecek. Bu merkezler aracılığıyla süreç odaklı ölçme ve sınıf içi ölçme değerlendirme çalışmalarının etkinliği artırılacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN