Megakentte deprem göçü başladı! O ilçelerde kiralar dip yaptı: Akın akın gidiyorlar

Megakentte deprem göçü başladı! O ilçelerde kiralar dip yaptı: Akın akın gidiyorlar

Türkiye'nin en kalabalık nüfusuna sahip kenti İstanbul'da deprem paniği yaşanıyor. İstanbul'da ikamet edenler hızla şehri terk etmeye başladı. Kiralar düşüyor. Deprem sebebiyle İstanbulluları saran korkunun ortaya çıkardığı bir etki de şehrin nüfusunu azaltmak olacak gibi görünüyor.

Türkiye'nin doğusunu etkileyen deprem felaketi beklenen Marmara Depremi'nden duyulan korkuyu öyle artırdı ki İstanbul halkı deyim yerindeyse "göç hazırlığında" Binalarını yeniletmek ve sağlam zeminli bölgelere göç etmek arasında tercih yapan İstanbulluların pek çoğu şehrin kuzeyine ve diğer kentlere göç etmeye başladı. Diğer kentlere göç eden İstanbulluların yoğunluğu şehrin nüfusunu düşürecek gibi görünüyor.

Çok sayıda İstanbullu oturduğu binaların depreme karşı dayanıklılığımı öğrenmek için araştırma içine girerken büyük bir kısmı da diğer kentlere göç etmeye başladı.

İstanbulluların göç ettiği bölgeler arasında Karadeniz ve Ege bölgesi başı çekiyor.

"Sahil kısmı komple boşalıyor." diyen nakliyeciler talep patlaması yaşandığını belirtirken emlak danışmanları ise "İstanbul nüfusu azalacak" öngörüsünde bulunuyor.

53122.jpg

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından tüm yurt bölgelerindeki fay hatlarını ve deprem riskini araştırmaya başladı.

Binalarının güvenliğiyle ilgili endişe duyan halk çareyi sağlam zeminli bölgelere göç etmekte buluyor.

Depremin ardından hem şehir dışına hem şehrin kuzeyine taşınan İstanbullular kendini güvence altına almaya çalışıyor.

1335914-7d977b6551b384afd4252b16ba33b8db-640x640.jpg

20 YILIN EN YÜKSEK GÖÇ ORANI

ATV'de yer alan habere göre deprem korkusu sebebiyle İstanbul'dan taşınmalar son 20 yılın en yüksek oranını yaşıyor.

Emlak danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, "İstanbul'da şu anda ciddi anlamda bir göç başladı. Şu anda insanlar İstanbul'u bir an önce terk etme isteğindeler. Taleplere yetişemiyoruz." dedi.

Başaran "Özellikle memlekete gidenler, iki tane evi olup da, İstanbul'u bırakıyor" şeklinde konuştu.

chpden-beton-ormani-raporu-akpli-yillarda-2-milyar-1549980141.jpg

"SAHİL KISMI KOMPLE BOŞALIYOR"


İstanbul yıllardır her yerden göç alan bir metropol olmasına karşın deprem felaketinden sonra durum tamamen değişti. Deprem riski olan bölgelerden diğer kentlere göç başladı.

Nakliyeciler "Sahil kısmı komple boşalıyor. Birçok kişi şehir dışına taşınıyor." derken Psikolog Doç. Dr. Mehmet Şakiroğlu ise "Kendinize biraz zaman verip, rasyonel ve mantıklı seçimler yapınız. Panik halinde değil, mantığınızla hareket etmenizi öneriyorum." dedi.

60896f075542813170f15ebe.webp

KADIKÖY VE MODA GÖZDEN DÜŞTÜ


Emlak danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, İstanbul'da yaşanan göç dalgasını yorumlayarak "Kadıköy mesela çok dikkat çekici. Çünkü eski tipli çok fazla evler var. Moda... Her zaman için favoridir. Fakat şu anda Moda'da oturan insanlar inanılmaz panik halde." ifadelerini kullandı.

istanbul-sehir1.jpg

EV FİYATLARINDA DÜŞÜŞ


İstanbul'da yaşanan iç ve dış göç hareketi riskli bölgelerde ev fiyatlarının düşmesine yol açtı. İnsanların çadır ve konteyner için boş arsa veya tarla arazisi aldığı ifade edilirken mikrofon uzatılan bir vatandaş "Ben İstanbul'da yaşıyor olsaydım İstanbul'u terk ederdim, kaçardım yani" diyerek fikrini dile getirdi.

634e7903fe542e8e97f78d4a.webp

NAKLİYE FİRMALARINA TALEP ARTTI

Nakliyeciler "Depolama talebi çok var. Şehir dışına taşınanları yetiştiremiyoruz. Karadeniz ve Ege bölgesine çok ciddi bir talep var" şeklinde konuşurken emlak danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, evindeki eşyalarını bırakıp Ankara'da daha küçük bir eve geçme kararı almış bir aileyi örnek göstererek "Göç eden aileler daha küçük evlere taşındıkları için evdeki eşyaları arttı. Bu yüzden aileler evde artan eşyalarını depolara kaldırmayı tercih ediyor. Taşınmaların da artmasıyla birlikte nakliye firmalarına talep arttı. İstanbul'dan gidenler genelde kuzey bölgelerini tercih ediyor." dedi.

trabzon.jpg

"İSTANBUL NÜFUSU AZALACAK"


Başaran, "Dolayısıyla şu anki süreçte zannediyorum İstanbul nüfusu git gide bu noktada azalacak" diyerek öngörüsünü dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN