Türkiye'den başladı 104 ülkeye ulaştı! Resmen servet ediyor! Getirisi ise TL ile değil dövizle oluyor

Türkiye'den başladı 104 ülkeye ulaştı! Resmen servet ediyor! Getirisi ise TL ile değil dövizle oluyor

Ege Bölgesi'nin en önemli üretim şehirlerinden olan Manisa’da bu işe başlayan 50 milyon dolar kazanıyor. 50.000 üreticinin emek emek yetiştirdiği o ürünler 104 ülkeye ulaştırılıyor. Getirisi ise TL ile değil döviz ile oluyor. İşte konu hakkında ki tüm detaylar…

Üretim ülkesi olan Türkiye'nin dört bir yanında çiftçiler emek emek çalışıyor. Hasat sezonu için kolları sıvayan emekçiler Ege Bölgesi'nin üretim gözdesi Manisa'da çalışmaya başladı. Manisa'da üretilen üzümler dünyanın dört bir yanına ulaşırken ülkeye getirisi ile ise dövizle oluyor. Binlerce işçinin ince ince topladığı üzümler Avrupa ülkelerine gönderilirken Türkiye'nin üzüm ihtiyacının da %40'ını karşılıyor. İşte konu hakkında ki tüm detaylar…

YILDA 1,5 MİLYON TON

Manisa'da üretilen üzümlerin yıllık ortalama 1,5 milyon ton yaş, 300.000 ton kuru üzüm olarak satışa çıkarıldığı belirtildi. Türkiye'nin üzüm üretiminde önde gelen illerinden olan Manisa hasat ve kurutma işlemi için çalışmalara başladı.

manisa-uzum.jpg

Türkiye İstatistik Kurumu verileri doğrultusunda 890.000 dönüm üzüm bağının bulunduğu Manisa'da ülkenin ortalama 4 milyon tona ulaşan üzüm üretiminin yaklaşık %38'ini buradan karşıdan da aktarıldı.

50.000 ÜRETİCİ ÇALIŞIYOR

Yılda ortalama 1,5 milyon ton yaş ve 300.000 ton kuru üzüm üretimi yapan Manisa yıl boyunca bağlarına da özenle bakan 50.000 üreticiyi bünyesinde barındırıyor. Kışın asmayı budayan üreticiler hasar gören bağ direklerini ve asma telleri onarıyor.

uzum-toplama.jpg

Mart ve Nisan ayına geldiğimizde ise toprakta gübreleme işlemine devam eden üreticiler asma diplerine çabalayarak toprağı havalandırıyor. Haziran ve Temmuz aylarında ise zirai mücadelenin yapıldığı bağlarda Ağustosta başlayan bağbozumu, mevsim şartlarına göre Eylül ayına da uzuyor.

GÜN DOĞUMU İLE BAŞLIYOR

Öğle vaktinin sıcak saatlerine kalmamak için gün doğumu ile hasat işlemeye başlayan üreticiler ve mevsimlik işçiler bağ bozumunu sonbahar yağmurlarına bırakmadan tamamlamak için canla başla savaşıyor. Bağlardan kesilen üzümlerin traktörleri yüklenme işleminin ardından sergilere taşınarak özel bir yıkama işleminden geçiriliyor.

uzum-sergi.jpg

Ürünlerin daha parlak görünmesi ve güneşin yakıcı ışınlarından korunması için su, zeytinyağı ve posata adı verilen potasyum karbonat karışımı ile yıkanan üzümler 8-10 gün arasında sergide bekletiliyor. Oluşacak yağmur ve çevresel etkilere karşı nöbet tutularak kurutulan üzümler ardından pazara sunularak işletmelere gönderiliyor. Manisa'da üretimi yapılan ürünlerin büyük bir bölümü Avrupa ülkelerine gönderilirken 104 ülkeye ihracat edildiği belirtildi. Ülke için toplam ortalama getir ise 450-500 milyon dolar olarak görülüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN